söndag 17 oktober 2010

Tacksam för en helg med andlig inspiration.

Buddhistisk inspiration
Lama Pema har varit här hela helgen och jag känner mig priviligerad att kunna sitta och lyssna till denne man som har en så djup förankring i buddhismen och även en nära relation till Dalai Lama. Ju mer jag lyssnar, ju mer inser jag vilken djup andlig tradition som finns inom buddhismen och som också det Tibetanska folket bär med sig . Lama Pema kommer ju ursprungligen från Tibet, där det nu bara finns kvar en liten liten del av alla de tusentals tempel som en gång har funnits. Han lever liksom många andra tibetaner i exil i Indien, där de har byggt upp nya kloster och skolor för att bevara den tibetanska traditionen.

När jag lyssnar till de djupa värden
...han förmedlar och kunskaper om hur vi kan leva ett gott liv och göra gott för andra så inser jag hur ytligt vårt samhälle är och hur mycket fokus det är på pengar.. kändisskap m.m. här. Inte minst när man lyssnar till de polititiska debatterna.. När jag och Peter var i Dharamsala fick vi äran att både möta Dalai Lama samt även vara med på en middag med Tibetanska exilregeringen. Vilken skillnad det var.. Huvudsamtalet handlade om fred och hur vi kan skapa det. Vi beökte även Tibetanska sjukhus där det var en självklarhet att använda både modern medicin och naturmediciner som människor alltid använt sig av.. Så efterblivna vi är andligt sett i västvärden...

Inspiration att fokusera på djupare värden
Jag känner att den här helgen har gett mig ny inspiration att ständigt söka de djupare värdena i livet... Lama Pema påminner oss om att använda den tid vi har till goda saker .. vilket han själv gör i varje stund. Jag påminns om att vara ännu mer generös och lite mer "detached" till det jag ger.. inte vänta mig tacksamhet eller uppskattning tillbaka utan bara ge för att det känns fint att kunna ge och bidra till andras lycka och glädje... samt att inse att vi alla är beroende av varandra ... och mycket mer som jag ska smälta nu.

Inspiration att meditera mera
Han pratade också länge om singelpointed meditation och jag fick inspiration att igen praktisera denna form av meditaiton som är mycket grundläggande inom buddhismen. Den handlar om att fokusera på ett objekt... ett ljus, en blomma eller kanske en bild av en andlig lärare. Titta en stund på det och sedan sluta ögonen och se det för vår inre syn. Pema pratade mycket om att det kan ge oss så mycket mer fokus och närvaro och göra att vi kan tänka klarare och därmed kunna fokusera mer på goda projekt och sprida mer gott i värden. Lama Pema rekommenderade oss att läsa "An open heart" av Dalai lama "Ett öppet hjärta" på svenska, där Dalai Lama bland annat beskriver denna meditation på ett enkelt sätt.

Andligt liv med djup mening.
När jag suttit och lyssnat under helgen så har jag flera gånger plötsligt fått en glimt av de buddhistiska klostren och hur det skulle vara att vara en del av den gemenskapen... att vara där.. fokuserad på det andliga.. fokuserad på att styra sitt sinne... på compassion... och på sann lycka ... Vilket annorlunda liv... vilken djup mening med livet.

6 kommentarer:

 1. Så underbart!
  Tack för att du delar med dig! <3

  SvaraRadera
 2. Tack själv Sagogrynet.. ja det var en mycket fin och upplyftande helg.

  SvaraRadera
 3. Så fantastisk livssyn! Tänk om alla kunde leva så, då skulle det kunna vara fred här i världen.
  Kram Eva Garami

  SvaraRadera
 4. Ja det har du verkligen helt rätt i Eva! kram Anne

  SvaraRadera
 5. Vad fint du skriver, Anne! Jag har varit så arg i flera dagar nu och jag känner att jag vill ut i världen och verkligen stå upp för det jag tycker är fel. Här i Frankrike händer det mycket inom politiken som jag verkligen tycker är fel och som ökar vår rädsla,ilska och annat.

  Samtidigt känner jag mig dragen till det fredliga motståndet som Dalai Lama, Martin Luther King och Gandhi förespråkar... Hur hittar man den balansen?

  Kramar från en lite kyligt med soligt Frankrike,

  Karina

  SvaraRadera
 6. Tack Karina!
  ja ibland kan ju ilskan vara en kraft som får oss att ta tag i saker och ting... men jag tror på att jobba för saker istället för emot... det vi fokuserar på växer ju.. därmed gillar jag Dalai Lamas fredliga väg. Samtidigt är det ju en balans att ändå kunna säga ifrån när något är fel eller när andra behandlas illa....Ja den balansen funderar jag själv på en hel del.. men kanske är det helt enkelt så att vi kan ju inte göra allt och rätta till allt vi tycker är fel.. så vi får hitta vårt unika område som vi känner lite mer för att verka för det goda i... Kramar från ett höstligt soligt och lite mer kyligt Sverge... Anne

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig