torsdag 4 mars 2010

Funderingar om Gud-Gudinnan


Hur kan vi beskriva Gud/Gudinnan
Jag kände att jag kanske ska berätta lite mina grundläggande tankar om Gud-Gudinnan, fick en kommentar igår som inspirerade mig till det. Jag tänker egentligen att Gud är varken manlig eller kvinnlig och inte som en person heller utan något bortom alla våra bilder som vi inte kan sätta ord på men mer kan uppleva som kärlek, ljus, frid och att vara helt här och nu. När människor får en sådan stark upplevelse som egentligen inte kan beskrivas då kallar vi det ofta gudsupplevelse. En liknande upplevelse men kanske inte lika stark kan vi även få vissa stunder när vi mediterar och kanske även när vi vistas i naturen.

För mig är Gud varken man eller kvinna
Men språket gör att vi ofta behöver en benämning på det gudomliga... vi kan ju tex kalla det den universella energin, skaparkraften m.m. I vår tid har Gud dock blivit väldigt manlig och det är det som jag tror ställer till det mycket för både män och kvinnor. I en kultur där man värderar en manlig Gud så värderas också den vänstra hjärnhalvan mer. När Guden är manlig så följer det ofta med att kvinnor inte heller värderas lika mycket. När Guden är kvinnlig i en kultur så skapar det en annan ställning för kvinnan där hon vördas och respekteras mer och där de kvinnliga egenskaperna också värdesätts mer. Därmed tror jag att vi har mycket att vinna på att för en tid tills det blivit balans igen, börja se den gudomiga energin som kvinnlig. Jag tror att pendeln har svängt för mycket åt ena hållet och för att hamna i jämnvikt så behöver den svänga lite mer nu åt det feminina kvinnliga hållet.

Nu känns det sälvklart att säga Gudinnan
Jag har märkt att i början när jag talade om Gud som Gudinnan eller "henne" så kändes det lite ovant men ändå väldigt rätt. Nu har det till blivit som en självklarhet för mig och jag märker att jag reagerar när människor använder "han" och "fadern" i sitt sätt att benämna det gudomliga... Så här tycker jag det är viktig att när våra barn växer upp att de får ett nytt sätt att tänka och se på och benämna det gudomliga. Därmed tror jag vi kan skapa en ny kultur där kvinnor och Moder Jord värderas och behandlas med mer respekt och kärlek.

Gudinnan är en fin Gudsbild för mig
I alla religioner har det ju funnits bilder som symboliserar det gudomliga och då tycker jag att Gudinnan är en fantastiskt fin bild som världen behöver idag. Vi behöver det feminina, mjuka, omvårdande, kärleksfulla ... vi har varit lite för mycket uppe i huvudet ett tag och vi behöver komma ner till hjärtat igen. I huvudet kan vi hitta på planer som skadar varandra och jorden men när vi är i hjärtat så känner vi vad som är rätt och vet att vi ska vandra på den här jorden i varsamhet och kärlek.

Män är underbara
Även männen blir lidande när en kultur för mycket värderar det vi kalllar det manliga tänkandet från vår vänstra hjärnhalva. Det ställer till det för dem och gör att det inte känns okey för dem att visa sina känslor och använda sin intuition. Det kallas då flummigt även om mycket håller på att förändras och att nya tankar kommer in i företagsvärlden m.m. Det finns många män idag som också bekjakar det gudomiga feminina.

Höger och vänster hjärnhalva
Det feminina och den högra hjärnhalvan behövs för att vi ska finna vår inre balans och därmed leva i balans och kärlek med varandra och jorden. Jag är inte så kunnig hur det fungerar men jag har förstått att den vänstra hjärnhalvan står mycket för det logiska tänkande, struktur, fakta och deltaljer och den högra mer för helhet, känslor, intuiton och fantasi. Dale Allen talar om det på ett underbart sätt för dem av er som inte såg filmen jag lade upp för någon vecka sen. Gå tillbaka och se den för den lilla filmen säger så mycket.

Min man har startat en manscirkel
Igår var han lite speciellt uppåt och förväntansfull. Äntligen har han och några till män haft sin första träff i sin manscirkel här. Två av männen är dessutom tillsammans med kvinnor som är med i min kvinnocirkel. Genom att vi kvinnor har börjat mötas och samtala så tror jag de har insett sitt behov med och blivit lite inspirerade av oss. Och det verkade som träffen gick mycket bra och alla ville fortsätta att ses. Jag tror att både män och kvinnor behöver träffas och samtala var för sig ibland om djupare livsfrågor och att det öppnar upp en ny möjlighet för kärlek i relationen.

Spännande enkelt Test! Vilken hjärnhalva använder du främst.
Här kan du testa om du använder mest din högra eller vänstra hjärnhalva... Vi var flera som tittade samtidigt och vi såg helt olika saker.... vet inte hur seriöst det är men lite kul.. Själv såg jag först bara att hon snurrade medsols men sen snurrade hon motsols ett tag... slutligen märkte jag att jag kunde styra det lite...... Vad hände för dig... berätta gärna i kommentaren...

5 kommentarer:

 1. Tack!

  Det känns som sommar härinne i Gudinnerummet, även om snön dalar ner i vindar utanför fönstret...

  Mansgrupp låter spännande!

  Längtar till sommaren ännu mer nu, det kändes som en pust av sommarvindar när jag läste igenom inläggen och såg de fina bilderna...

  SvaraRadera
 2. Tack Ingrid... love your positive feedback... men nu snöar det utanför men det är ju vår ... eller... så det varar nog inte så länge... ska nog ta in lite vårblommor i Gudinnerummetoch bjuda på lite vårkänslor.. tack för inspirationen... Love Anne

  SvaraRadera
 3. Camilla A sa...

  Världen har varit utan den kvinnliga aspekten alltför länge... inte konstigt att det råder så mycket obalans och disharmoni i världen... Tror precis som du Anne att det behöver 'svänga över' till Gudinnans sida ett tag nu för att återskapa den nödvändiga balansen igen. Det känns oerhört viktigt och angeläget. Det är en stor uppgift och det är ett livsnödvändigt budskap att sprida... Tack alla ni Gudinnor som gör det! :)

  Intressant övning med den 'dansande kvinnan' För mig vred hon sig medsols när jag tittade rent spontant, så jag antar min högra hjärnhalva dominerar där. Men jag kunde också styra det lite men det krävdes ganska stor koncentration. Spännande!

  Ljus och värme!
  Camilla A

  SvaraRadera
 4. Camilla A sa...

  ...jo kan inte låta bli att skriva ett litet kinesiskt ordspråk... angående det du skrev om att vara mer i hjärtat... på engelska men jag tycker inte det behöver översättas... tycker det är så vackert :)


  "If I keep a green bough in my heart - the singing bird will come".


  Kram! Camilla A

  SvaraRadera
 5. Tack Camilla för din fina feedback på mina tankar om Gudinnan... Jag behöver verkligen er kvinnor som stödjer mig i att sprida dessa tankar som jag själv känner är så viktiga nu i den här tiden... så din kommentar betyder mycket.. kul att du gjorde testet... samt tack för den fina "dikten" som också tycker är mycket vacker

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig