måndag 25 januari 2010

Att ändra sitt sinne handlar om villighet.

Hej kära Gudinnor!
Med risk för att det blir lite väl mycket text så kommer här ännu ett långt inlägg. Ja jag vet att man i en blogg helst ska skriva litegrand bara och ha en stor vacker bild till... men nu blir det så här i alla fall. Nedanstående tankar gav mig nya insikter så kanske kan de även ge er lite inspiration. Kanske är det även dags att börja skriva på en ny bok där alla tankar kan rymmas.... för nu ska Kvinnocirkelboken äntligen få en form snart om inte den stora Gudinnan har andra planer....

Lejoninnan i mig
...Vill vara i sin kärleksfulla styrka och mjukhet.
Nu har jag funderat lite mer på det där med ”bitchen” och läst i Mirakelkursen m.m. Det här är vad jag kommit fram till just nu. Det känns viktigt att kunna vara i min kärleksfulla styrka och stå upp för det som känns rätt och sant och skydda andra levande varelser och kunna säga nej till det som känns fel. Vi behöver både kunna vara i vår styrka och i vår mjukhet.

Anklaga känns inte bra
Men att anklaga andra eller att bi anklagad av andra det känns inte lika bra och det vill jag sluta med mer och mer.

Att ändra sitt beteende.
Jag har nog fokuserat ganska mycket på att jag ska ändra mitt beteende i vissa situationer, inte rusa iväg utan ta det lugnt innan jag säger något eller uttrycker frustration, men nu inser jag mer och mer att det inte är beteendet jag ska fokusera på att ändra utan de tankar och den inställning till livet som ligger bakom beteendet.

Att ändra sitt sinne och sina tankar istället för sitt beteende
"The truth is that you are responsible of what you think, because it is only at this level you can exercise choice. What you do comes from what you think."
"You must change your mind, not your behavior, and this is a matter of willingness."
"Correction belongs only at the level where change is possible. Change does not mean anything at the symptom level where it cannot work. ACIM"


Att fokusera på att ändra tankarna istället för beteendet
Jag har verkligen fokuserat en del på att vara lugn och att inte bli irriterad ibland eller arg… alltså att ändra mitt beteende, men jag är helt enkelt inte bra på att stanna upp ta det lugnt och fundera innan jag reagerar .
Nu inser jag att det jag ska fokusera på att ändra de tankar som ligger bakom mitt sätt att reagera. När jag blir irriterad, stressad, arg eller frustrerad så beror det ju på en känsla som har väckts i mig och den känslan har väckts genom en tanke och den tanken kommer från mitt synsätt på livet.

Okey vi tar ett exempel.
1 Händelse.
Peter har råkat lossa listen till min bildörr då den hade frusit fast och dörren inte gick att öppna
Syn på världen: Människor är ovarsamma med mig och mina saker, de vill inte hjälpa mig, världen är farlig
Tanke: Han var stressad ovarsam och slet i dörren.
Tanke: Det går nog inte att laga så det blir snyggt.
Tanke: han vill inte hjälpa mig att laga det, eller får jag tjata om det
Känsla: det känns som ett stort problem
Känsla: Jag blir rädd att det ska se fult ut och att dörren inte ska gå att stänga.
Känsla: Jag blir rädd att han inte ska ta tag i det och laga det
Känsla: Rädsla, irritation, frustration, ilska
Handling, tal: Jag uttrycker mig irriterat och anklagar lite
Leder till: Att han känner sig anklagad och vi blir osams och kvällen känns förstörd

Händelse 2. Samma händelse
Syn på världen: Människor gör alltid sitt bästa och vill mig väl och jag är fullkomligt trygg och älskad vad som än sker.
Tanke: Han ville säkert skynda sig och komma i tid till en vän och det är ju bra
Tanke: Han gjorde det bästa han kunde just nu
Tanke: Det går säkert att laga och han hjälper mig säkert gärna med det
Känsla: Det känns som en bagatell som vi enkelt fixar.
Känsla: Känns tryggt och att jag har en lugn och kärleksfull man
Känsla: Trygghet, glädje, harmoni, frid, positiv.
Handling, tal: Jag säger att vi fixar det enkelt och att jag är tacksam för att han vill hjälpa mig Leder till: Att han känner sig bra och jag känner mig bra och vi fortsätter att ha en trevlig kväll.
Samt förhoppningsvis fixar han det inom en rimlig tid..… det sista är jag lite tveksam till

De grundkäggande tankarna styr
Så när man tittar så här på en händelse kan man se att det var den grundläggande tanken och synsätt på sig själv och världen som startade upp de andra tankarna och tankarna i sin tur påverkade känslorna som i sin tur påverkade beteendet och handlingar som i sin tur påverkade resten av dagen

Läste även i Mirakelnytt (en liten tidning som Nätverket för ”En Kurs i Mirakel” ger ut.)Där hade David Hoffmeister skrivit en artikel om precis det här temat. Den handlade om att vad än andra människor gör eller säger så är det vår egen varseblivning av det som har skett eller sagts som påverkar oss inte deras beteende. Deras beteende väcker endast det som redan finns inom oss. Blir vi arga för något som vår partner har gjort så beror det på att det väcker något lite djupare i oss. När du är upprörd så vet du därför att du behöver en ny tanke. Du kan öva ditt sinne att tänka på ett annat sätt så att du känner på ett annat sätt och varseblir och sedan handlar på ett annat sätt.

Att leva utifrån sanningen ger glädje och frid.
Nästa gång du blir arg, irriterad eller ledsen fokusera inte så mycket på den som har väckt denna känsla utan fokusera på vad det är i dig som väcks. Vilken falsk tanke om dig själv eller världen är det som behöver helas? Hur kan du tänka och se istället? För om vi var helt i kontakt med sanningen och kärleken inom oss själva och kunde se den i varandra och i världen då skulle vi känna oss trygga och tillfreds med oss själva och livet vad som än sker och vad än andra säger.

6 kommentarer:

 1. Tänkvärt och så sant. Tanke- känsla-handling. Men vilken härlig känsla det är att vi faktiskt kan förändra vårt sätt att förhålla oss, tänka och agera. Det är ju så mycket enklare än att önska förändring hos de vi möter. Med vaksamhet, varsamhet, envishet och kärlek kan vi skapa nya mönster. kram

  SvaraRadera
 2. Kul att du läste igenom min text... ja visst är det fantastiskt att i kan välja att tänka på ett nytt sätt och på så sätt få nya mycket mer positiva upplevelser. Vaksamhet, varsamhet, envishet och kärlek låter osm jättebra ord... Kram Anne

  SvaraRadera
 3. Vilken fin text! Bra ledord, Pernilla : ). Jag ska tänka mer medvetet på det... Jag märker verkligen hur jag vill göra den andre personen till fienden - oftast min man, stackarn. Som att han med flit skulle sabba min bil ; ).

  Nu när vi bråkar försöker jag istället fokusera på min kärlek till honom istället för att släppa min hjärna fri.

  Jättebra att du skriver mycket text, Anne! Det är ju ingen modeblogg du har ; ).

  Kramar, Karina

  SvaraRadera
 4. Nej det har du helt rätt i Karina... det är ingen modeblogg och ingen inredningsblogg heller... så tack för din uppmuntran när det gäller texten.. det låter fint att fokusera på kärleken istället för det man bråkar om... det är ju inte helt enkelt men man kan märka små framsteg... kram Anne

  SvaraRadera
 5. Hej
  härligt att läsa och det är verkligen i våra tankar det börjar. Har fått en inspirerande insikt när jag haft en skada i fingret. En fantastisk sjukgymnast har verkligen ställt upp och funnits där när det vart tufft känslomässsigt, men det största är att hon verkligen fått mig att inse att skadan läker i hjärnan, inte i fingret. I tanken, jag förstår nu varför jag fick det, en gåva. Först då kan läkning påbörjas. Ja massor att säga om det. Kram Eva

  SvaraRadera
 6. Hej Eva

  vad kul att höra av dig och vilken klok sjukgymnast... jag tror hon har helt rätt och jag tror också att de skador vi har visar oss något... och att det är viktigt att lyssna till kroppens budskap... ja vi får prata mer om det vid tillfälle. kram Anne

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig