måndag 2 mars 2009

Den äldre visa kvinnan

En av mina nya inspirationskvinnor förutom Louise Hay är Christiane Northrup. Hon har en djup kunskap om kvinnors hälsa som känns mycket upplyftande att ta del av.

Jag känner även att hennes tankar om att bli äldre som kvinna känns mycket upplyftande och vill här dela med mig några tankar ur hennes bok ”Womens body, womens wisdom” både till er som redan är på god väg att gå in i den äldre visa kvinnans kraft och för alla er som så småningom kommer att göra det. Självklart är vi vackra, visa och underbara i alla åldrar.

Så här skriver hon om menopausen (meno = månad) tycker det känns bättre än de svenska ord vi har … Vad vi än kallar det så finns det inget annat stadium i kvinnans ålder som har
Så mycket potential till att vi ska komma i kontakt med vår kraft som detta stadium – om en kvinna har förmåga att inte ta till sig all den negativitet som vår kultur har runtomkring detta stadium i hennes liv. Idag är medelåldern för en kvinna (i USA) ca 80 år vilket gör menopausen till en ny början .. en ny vår på den andra halvan av vårt liv….

Min farmor är faktiskt 98 år och en jättefin förebild för mig. Hon har alltid älskat naturen och kan allt om vilda blommor. Hon har tillbringat en stor del av sitt liv med att vara ute i naturen och vandra och njuta av Ölands Alvar och den inspirationen har hon verkligen överfört till mig som också älskar Öland och Alvaret. (ett stor öppen hed med mycket blommor)
När farmor var 70 år köpte hon ett gammalt hus på Öland som hon till stor del på egen hand renoverade. Hon grävde bort en massa jord och snickrade på huset. Hon hade inget körkort men åkte runt i sin lilla moped med hytt och flak. I detta huset bodde hon tills hon var 87 år och varje vinter reste hon till sydliga länder för att njuta av värmen och naturen. När hon sedan kände att hon behövde ha det lite mer bekvämt då hon hade problem med ryggen flyttade hon till en lägenhet nere i Färjestaden där hon funnit sig väl till rätta. Är lika klar i knoppen och intresserad av livet och det som sker som hon alltid har varit….

I ”Reclaiming the menstrual matrix” skriver Tamara Slayton:
”Det naturliga uttrycket för personlig kraft och visdom som en kvinna har tillgång till under menopausen blir nedtryckt i vår kultur. Energin vänds därmed inåt oss själva och resulterar i
Svettningar (hot flushes) depression, humörsvängningar och en känsla av att känna sig förlorad och att inte kunna finna en ny och vital identitet”

Vad skulle då ske om kvinnor istället började använda denna energi och rikta den utåt till kreativa eller andra positiva projekt för människor och naturen. Det är goda chanser att vi då skulle segla igenom denna tid i vårt liv med glädje, välmående och fylld av ny energi...

Joan Borysenko skriver: åren mellan 42 – 49 är den tid då en kvinna börjar skapa sitt liv så att hennes djupaste inre värderingar levs ut i hennes dagliga liv. Under dessa år och framöver är hon mer benägen än någonsin att säga sin sanning och sluta be om ursäkt för sig själv inför andra.

I den celtiska kulturen sågs den unga kvinna som en blomma, modern som frukten och den äldre kvinnan som fröet. Den äldre kvinnans roll var då att gå före och så frön i samhället från sin koncentrerade kärna av sanning och visdom. I en del kulturer såg man det som att de kvinnor som inte längre släppte ifrån sig sitt blod var mer kraftfulla. En kvinna kunde inte bli shaman i dessa kulturer förrän hon hade slutat att menstruera. Menopausen när den förstås och stöds ger en kvinna möjlighet att initieras till nästa nivå i sitt liv av ännu mer personlig kraft.

I ursprungskulturer ger de kvinnor som passerat menopausen röst till ett mer ansvarfullt sätt att leva där vi tar hand om barnen, djuren, naturen och jorden. Dessa äldre kvinnor hade stor makt när det gällde alla beslut som fattades. De var inte rädda för att säga ett starkt nej till allt som inte tjänade livet. De lärde även de unga kvinnorna denna djupa kunskap och ansvar för livet.
När en kvinna förstår att den sanna meningen med menopausen har blivit förvrängd och förminskad liksom många andra processer i kvinnans kropp.. då kan hon vända denna programmering och gå vidare i livet stärkt med målmedvetenhet, insikt och därmed njuta och glädjas av den bästa tiden i sitt liv.
Läs mer på Christianes fina hemsida: http://www.drnorthrup.com/

jag vill här även passa på att rekommendera en helt underbar bok som heter "Granmothers counsels the world" Den bygger på att en grupp visa kvinnor från hela världen samlades för att dela med sig av sina kunskaper. De är alla mycket repspekterade i sina egna kulturer och har medverkat i en mängd positiva projekt. Jag tycker de är fantastiska förebilder när det gäller att bli den äldre visa kvinnan . De har inte tid med några ansiktslyftningar och inte intresse heller... de brinner för att föra vidare sin djupa kunskap om att ta ansvar för livet och för jorden, så att vi kan leva mer i fred och harmoni ....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig