onsdag 2 december 2009

Att njuta av hemmet

Att använda sitt hem på bästa sätt
Idag har jag och Helena börjat förbereda för helgens retreat. Vi gjorde i ordning en mysig soffhörna framför öppna spisen i det gröna rummet, där vi nästan aldrig brukar vistas. Det blev jättemysigt. Sedan tände vi en brasa och spenderade 4 timmar där framför elden. Vi fikade, gick igenom de böcker vi har om kvinnor och andlighet, vi pratade om vad alla rummen ska heta nere i Villa Solhem för min plan är ju att de ska döpas till olika Gudinnenamn och slutligen åt vi även kvällsmat där. Det blir en så avslappnad och skön känsla av att sitta vid en eld. Tänk vad mycket man gjorde det förr och vad viktigt det säkert vara att samlas och umgås på kvällen när det blev mörkt. Tänk vad mycket vi missar i vår kultur där elektriciteten går på högvarv både dag och natt och därmed datorn och TV:n lätt står på tills vi lägger oss. Vad händer tex om du släcker all elektrisk beslysning och tänder en massa levande ljus i hela rummet en kväll.... Kanske har du också ett rum eller en plats i ditt hus som du inte använder men som skulle kunna bli så mysig om du bara fixade till den lite.

Fullmåne på väg
I Mundekulla är det mörkt på kvällarna då vi inte har någon gatubelysning här mer än om vi själva väljer att tända vår lilla skogsväg. Ikväll lyste månen som en stor lampa och hela landskapet lyses upp. Det är sådant man inte märker på samma sätt i en stad. Det finns mycket som är underbart med att bo i en stad med, inte minst allt inspirerande man kan ta del av i form musik, film, föredrag, kurser. Men jag tror att vi männsikor behöver vistas längre perioder i naturen med för att finna harmoni inom oss. Det finns liksom i våra gener som ett ursprungligt behov och naturen speglar det som är sant, vackert och äkta inom oss.

Retreat på egen hand
Så idag när jag var ute och gick fick jag en idé igen som jag haft förut, att erbjuda kvinnor speciellet, ja kanske män med att komma hit och bara vara med sig själv några dagar på en egen retreat. Ev skulle man kunna beställa lunch men annars har vi ju små pentry bredvid de flesta rummen där man kan fixa sin egen mat. Kanske kunde vi erbjuda lite meditation någon gång under dagen för dem som vill men annars skulle det vara en möjlighet att i en trygg och vacker miljö få tid att vara med sig själv och lyssna till sig själv. visst låter det väl skönt, jag skulle själv kunna tänka mig att åka på en sådan retreat.

Flera har gjort en egen retreat här
Genom åren har det varit flera personer som har hyrt in sig några dagar upp till flera veckor för att göra en sådan retreat med sig själva. Senast var det nog en kvinna från Holland som var här i flera veckor och hon berättade att det hände mycket med henne under den tiden samt att hon kom tillbaka till sin yttre värld med ny kraft och nya insikter.

3 kommentarer:

 1. Åh så härligt det låter, reatreat är inte dumt att unna sig.
  Jag har aldrig varit iväg på det men gillar att få tid för mig själv och bara vara och fundera på allt möjligt som rör sig i huvudet.

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det härligt när fullmånen lyser upp naturen. Imorse såg jag hur månen lyste upp terassen hemma och det var så vackert. Vi kommer i kontakt med vårt sanna ursprung när vi är i och med naturen är min upplevelse. tilltalas av tanken på retreat. Jag kommer mer än gärna. Kör på Anne jag tror du är mer än rätt på det. Stor kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Tack Anki och Pernilla för era positiva kommentarer. Jo det är väldigt skönt med retreat... jag älskar det och varmt välkomna en annan gång... Kram Anne

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig