måndag 7 juni 2010

Njutning och glädje för den visa kvinnan.

The Secret Pleasure of Menopause
Jag lyssnar mycket nu på Christiane Northrups Cd "The Secret pleasure of Menopause" Befinner mig i lilla huset på Öland och när jag ska ut en stund med bilen, så sätter jag på Cd:n och lyssnar och blir mer och mer inspirerad... Det är så mycket bra tankar och jag skulle vilja förmedla allt till er .

Njutning och glädje är så viktigt för vår hälsa
Ju mer jag lyssnar ju djupare förstår jag att glädje och njutning i livet är det allra viktigaste om vi vill må bra och hålla oss friska. Det beror helt enkelt på att det sker så mycket positiv i kroppen när vi lever på ett sätt som vi trivs med och när vi känner glädje eller upplever njutning. Det sker även när vi tänker positiva tankar... vårt immunsystem stärks bland annat, medan motsatsen sker när vi tänker negativa tankar.. då blir vi mer mottagliga för infektioner och sjukdomar.

Christiane har en gedigen kunskap
och utbildning och det är en av anledningarna att det är så inspirerande att lyssna till henne. Väldigt mycket hon säger här gäller ju kvinnor i alla åldrar men för er som är yngre kan det ju ändå vara inspirerande att höra att livet faktiskt blir bättre och bättre. ... Nej nu hämtar jag CD:n och lyssnar lite och försöker förmedla till er.

Följande text är hämtad ur Cd:n The Secret Pleasure om Menopause. Kanske mest intressant för er som är i denna ålder men kan ge inspiration till er andra med.

Woman over 50 are just heading their Stride
Kvinnor över 50 har precis börjat sitt nya liv. 50 år är början på våra bästa år i vårt liv. Våra kroppar är designade för att uppleva obegränsad njutning och att uppleva njutnng regelbundet är ett sätt att hålla våra kroppar vibrerande och levande i vilken ålder som helst.

Menopause är början på att vara fullt ut dem vi är.
It's not over... Medelåldern för kvinnor att ha sin sista menstruation är vid 52 års ålder. men en del kvinnor går igenom den så tidigt som vid 40 och en del så sent som vi d 58 års ålder. Istället för att vara ett slut.. så är Menopause en ny början på att vara i vår egen kraft på ett helt nytt sätt. Det är våren på den andra delen av vårt liv och vad många kvinnor upptäcker, är att det är den bästa halvan av vårt liv. Det här är en tid när många av oss känner ett behov av att släppa allt det som inte fungerar i vårt liv. Det kan handla om arbete, relationer och en livsstil som inte längre ger oss support till att vara fullt ut dem vi är på väg att utvecklas till.

Att släppa taget om vårt förflutna innefattar tillit
och det är sällan enkelt. Men som Joseph Campbell säger: "We must be willing to get rid of the life we planned so as to have the life that is waiting for us" Vi måste vara villiga att släppa taget om det liv vi planerade, så vi kan få det liv som nu väntar oss. Och det är ett underbart liv som väntar på oss efter menopause.

Medelåldern för kvinnor idag är över 80 år
Vi lever inte bara längre men vi lever också mer hälsosamt än någonsin förut. Så som trenden ser ut så kommer kanske kvinnor en dag leva ännu fler år efter menopause än de gjorde innan. Våra hjärnor behöver inte heller bli sämre, studier har visat att med rätt träning och stimulans kan hjärnan hos en 85-åring fungera lika bra som hos en 30-åring.... (det stämmer väl när jag tänker på min 99-åriga farmor som varit så klar och skärpt hela tiden) Fysisk och mentalt förfall är inte en konsekvens av åldrande som vi har fått lära oss att tro. Det är mer en konsekvens av vår kulturs tro när det gäller åldrande och en konsekvens av våra livstilsval. Men dessa trosföreställningar ändras mer och mer.

Se dig omkring
Äldre kvinnor har aldrig varit mer känslomässigt starkare, ekonomiskt oberoende och fysiskt mer sexiga och vackra än de är just nu. Det som är ännu bättre är att få av oss behöver övertygas om detta. 6 av 10 kvinnor mellan 50 och 70 år, gillar vad de ser när de tittar i spegeln säger en undersöknng i "Prime time women". Inte bara det, 82 % känner sig mycket ynger än sin fysiska ålder och 59 % tror att deras största framgångar fortfarande ligger framför dem. Det är tydligt att bilden av kvinnan i klimakteriet som passerat sina bästa år .. inte längre är sann.

Dags att föda fram vårt eget bästa jag
De fysiska och emotionella obehag som många av oss upplever under perimenopause (tiden före och runtomkring menopause .. den kan vara från 6 - 13 år) De obehagen kan ses som födslovärkar som handlar om att föda fram vårt eget bästa jag. Istället för att använda vår energi till att fylla alla andras behov som vi gjorde när barnen växte upp eller när vi gav mycket energi till vårt arbete eller karriär så Är vi nu biologiskt kallade att fokusera på oss själva.

Ta hand om dig själv först
Om du inte kan föreställa dig att sätta dig själv främst.. se på det på det här sättet. Det finns en anledning till att du på flygplanet uppmanas att först sätta på dig din egen syrgasmask. Du kan inte hjälpa någon om du inte tar hand om dig själv först. Om du inte gör det så förlorar Alla. Visst vore det väl underbart att kunna vara en förebild för dina barn, barnbarn och unga människor och visa dem en kvinna Mitt i livet som upplever frihet.. djup tillfredställelse och gläjde.
av dr Christiane Northrup från CD:n "The Secret pleasure of Menopause"

Detta är endast ett litet smakprov på denna Cd
som innehåller så mycket mer härlig inspiration och visdom som kan stärka oss att gå igenom denna fas i livet på bästa sätt så att vi kan leva ännu mer fullt ut i njutning och glädje
CD.n som även finns som bok: "The Secreet Pleasure of Menopause" kan beställas genom
http://www.vattumannen.se/Search.aspx?q=Christiane

Beställ även gärna CD:n "The power of Joy" som riktar sig till kvinnor i alla åldrar och förklarar vikten av att njuta och glädjas för vårt välbefinnande.

4 kommentarer:

 1. En underbar läsning. jag kliver mot mina 50 år med glädje,
  JAg har varit mor och maka i hela mitt liv. Fött och fostrat 8 barn i två omgångar, den sista gången så blev dessa två underbara sladissar till. tvillingar och nu 4 år,

  JAg funderade just i dessa termer i går, Varför jag har så svårt att unna mig själv sätta mig själv i fokus,
  jag vill åka på kursen, men då måste jag avstå från att följa med min 15 åriga dottere på hennes avslutning på fiollägret, men det har jag gjort i 4 år i rad nu,hm, kanska hon kan förstå..
  JAg känner att jag är väldigt "jag" fokuserad, hoppas det är en del i min prosses bara så jag inte håller på att förvandlas till egosentrisk,

  jag känner att jag behöver få lära mig att få ta plats, vara jag, vara en del av en vuxen kvinnas värld,

  jag tar på mig min syrgasmask och hoppas att jag kan släppa paniken och hjälpa andra --

  tack att jag får ta del av dina tankar,.

  Gunilla som fryser, kramar om er mina okända vänner -

  SvaraRadera
 2. Tack Gunilla för dit fina inlägg.. tänk att vi så lätt känner skuld när vi ger till oss själva...jag tycker det låter härligt att du är redo att ta plats och vara du.. då tror jag du ger allra mest till alla andra för de vill ju att du ska vara lycklig...

  Samla din väninnor .. det låter fint jättefint..vill du få inspiration till kvinnocirkeln så är du varmt välkommen att beställa min bok...om du inte redan gjort det såg att det är en Gunilla på listan Kram Anne

  SvaraRadera
 3. Hej Anne!

  Jag småfnissar lite när jag läser, för jag känner igen mig själv som nyss fyllda 51 så otroligt väl i orden här om hur just jag känner det att vara kvinna i den här åldern.

  Ja, det känns verkligen som att nu är det dags för mig! Ibland känner jag som att tonåringen vaknat till i mig igen, frånsett att jag har ingenting av tonåringens osäkerhet eller osunda självkritik i mig längre.

  Jag är nyfiken på livet, jag tar för mig mer, sätter tydligare gränser, jag har pondus, jag är alltmer orädd, jag söker njutning och glädje och jag väljer bort saker i mitt liv som jag inte längre vill ha där. I stället lägger jag till det jag vill ha i mitt liv. Samtidigt är jag ödmjuk och tacksam för livet och för andra människor. Känner stor respekt till andra människor, d v s jag försöker inte förändra andra människor, jag njuter av att stå bredvid och se hur andra utvecklas av sin egen kraft.

  Mitt-i-livet är underbart att vara som kvinna, har jag skrivit mer än en gång i min egen blogg. Därför att jag har känt det så inuti mig.

  Jag är också nöjd när jag ser mig i spegeln och jag tror att så som jag ser ut nu, så kommer jag att se ut, på ett ungefär, resten av min tid här på jorden. Så klart om jag får vara relativt frisk. Och där kan jag delvis göra något för mig själv, ta väl hand om mig på olika sätt.

  Det är dags att slå hål på myten om medelålders kvinnor en gång för alla, tycker jag. Det tror jag att vi gör bäst genom att tillåta oss att leva ut de vi är där inne, våga visa hur starka, vackra, erfarna och kloka vi faktiskt är. Känna oss stolta över att vi är de vi är och över det vi har åstadkommit i våra liv.

  Ha en underbar dag och tack för att du sprider de vackra och livsbejakande tankarna här i din blogg!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 4. Åh vilken underbar kommentar Anna-Karin... det känns som det här temat ska lyftas fram mer och mer så att vi alla kvinnor inser den oerhörda potential som väntar på at upptäckas och så att vi unnar oss att leva det liv vi verkligen vill leva efter 50 och självklart innan med.... Men allt har sin fas och sin tid och nu är det vår tid .. Tack Anna-karin.. funderar på att lägga ut ti bloggen för det var så bra.. .. är det Okey? Kramis Anne

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig