söndag 7 februari 2010

Lev som om du var älskad - det är du!

Söndag Gudinnans dag
Jag vill försöka att låta Söndagen vara en vilsam och lite helig dag i mitt liv. Även när vi har kurser eller retreater här så känns det viktigt att Söndagen får vara lite lugn och stilla. Därmed vill jag på Söndagar här i bloggen även dela med mig tankar som är lite mer djupa, andliga och kan inspirera dig i ditt inre.


målning av Anne Solveig Elmberg
Lev som om du var älskad
stod det i tidningen Amos. Det var Bob Hansson som skriver en fin krönika där. Han skriver en fin tanke som han har hört som är ungefär: Frågan är inte om Gud finns utan att leva som om hon finns... (han finns) Han fortsätter: Frågan är inte om man är älskad eller inte utan att leva som om man är älskad.

Vi är älskade
Djupast sätt är min livssyn att vi är älskade av Gud Gudinnan... älskade av livet.. universum.. även älskade av varandra, djupast innerst inne. När vi lever som om det är så, då kommer vi även att uppleva det. När vi väntar oss det goda i livet, då kommer vi att få det. När vi väntar oss att andra ska älska oss och behandla oss väl, då kommer de att göra det.

Hur skulle det vara att leva just den här dagen med tanken att du är älskad, med en förväntan att det bästa kommer till dig, att andra självklart älskar dig för att du är värd att bli älskad.

We are spirit, having a human experience
Lyssnade i morse en stund på Wayne Dyer som pratade bland annat om att många av oss tror att vi är människor som kan ha andliga upplevelser... men i själva verket så är vi andliga varelser som har en mänsklig upplevelse.

Vårt sanna jag - och att vara lycklig
Jag inser mer och mer att endast när jag är i kontakt med mitt sanna jag kan jag vara verkligt lycklig. Därmed är det lika bra att lägga ned det här med att kritisera och döma andra för det fungerar ju ändå inte. Det gör mig i alla fall inte lyckligare och inte dem jag kritiserar heller. Men sen är det ju lättare sagt än gjort förstås...men bara att den insikten har landat lite mer känns fint.

Att ändra våra vanemönster och nervbanor i hjärnan
De senaste dagarna har jag tänkt en del på det här med att tankar, beteende och känslor är vanor. Jag har i flera sammanhang tagit del av att det finns ny forskning som visar att vissa nervtrådar i hjärnan knyts samman och bildar banor när vi har en vana att tänka på ett visst sätt. I Sverige säger vi ju t.om att tänka i samma gamla banor... eller att tänka i nya banor.
Alltså om vi lätt blir irriterade, kritiska eller ledsna så blir det som ett bana i hjärna och vi hamnar därmed enklare i samma känslor igen. Men vi kan bryta dessa vanor, vilket ju är tuffast i början då banorna i hjärnan är tydligt uppgjorda. Men när vi verkligen beslutar oss för att ändra tankar eller beteende då börjar vi göra upp ett ny bana i hjärnan, nya nervtrådar knyts samman och bildar nya banor och efter ett tag blir det därmed enklare för oss att tänka de nya tankarna och bete oss på ett nytt sätt... ja ungefär såhär i alla fall.... Kanske använder jag inte helt rätt begrepp men i grunden fungerar det ungefär såhär..

Skapa nya vanor och banor
Det finns ju många vanor som ställer till det för oss och för mig känns det viktigast att bryta de vanor som har att göra med att känna oro, irritation, frustration, vara kritisk eller dömande eller känna skuld m.m. Allt detta är ju något vi en gång har lärt in men som vi kan välja bort när vi inser att det inte gynnar oss. ACIM som jag ju läser en del i nu inspirerar oss till att se på livet och på allt på ett nytt sätt utifrån de gudomliga varelser vi i sanning är... att välja att tänka och se med kärlek på oss själva och andra. Vi kan välja att skapa en ny bana i hjärnan som innebär att vi vet att vi är älskade, vi vet att Gud, Gudinnan finns och vi vet att allt är väl och att allt sker precis som det ska till det bästa.

Så fundera vilka nya banor du vill välja
Vilka tankar och beteende ställer till det för dig? Hur vill du tänka, känna och bete dig istället? Besluta dig för att verkligen prova att ändra ett visst beteende om det är det du vill. I början är det ju tuffast men efter ett tag så blir det enklare och till sist blir det som en ny vana och en ny bana som du lättare kan halka in på som av sig självt... Kanske det är värt att testa....

"The habit of engaging with God and her creation is easily made if you actively refuse to let your mind slip away. The problem is not one of concentration; it is the beleif that noone, including yourself, is worth constant effort." ACIM feminin

4 kommentarer:

 1. Hej Anne!
  Visst är det lätt att hamna i gamla tankespår! Ibland blir jag lätt chockad över mig själv då jag märker att jag hamnar i gamla känslo- o tankebanor, som jag trodde att jag hade lyckats ta mig ur! Jag har därför lagt ut lite lappar med texter av Louise Hay i de rum jag vistas mest i vårt hem, som påminnelse för att inte "fastna" o det hjälper mig.De citat som hjälper mig mest är:"Jag litar på livsprocessen, jag får det jag behöver, jag är trygg!".
  Och när jag behöver stärka mig extra tittar jag på hennes film (som jag är så glad att du rekommenderade mig!)"you can heal your life", som man kan se hur många gånger som helst,en bra investering!
  Kram
  Lena

  SvaraRadera
 2. Vilken bra idé att lägga ut små lappar här och var... ja vi behöver verkligen påminna oss själva ofta det märker jag med. Vad bra att du påminner mig om Louise Hayes film, det är nog dags att se den igen... kul att du hör av dig och roligt att h¨ålla kontakten... kram Anne

  SvaraRadera
 3. Hej Anne

  så klokt skrivet, jag ska kopiera det och läsa för mig själv ibland - och även för vänner och Henrik!

  Idag är jag hemma och jätteförkyld, för att få stillhet, och kunna skapa nya flöden, vårflödena!!! Känns som ett leende.

  Hoppas kunna skiva mer på min blogg... Skapa mer. (Vi har varit på skidsemester, det var toppen)

  När kommer din bok?

  Kram Erika

  SvaraRadera
 4. Tack Erika!
  Så underbart att du vill andvända det jag skrivit och sprida det vidare. Vad bra att du är förkyld och kan ta det lite lugnt.. det kan ju faktiskt vara lite mysigt att vara kyld och att samla nya krafter. Vad härligt det lät med skidsemester... det låter helt underbart. kram Anne
  Ps. Min bok kommer snart nu är den sista texten på väg att läggas in så det blir en bok som sedan ska korrekturläsas och sen tryckas!!

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig