onsdag 26 december 2012

Julens ursprung & Sol-Gudinnans återkomst!

Kanske det är dags att skapa våra egna jultraditioner... att inspireras av både urgamla traditioner där jorden respekterades och där vi vävde våra visioner inför det nya året i juletiden .... men även ta tillvara det kristna budskapet om frid, kärlek och att bry oss om varandra i Juletiden.

Julen lite mer ur ett Gudinne-perspektiv!
Hur såg den ursprungliga Julen eller Yulen ut? Vad är det som ligger till grund för vår " kristna jul"? Genom att läsa igenom olika källor är detta vad jag kommit fram till. Julen var ursprungligen en festlig högtid som firades i samband med Vintersolståndet den 21 december, som ju är den längsta natten på året på norra halvklotet... Efter det vänder det och blir ljusare och omkring 2 veckor efter vintersolståndet befinner sig jorden som närmast solen. Kanske visste våra förmödrar och förfäder det då de även firade solen vid denna tidpunkt...eller var det bara så att de firade ljusets återkomst, för helt säkert var det ju tufft för dem med kylan och mörkret och Solen, ljuset och värmen betydde mycket och var väl värt att fira.

Friggas hjul av tillit påminde om livets cykler och kontinuitet.

Gudinnan Frigga och Vintersolståndet!
I det gamla Europa var vintersolståndet en magisk tid som markerade våra förmödrars och förfäders färd från ett år in i ett annat... Då satt Gudinnan Frigga vid sitt Yule (hjul) och vävde framtiden för både människorna och Gudarna. Julkransen sägs därmed vara en symbol från denna tradition. Friggas hjul av tillit påminde om livets cykler och kontinuitet. Påven Julius, passade därmed på att på 300-talet fastställa det officiella datumet för Kristus födelse just vid denna tidpunkt, med hopp om att kunna byta ut våra förfäders/mödrars firandet av vintersolståndet som innebar att Sol-Guden/Gudinnan återkom... till en mer "kristlig högtid"


Som en Gudinna av kärlek och gudomlighet, 
hjälper Frigga oss att skapa våra liv i enlighet med våra andliga jag.
                                         

Jul-traditioner kommer från tidigare traditioner
Eftersom Yul var en tid för återkomst av ljuset så användes eld och ljus och även en Yule-brasa. Ett Juleträd togs in så att skogens andar skulle ha en plats att hålla sig varma under de kalla vintermånaderna. Klockor hängdes i grenarna så att det skulle höras när en uppskattad ande var närvarande. Mat och godsaker hängdes på grenarna för att andarna skulle ha något gott att äta och en och en femuddig stjärna sattes i toppen som symbol för de fem elementen.

Moderns Natt!
I norra Europa kallades den längsta natten på året för "Moderns natt" för det var i mörkret som Gudinnan Frigga födde fram ljuset än en gång. Den unge sonen Baldur som kontrollerade sol och regn och gav fruktbarhet till  fälten, föddes då. Friggas välsignelse anropades sedan för alla födande kvinnor, och det vita ljus som senast brann på vintersolståndet blev en symbol för att tillhandahålla en säker födelse. Misteln vita bär bildades sedan av Frigga tårar av sorg när hennes älskade son Baldur dödades av en pil gjord av mistel.Vissa versioner av berättelsen om Balders död slutar lyckligt. Baldur återställs till liv, och gudinnan är så tacksam att hon gör misteln till en symbol för fred och kärlek och lovar en kyss till alla som passerar under den. Friggas varsamma vårdande sida var allmänt erkänd. Hennes heliga djur var gåsen. När hon skakade ut sina filtar, började det snöa. 

Den nordiska gudinnan Frigga 
är en Gudinna som håller oss i kontakt 
med vår intuitiva natur och hjälper oss 
att göra övergångar och ny början. 

Över hela världen föddes Gudar och Gudinnor
...av ljus under vintersolståndet. Den egyptiska gudinnan Isis födde fram Horus vars symbol var den bevingade solen Mithras, likväl föddes den japanska Sol-Gudinnan-  Amaterasu, och flera andra Gudar/Gudinnor med anknytning till solen fram, enligt gamla myter. Födelsen av Sarasvati, den hinduiska gudinnan av kunskap och himlens drottning, firas också vid Yule-tiden.  

Vintersolståndet är också en tid av överflöd....
Eldhärden hos Hestia kyls och återuppväcks sedan. Den "första frukt"
festivalen, Kwanzaa, hålls för att hedra de sju stora gudar av Yoruba. 

... samt en tid för visioner.
Rhiannon, en keltisk Häst-Gudinnan, rider genom sitt folks drömmar om natten, och transporterar dem till den plats mellan världarna där de kan skapa sina egna visioner, vilket ger dem en gåva av vad de behöver mest, och hjälper dem att förverkliga sina drömmar. I Skottland är den sista natten på året Wish - natten, en helg när önskemål gjorda för det kommande året är som mest kraftfulla.

"Ser du stjärnan i det blå - allt du önskar ska du få"

Tidiga julsånger sjöngs i en ringdans
...av europeiska Kelter under medeltiden, som en del av deras fruktbarhets- ritualer, och senare antogs de som ett sätt att fira jul. Som ett resultat av det blev de impopulär bland kristna auktoriteter. Genom tiderna flera försök har gjorts att förbjuda julsånger. Julsånger hade en väckelse när St Franciskus av Assisi började gynna en mer glatt firande av julen.

Julen går utöver religiösa och kulturella skillnader,
... och berör något universellt i oss alla. Av denna anledning har den även blivit populär i icke-kristna länder som Japan. Kristna och hedniska traditioner har mycket gemensamt. Det verkliga behovet bakom alla dessa traditioner var att hitta en källa till glädje, lycka, hopp, goodwill och generositet. Det fanns ett behov av att hitta ett sätt att hantera våra farhågor om mörker och kyla vintertid, och för att fira återvändandet av solen och våren. 

Våra förfäder och förmödrar var kloka människor 
...som hade en hel del bra idéer och traditioner. De respekterade jorden, och vi kan hämta inspiration från deras universella och jord-centrerade traditioner. Det kan även inspirera oss till att vid jul fokusera på det djupare syftet med denna helg. Vi har mycket att lära av deras sätt att se på Julen som en högtid med närhet till jorden och naturens cykler. Idag är julen en mycket kommersiell högtid där vi istället bidrar med ännu mer sopor på planeten genom överdrivet handlande och genom miljoner julgranar som sedan kasseras.

Själv tänker jag att det finns mycket fint vi kan ta med oss från våra förmödrar och förfäders syn på Julen... samt att det även finns mycket fint att lyfta fram i vår kristna tradition... 

Maria 
...var säkert en mycket fin och kärleksfull kvinna som vi kan fortsätta att inspireras av i samband med julen... Men innan Maria blev en symbol för den kristna traditionen så var det ju i de flesta länder "Gudinnan" som hade vördats i tusentals år, men som kom att dyrkas i form av Maria då de traditionella Gudinnorna inte längre tilläts. Samt även om Maria i den nya formen, gjordes om en del...och inte längre tillskrevs de lite mer kraftfulla kvinnliga egenskaperna som vissa Gudinnor hade, så kan vi ändå hämta inspiration till den kärlek och ödmjukhet och alla andra goda egenskaper som vi kan se i Maria.


Jesus... Att bry oss om varandra vid juletiden är också en viktig del av julen som vi skulle kunna tänka mer på. Jesus förde ju fram kärleksbudskapet på ett helt nytt sätt i världen. Även om de flesta människor och inte minst kyrkan misstolkade budskapet så finns även mycket av grunden kvar... att vi ska bry oss om varandra.. att vi ska "älska andra lika mycket som oss själva" och att vi ska förlåta och försonas..samt inte minst att Allt är möjligt.. "be så ska du få"... "om du tror så sker det".. "varför lyssnar ni inte till ert eget hjärta"... Ja allt detta är ju sånt som även står i bibeln.

Kanske det är dags att skapa och finna våra egna jultraditioner.. 
och kanske det kunde vara en fin kombination att då inspireras av både de urgamla traditionerna där jorden respekterades och där vi även vävde våra visioner inför det nya året... att inspireras av Frigga till att vara i kontakt med vår intuitiva, gudomliga natur och skapa våra liv i enlighet med vårt andliga jag...... men även ta tillvara det kristna budskapet om frid, kärlek och försoning och att bry oss om varandra i Juletiden.

God fortsättning på julen önskar jag dig.
Varm Kram Anne Solveig
                                        

1 kommentar:

  1. Tack käraste!
    Vilken stärkande go text och underbart vacker bild på Frigga!!

    Varmaste kramen Anita

    SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig