söndag 6 december 2009

Retreat - Lördag - Kvinnors Andlighet
Vi har suttit vid brasan och delat med oss tankar.. allt ifrån vilka kvinnliga förebilder vi har till att hur skulle ditt ”kloster” eller längre retreat se ut. Vi har samtalat om kvinnlig andlighet och att de kvinnor som är andliga lärare ofta ger kärlek på ett mer nära och omvårdande sätt… som Amma i Indien som kramar alla… eller Moder Theresa… Men visst finns det många kvinnor som delar med sig djup kunskap och visdom som tex ShantiMayi, Gangaji och många tibetanska eller buddhistiska kvinnliga andliga lärare…. men oftast talar de ändå om vikten av att ha omsorg om allt levande samt kanske talar de lite mer från hjärtat. Vi kom även fram till att kvinnor är mer benägna att lyssna till sitt hjärta och sin intuition för att finna svar och att männen kanske mer läser sig till svaren… Självklart finns det en mängd undantag.

Grandmothers counsels the world
Lördag förmiddag, samtalade och läste vi om ”the grandmothers” i boken Grandmothers councels the world” en helt underbar bok som handlar om hur 13 kvinnor från olika ursprungskulturer och andliga traditioner, möts för att samtala om hur vi kan vända mänskligheten i en mer positiv riktning. De talar om att hitta tillbaka till ett mer naturligt sätt att leva i harmoni med sig själv, andra , djur och natur och de samtalar om vikten av att hela sig själv för att hela jorden samt att finna sin inre styrka och frid och att dela med sig sina gåvor. Boken är fylld med berättelse om dessa vackra äldre kvinnor som har så mycket visdom, kärlek och styrka och är högt vördade i sina respektive kulturer. De är alla ense om att det är dags för det feminina att ta plats på jorden så det kan bli balans och att det är vi kvinnor som behöver finna får inre styrka och gå vår egen unika väg samt dela med oss av våra unika gåvor. Vi behöver stå upp för Moder Jord och hennes levande varelser och stå upp för kärleken…
Denna bok är dessutom en verklig historia och alla ”grandmothers” finns i verkligheten och det finns bilder på dem i boken.

En eftermiddag vid brasan med
Tenzin Palmo och Theresa Avila
Vi spenderade Lördag eftermiddag med Tenzin Palmo och Theresa av Avila och samtalade om klosterliv och att leva i avskildhet. Vi pratade om hur Tenzin Palmo, en västerländsk kvinna med en djup andlig längtan, valde att leva i en grotta högt uppe i bergen under 18 år och sov i en liten låda som det inte ens gick att ligga raklång i. Vi kom fram till att det inte kändes så lockande mer än att någon av oss tyckte det lät skönt att vara helt avskild i en grotta ett tag. Men Tenzin hade tillbringat en tid som enda nunna i ett manligt kloster och upplevt kvinnor underordnande roll där och ville med sin vistelse i grottan visa att kvinnor är lika andliga som män och därmed förbättre kvinnors villkor i den buddistiska traditionen.

Theresa av Avila
verkar ha varit en fartfylld men ändå djupt dedikerad kvinna. Till att börja med levde hon high life klosterliv i Avila då de flesta kloster där då som Anita Goldman beskriver det i boken ”Guds älskarinnor” bestod av många kvinnor från överklassen som hade med sig tjänare och Theresa hade en egen våning och fick ett gott underhåll av sin far och det kom t.o.m trevliga män på besök och hon umgicks med sina systrar och familj i klostret. Detta var ju mycket roligare liv än att bli hustru och som på den tiden behöva leva helt för sin man samt även ha på sig slöja när man var ute. Av en hustru krävdes det att hon skulle sy, spinna, ha huvudansvar för tjänare, vara värdinna och mycket mer. Dessutom skulle hon även vara ledsen när hennes man var ledsen och glad när han var glad. Så småningom blev dock Theresa av Avila trött på lättsamheten i klostren och gjorde en mängd reformer och startade 17 nya kloster.. Hon verkar ha varit mycket klok och djupt dedikerad till det andliga livet men samtidigt kraftfull och modig.

Guds älskarinnor
Anita Goldman beskriver i sin bok "Guds älskarinnor" en mängd kvinnor som vandrat en andlig väg. Hon beskriver deras hängivenhet till det andliga men också deras mänsklighet och utmaningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig