måndag 12 december 2011

Julkalendern dag 12 - Kraften i systerskapet!

Fredspriset som stärker och inspirerar Kvinnor i Alla länder!
Se hela Fredsprisutdelningen här!! eller välj att se delar av den t.ex de tal som kvinnorna själva håller och som jag tycker är allra starkast!

Kvinnornas Tal som kan stärka oss Alla!
Det första talet håller Ellen Sirleaf Johnson och det börjar 46 minuter in i programmet. Ellen Sirleaf talar ungefär 20 minuter.... Därefter kommer Leymah Gbowee och talar ca 13 min men mycket inspirerande!! och sedan Tawakkul Karman som talar hela 30 minuter så du får känna efter hur mycket du vill lyssna... Men jag vet att deras tal kan stärka och ge Alla kvinnor inspiration. Det är därför det känns så viktigt att ta med det här i Gudinnerummet..

Ingen kvinna är Hel och fri förrän vi Alla är det..
Våra Afrikanska och Arabiska systrar är sååå viktiga.. och de ger hopp om vår egen frihet... För kvinnor i alla länder behöver frigöra sig från förtryck och det kan se olika ut.. Vårt eget förtryck här i västvärlden yttrar sig bland annat i att vi hela tiden bombarderas med ett budskap att vi ska se evigt unga och vackra ut... Att vi ska se ut som fotomodellerna i tidningarna och i reklamen som inte ens själva ser ut så...för de är ju ofta retucherade till oigenkännlighet...Ett annat förtryck handlar om hur kvinnor görs till enbart sexobjekt... Borde vi inte säga till varje kioskägare som har såna tidningar att nu räcker det.. ta bort dem... Samt självklart finns det ett förtryck kvar både inom oss själva och runtomkring oss när det gäller att våga höja vår röst och bli lyssnade till... samt mycket mer...

Det är vi själva som måste ta tag i det!
Det som känns viktigt att se är dock att förtrycket inte bara kommer utifrån utan främst finns inom oss (på grund av vår uppväxt och tidigare generationer)  för om det inte gjorde det så skulle vi inte kunna förtryckas... Ja så ser jag det i alla fall... Så det viktigaste vi kan göra är att fokusera på att finna vår egen kraft ... att stärka varandra i våre goda projekt.. Jag tycker det var något härligt det som Leymah uttryckte..  - "vi var överallt"... Ja det är nog så det måste ske.. att kvinnor överallt lägger sig i... inte går med på tokigheter mer... Att vi är med när beslut fattas om det mesta....

Det är dags för oss kvinnor i västvärlden att resa oss!
... att ta tag i det som är viktigt för oss och se till att den unga generatioen kan växa upp trygga och känna att de är bra och unika och underbara precis som de är... Det är dags att kvinnor ska känna sig trygga när de är ute och går på kvällen i mörkret och överallt... Det är dags att kvinnors kroppar och hela väsen, ses på med vördnad och behandlas med djup respekt. Att Gudinnan inom oss får en självklar plats inom oss och i vår omvärld och att hon kan stråla och vara den hon är fullt ut i tryggheten att hon blir respekterad och älskad när hon gör det.... Jag tror att vi har varit blinda länge för vårt eget förtryck på samma sätt som de Afrikanska och Arabiska kvinnorna har varit blinda och funnit sig i sitt förtryck... Men nu reser de sig och det det är dags för oss med!!

Vi är vackra och har mycket att ge i alla åldrar
Vi behöver stå upp för att kvinnor är vackra i alla åldrar även när vi blir äldre.. att våra rynkor är vackra och gör oss ännu vackrare för visst ger ett äldre ansikte en underbar karaktär och en vis och kärleksfull utstrålning... och DET är ju Sant Vackert!! ...att våra kroppar är underbara precis i den unika form de är... att vi kan vara de unika kvinnor och Gudinnor vi är och framförallt att vi har mycket att säga och att det vi säger är klokt och vist för det är det....  Vi behöver säga ifrån när Jorden och naturen och djuren och barnen och kvinnorna och männen...inte behandlas med omsorg och kärlek... Ja det finns mycket att stå upp för här.. och vi kan göra det där vi befinner oss... inte minst genom enkla praktiska handlingar i vardagen.

Vi behöver ta till vara den äldre kvinnans - Ja Alla kvinnors vishet.
Allt fokus på att se yngre ut och ha de rätta kläderna och sminket m.m. upptar tyvärr alltför mycket tid för många kvinnor som skulle använda tiden på ett bättre sätt. Självklart kan vi njuta av att göra oss vackra men inte till vilket pris som helst... det finns annat som är viktigare att ta tag i. Ja jag tror att ni alla vet områden i livet som skulle kunna se ut på ett helt annat sätt.. och jag tror ni alla vet hur mycket lidande i världen skulle kunna minska... och jag vet att ni alla redan är medvetna om mycket av det jag skriver här och redan lever på ett sätt som gynnar det goda på många sätt i alla fall.

Men det finns mer att göra !
Vi behöver få mer tillit till att det vi känner och tänker är rätt!! ... Kvinnors visa och kärleksfulla tankar kan i bland lite nedlåtande negligeras med orden... oh vad du är sentimental... eller flummig eller känslomässig eller liknande... När vi t.ex står upp för djuren och att de ska ha det bra...  Vi är inte sentimentala flummiga och känslomässiga..

Vi är visa och Kärleksfulla Gudinnor och nu är det dags att ta vår kraft och gå samman i en systergemenskap som skapar den värld vi vill leva i!!! 

Kvinnocirklar ger kraft!
Det är en av anledningarna att jag älskar kvinnocirklar...  för där kan vi stärka varandra i våra goda tankar och projekt ... där kan vi finna vår inre Gudinna ännu mer och stärka varandra i att uttrycka henne helt och  fullt och därmed stå upp för det vi i våra hjärtan vet är sant och gott ... och när vi finner Gudinnan inom oss helt och fullt och lever hennes budskap i världen...Ja då kan inget stoppa oss längre!

Så jag vill avsluta med Ellen Sirleaf Johnssons ord.  
Finn din röst ..höj  din röst och låt din röst vara en röst för frihet...

I dagens lucka finner du något du kan vinna!


Skriv gärna en kommentar utifrån dagens tankar... eller vad du själv vill dela just nu... så har du chans att vinna det som finns i dagens lucka!

8 kommentarer:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=UEUsbLNAfW0&feature=youtu.be
  Eva Ensler (Vagina monologues): Love your tree, in America the beautiful. Också inspirerande.
  Ang kroppar, utseende. Rekommenderar äv Svd Under strecket, 26 jan 2011 "Skönheten ligger inte i betraktarens öga", 2,5 biljoner kr spenderade världen 2008 (!) på skönhetsprodukter. Helt absurt. Jag blir så glad för det du skriver här, är själv "brinnig" över sånt här. Jag är med! äv om jag inte är nån som många läser/lyssnar till...jag drar mitt strå till stacken, har en dotter (16 år) som också är helt inne på sånt här, att agera, vara medveten etc. Bara att ha ryggrad, resa sig o ja, "vara överallt". Önskar sån där stark resning som t ex hos afrikanska kvinnor också här, här är det lite "tassande" liksom, som om kvinnor inte ska ryta...nåt så. Tack! för inlägget.
  (skrev kommentar tidigare men tror inte den skickades iväg)

  SvaraRadera
 2. Varmt tack Maria!
  Härligt att höra... det gör mig glad att vi är så många kvinnor som är medvetna och gör det vi kan där vi är... och tack för att du introducerade mig till Eva Ensler.. känns nästan konstigt att jag inte tagit del av henne förut.. Mycket inspirerande kvinna. Ska nog lägga in det här filmklippet i bloggen framöver.

  Ja kanske vi kvinnor just nu bygger upp en kvinngemenskap med alla kvinnocirklar och kvinnliga nätverk ...som en dag bara exploderar.. för säkert sker det mycket under ytan innan det sker i verkligheten. Känns jättefint att du finns med ditt engagemang kära syster...och jag brukar ta med alla inlägg så det du skrev tidigare skickades nog inte iväg.. men vad bra att du inte gav upp utan skrev igen...

  Ja ibland är jag "brinnig".. och ibland skriver jag bara om att njuta och vila och ta hand om oss... för båda delar är viktiga känner jag...TACK! Varm Kram Anne

  SvaraRadera
 3. Hej Anne!
  Du är så fantastisk bra på att uttrycka det som jag tror att många kvinnor känner och tror på.
  Det är så sant att vi tillsammans kan ge varandra det mod som behövs för att släppa fram vår urkraft.
  Jag läser med glädje och din kalender som gör mig varm om hjärtat. Kram från Inger

  SvaraRadera
 4. Hej Inger.. så kul att höra av dig igen.. tack för dina fina rader.. Ja tillsammans kan vi få mod att ta fram urkraften ... och vad glad jag blir att du tycker om min Julkalender. Varm Kram

  SvaraRadera
 5. Hej Anne

  bra inlägg. I Sverige är många kvinnor även förtryckta av skola, samhälle och av arbetsgivare. Vi måste lämna barnen kl 8 i skolan, många jobbar 80 % för att hinna med barnen men har samma arbetsuppgifter som när de jobbade 100% = lika mkt att göra = stress. Vi kvinnor måste våga att säga ifrån och vara raka mot våra chefer. Jag hör så mkt av mina patienter. Och om arbetsplatser som fortfarande tänker för mkt på den ekonomiska vinsten, där kommer vi ikläm. Allt handlar om balans. Kvinnors stress är inte hälsosamt, vi behöver mjukare former i samhället och på många arbetsplatser.

  Du jobbar i ett paradis, kram Erika

  SvaraRadera
 6. Tack Erika! Bra tankar...ja det finns mycket mycket mer att göra som du säger.. när det gäller skola, arbete m.m. samt att jag tror det ligger mycket i att vi måste våga stå upp och vara raka och där känner jag vi kan få mycket stöttning i en dupare kvinnogemenskap. När vi vet att vi har de andra kvinnorna i ryggen kan det bli enklare att våga. Ja vi behöver ett mjukare samhälle med mindre stress...

  Ja visst arbetar jag i ett Paradis... men sååå mycket jag har arbetat genom åren för att kunna bygga upp detta Paradis...även om det varit kul med men absolut inte stressfritt för varken mej eller andra... Nu har vi kommit till en punkt där vi kanske kan ta det lite lugnare... Det är i alla fall min intention ... Kram och tack för dina goda tankar... Anne

  SvaraRadera
 7. hej igen

  ja jag vet att du har jobbat jättemkt med att skapa er paradis och att det stundvis kräver mkt nu. Men ni har en form för er.

  Ja det är sant att Kvinnocirklar och gemenskap ger styrka till att kunna stå upp för sig själv, även ute i samhället. På fredag ska vi ha kvinnogemenskap på After Work på en krog :-)

  Det är givande att läsa på din blogg. Ha det så skönt!!!

  Kram igen

  SvaraRadera
 8. Hej igen Erika!
  Det är alltid givande att ta del av dina kloka tankar med... Ja det handlar nog om en balans att det finns mycket att förändra där ute i samhället.. samtidigt som jag tror att vi också kan skapa den livssiutation som vi vill ha men ibland kräver det ju mycket fokus och en del arbete för att nå dit... samt inte minst en tro på att det är möjligt... det är vad jag själv behöver ha med mig nu när jag vill släppa mer och mer av att "driva kursgård" och istället ha tillit till att jag kan leva på mina kurser... och mitt skapande.

  Det låter härligt med kvinnogemenskap på Afterwork! ha det så mysigt...

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig