lördag 19 december 2009

Avundsjuka - en underbar känsla

Jag har just upptäckt att avundsjuka är en fantastisk känsla att utgå från när vi vill växa. Men det är ju ingen kul känsla att känna och dessutom sååå förbjuden... Inte ska man vara avundsjuk! Jo var det fullt ut! säger Patricia Tudor Sandahl i sin senaste bok: "Den fjärde åldern" där hon skriver om de 7 dödssynderna som drar oss bort från våra mål och hindrar oss från att leva fullt ut.

Frossa i avundsjukan
Om vi bara stänger av den så kommer vi inte kunna se gåvan den ger oss och vi kommer dessutom att fortsätta vara avundsjuka. Därför ska vi först frossa i avundsjukan så att vi verkligen får syn på den och sedan fråga oss själva
1. Vad är det jag är avundsjuk på? Skriv ner på en lista
2. Hur skullle mitt liv vara om jag hade detta som jag efterlängtar ?
3. Vad skulle det krävas av mig och är jag beredda att satsa det.. (tex tid, energi, mod.)

Är jag avundsjuk ?
Jag brukar verkligen inte vara avundsjuk men det senaste året har jag märkt att jag varit det ibland och tyckt att det känns så dumt. Dessutom har jag varit avundsjuk på kvinnor som är vackra, framåt, eftertraktade, fylld av energi, andligt inspirerade och dessutom verkar ha lyckliga relationer. Eftersom jag vill inspirera kvinnor till att växa och själv växa och vara allt det jag är så kändes det ju så dumt.

Att vara vacker...
Vill jag vara vacker ? Jag insåg att det finns en del av mig som gärna vill vara naturlig och tycker det är dumt att vi kvinnor ska satsa så mycket tid och pengar på att vara vackra. Därmed vill jag inte lägga ned så mycket tid på utseende och kläder. Samtidigt insåg jag att när jag gör det bästa av mitt utseende, med enkla medel, så blir jag oftast gladare och min självkänsla växer. Det känns enklare att ta för mig i världen. Jag sträcker på mig mer och lyser säkert lite mer. Jag insåg att jag ju kunde göra några enkla saker som att unna mig en vågtång då håret just nu är på väg att ev få växa ut och svårt att få till. Så den inhandlades igår och enkelt och lätt kände jag mig mer nöjd när jag såg resultatet i spegeln.

Hälsa och skönhet
Jag såg på TV:n att de hade gjort en undersökning på ett äldreboende där kvinnorna fick skönhetsvård och märkt hur mycket bättre deras välbefinnande blev när de kände sig vackra.

Att vara fräsch och strålande
Ja det vill vi nog alla vara... jag skulle kunna bli lite bättre på att röra på mig mer... vandra, springa, simma, göra yoga och jag skulle kunna äta ännu mer hälsosamt. Det vill jag ju men det kräver lite disciplin och att jag vekligen ger det tid och energi.

Att vara successfull och eftertraktad då?
Ja här insåg jag att det känns ju tryggt för mig att inte synas för mycket i världen..... men samtidigt vill jag ju ge ut av det jag har... sprida positiva tankar.. dela med mig av min kreativitet och mina gåvor... Men även det kräver självdisciplin att verkligen syssla med det jag älskar och använda mina gåvor. Det kräver också mod att våga göra det jag brinner för... samt mod och tillit att gå ut med den jag är och mina gåvor.

Andlighet då
Jovisst jag mediterarmregelbundet... men jag vill egentligen fokusera mer på det andliga, gå ännu djupare, då jag vet att det ger mig så mycket och att jag är ännu mer i balans och harmoni när jag gör det... Ibland slösar jag tid på att läsa tidningar som jag egentligen inte är så intresserad av bara för att det ligger en tidning där... eller surfa runt på nätet och engagera mig i annat än det jag brinner för... eller sitta kvar och prata när det egentligen inte är något givande samtal. Denna tid kan ju istället användas till att fokusera på det som ger mig mer .. tex det andliga eller att skapa och syssla med det jag älskar.

Relationer
Här är nog mitt ansvar att lyssna till mitt hjärta mer och umgås med dem jag verkligen känner för att vara med. Samt att ta mitt ansvar när det gäller nära relationer tex med min man och bryta de negativa cirklar som kan uppkomma. Tycka om mig själv och själv, välja att vara kärleksfull.

Bilderna är ju inte helt sanna
Jag tror slutligen att den bild jag blir avundsjuk på av den vackra , lycliga framgångsrika kvinnan som lever i en alltid lycklig relation... Hon finns ju inte... För det första ser hon inte ut så i verkligheten då hon är jättesminkand på bilden och sedan retucherad i Photoshop. Dessutom har hon säkert sina utmaningar i livet och helt säkert lever hon inte i en ständigt lycklig relation heller.... Visst skulle det vara skönt med en intervju med en kvinna som nyss kommit upp ur sängen... inte hunnit sminka sig... har lite rörigt i huset... kanske t.om är lite morgonsur... för att hon just blivit osams med sin man... Ja det vore väl ett bra tema och skulle göra att vi andra kan slappna av lite mer.... och andas ut!

Hur som helt så växte jag...
genom att göra denna övning... Jag fick även en helt ny idé när det gäller bokomslaget och min hemsida och det känns som allt håller på at landa nu. Jag upptäckte hur jag själv har hållit mig tillbaka....och därmed insåg vad jag längtar till och vad som krävs för att jag ska uppleva det.

Väx genom din avundsjuka?
Lyssna och upptäck vad det är du längtar efter men kanske inte unnar dig eller tror att du är värd eller inte har mod och energi att satsa på... Vi väljer våra liv och du kan välja det bästa liv du vill....

2 kommentarer:

  1. Hej Anne, tack för din hälsning och jag önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt 2010. Jag har tänkt mycket på ert Mundekulla. Går igenom en svår tid med separation och försöker hitta tillbaka till styrkan och den inre kärnan. Den finns där...som vi vet. Stor kram från mig/Anneli

    SvaraRadera
  2. Lycka till med livet och det är ju inte alltis så lätt men tyvärr verkar det som det oftast är då vi växer som mest och det känns tryggt att veta att du i alla fall har en mängd bra verktyg att ta till i denna lite tuffa tid... Kram Anne

    SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig