onsdag 9 juni 2010

Mobiler, stress och att välja Enkelhet..

Idag fick jag djupare insikter omkring att välja enkelhet.
Det är lätt att lockas och dras med av alla möjligheter som finns idag... och alla prylar man kan köpa med en massa olika funktioner... samtidigt som jag tror att det som de flesta människor egentligen behöver är mer egen tid... mer lugn och att njuta av och vara närvarande i nuet. Idag fick jag djupare insikt omkring temat enkelhet i mitt eget liv.

Jag har köpt en ny mobil.
Min gamla var på sista versen och efter att den hade tillbringat några nätter ute i snön i vintras, så kunde man inte se något i bildrutan... Jag har ändå klarat mig med den hela våren, vilket visar hur lite jag använder mobilen... det har inte ens gått att sms:a eller ta emot sms. Fick inspiration när en telefonförsäljare ringde i morse att köpa en ny som fungerar och han berättade om en bra telefon som hette något med Elm och eftersom jag heter Elmberg nappade jag på det.

En timmes guidning
När jag kom in i Teliabutiken fick jag tag i en trevlig expedit som säkert under minst en timmes tid tog sig tid att svara på alla mina frågor !! en kvinna!! .. Hon ville helst sälja en Iphone till mig men just nu kände jag att jag skulle jag bli stressad av att sätta mig in i alla funktioner samt av möjligheten att kunna surfa och kolla mail, facebook, bloggen m.m. Jag blev ändå lite sugen på Iphonen som man även kunde köpa till ett fint gult fodral med en fjäril på.

Guider och änglar finns överallt
En annan kvinna som också var kund började lägga sig i vår diskussion och kom med bra tankar.. det var lite som att hon var utsänd för att guida mig rätt i mitt beslut och jag kände igen mig i hennes resonemang att ha de funktioner man verkligen behöver samt att det kan bli stressande med möjligheten att vara uppkopplad hela tiden..

Tog en paus och lyssnade inåt
Gick ut och fikade en stund och tänkte och lyssnade inåt och kom fram till att det kändes mycket lugnare och mer rätt i mitt hjärta när jag tänkte på den rosa Elm-telefonen som dessutom var gjord av återvinningsmaterial... Det var även ett lite mindre steg från min totalt föråldrade förra mobil. Det kändes som att jag kanske i framtiden kommer jag ha behov av en Iphone men just nu vill jag inte ha det för jag vill leva ett lugnare liv... Jag vet att jag skulle lockas att kolla facebook och bloggen mycket mer om jag kunde det och just nu vill jag inte vara uppkopplad hela tiden.

Ytterligare utsända vägledare
När jag hade köpt den mötte jag ute på gatan en manlig vän och hans vuxna dotter... Min vän hade en Iphone och pratade varmt om just den som jag hade funderat på .. hans dotter hade en Ericssson lite liknande min som det var bättre kamera i och det är det även i den jag köpte nu, vilket kändes viktigt för mig medan kameran inte var lika bra i Iphonen... Så även detta möte kändes lite som en vägledning... Att jag nog i framtiden vill ha en liknande Iphone men att just nu passar Elm-telefonen mig perfekt.

Vi behöver medvetet tänka till hur vi vill leva
Vi lockas ständigt av prylar och av att vara uppkopplade på nätet och jag tror att vi medvetet behöver tänka till lite hur vi vill leva... innan vi frestas att köpa nya prylar med en massa funktioner. Vill vi vara uppkopplade hela tiden eller tillgängliga på mobilen eller vill vi njuta mer av stunden och ha kontakt med de människor vi har runtomkring oss. Jag kände att jag just nu valde helt rätt .. och att Elmtelefonen kommer ge mig en mer lugn och närvarande sommar, men kanske till hösten då det är mer lugnt att det kan vara rätt för mig att köpa en Iphone... om hjärtat säger det.. Jag tycket det fungerar jättebra att handla på intuition.. jag kände spontant att Elm-telefonen kändes bra och när jag kom till affären var det ytreligare ett plu att det stod Green Heart på den och att materialet delvis var återanvänt...

Nästa trend blir Enkelhet
vad tänker ni?? Min fina väninna Helena ville ha en telefon som man bara kunde ringa på... inget mer... en god tanke... Jag tror att det blir nästa trend...ENKELHET.

7 kommentarer:

 1. Hade en liknande upplevelse när jag skulle köpa mobil.. Sa att jag ville kunna ringa och skicka sms - Försäljaren bara skrattade åt mig och förklarade att det var ett måste med kamera och surf och mail i telefonen etc...

  Jag tror verkligen som du säger att vi mer och mer kommer måna om vår tid och inse hur viktigt det är att kunna vara här och nu. Idag känns det som att de flesta av oss antingen planerar framtiden eller ältar det som varit... Få människor har förmågan att värdesätta nuet fullt ut.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Härligt Hanne.. ja det behövs en mottrend och jag tror den är på väg.. kram Anne

  SvaraRadera
 3. Vilken skön läsning - jag känner så igen mig ...
  Här kommer man med sin naivitet in till "stan" för att orientera sig och hamnar i famnen på en duktig försäljare (och det finns ju många sånna!) som hur lätt som helst kan prata omkull en med alla sina smarta argument som är så lätta att svälja och vips har man själv skapat sig ett behov som man inte innan visste att man hade ...Klokt Anne att ta en fika och stanna upp och känna efter först innan köpet!!
  Själv köpte jag mig en ny mobil för drygt två år sedan - det som lockade var att den var gul och fin + att jag kan lyssna på musik när jag reser. Övriga funktioner (bortsätt från ringa o sms,då) anade jag att de inte skulle bli så använda, som också är fallet; kameran är ju inge vidare (mot en riktig digitalkemera)... surfa och mejla är dyrt på mobil. Och precis som du säger Anne, det kan ju driva en till vansinne att alltid vara "uppkopplad" och tillgänglig - Bättre då att sätta sig vid datorn och ta den bestämda tiden!
  Jag tror det är oerhört viktigt att vi tänker efter hur vi själva vill ha det annars är det andra som kommer att formar våra liv! Tror också det är nödvändigt att kunna stänga av mobilen eller lämna den hemma emellanåt. Hur ska vi annars kunna njuta av våra liv och vara här och nu??? Tror det är ännu viktigare för er som "ska vara tillgängliga för andra människor som söker er" och som har företag, men jag tror inte vi i längden kan ställa upp på att jämt finnas till och ständigt vara anträffbara - När ska vi då ladda våra batterier om man hela tiden kan bli störd och avbruten i "laddningen"? Det kan inte vara mänskligt i längden!!
  Kram Anita

  SvaraRadera
 4. Härligt Anita med ditt fina inlägg.. och att vi är fler som tänker så.. ja jätteviktig aspekt att vi behöver tida tt själva ladda batterierna .. kanske får bli den tid då vi laddar mobilen.. hinhi

  Nu undrar jag bara VAD HAR DU FÖR GUL MOBIL.. jag Älskar ju Gult och hade viljat haft en gul mobil:-) strunt i funktionerna bara den är Gul.. dessutom brukar det som är gult fungera bra..:-) jag har både en gul dator och en gul bil... vilken sort är det och är den bra?

  SvaraRadera
 5. Fniss du är ju skojig, Anne! Min mobil är en Sony Ericsson S500i - Länk på bild;
  http://www.sonyericsson.com/cws/products/mobilephones/overview/s500i?lc=sv&cc=se#layerid=imagegallery_s500i

  Kramis Anita

  SvaraRadera
 6. Åh jag som just köpte en Sony Ericsson som var Rosa.. hade jag vetat .. ja jag ska gå in och kolla den.. tack för länken...kram

  SvaraRadera
 7. Nu har jag tittat på den.. ja nu minns jag att jag tidigare funderat på just en sån.. jättefin.. lite guldgul verkar den vara och guld är fint också.. kram

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig