onsdag 20 oktober 2010

De äldsta "ModersGudinnorna" i världen ?

Venus of Berekhat Ram i Israel
Sommaren 1981 fann man vid Berekhat Ram på Golanhöjderna, en sten som hade formats till en kvinnofigur. Figuren hittades mellan två lager av aska varav det ena var från 230.000 år före Kristus och det andra från 800.000 år före Kristus. Detta innebär att figuren kan vara upp till 800.000 år gammal och är den äldsta medvetet skapade skulptur. Den bar tydliga spår av att någon hade ristat in fåror i den för att förtydliga att den skulle föreställa en kvinnofigur.
Det verkar som att de som bebott denna plats hade valt ut en sten som redan hade en kvinnlig form och sedan ristat in ytterligare fåror för att avgränsa armar, huvudet och skötet.
Denna figur kan enligt ”Journal of the Israel prehistoric society” räknas som den äldsta form av konst som skapats av människan. Den kallas också "The Acheulian Ancient Mother" samt benäms även som "the oldest Goddess in the world"


Tan Tan från Marocko 300.000 – 500.000
Då det ändå var några som tvivlade på att människor medvetet hade skapat skulpturen ovan så blev man mer övertygad när man 1999 fann ytterligare en liknande skulptur några km utanför den Marockanska staden Tan Tan, 4700 km från den man fann funnit på Golanhöjderna. Venus of Tan Tan beräknas vara mellan 300.000 – 500.000 år gammal och bar tydliga tecken på att den hade formats av människor till en kvinnofigur. Liksom Venus från Berekhat Ram var det också en naturligt formad sten som någon sedan hade ristat in fåror i för att den ännu mer skulle likna en kvinnofigur, dessutom hade den målats med ockraröd färg. Venus of Tan Tan är ca 58 mm hög och 26 mm bred. De båda figurerna påminde också om varandra. Båda dessa figurer formades av Homos Erectus, som var våra mänskliga förfäder.

Vi kan ha en mycket lång Gudinnehistoria
Långt senare från 30.000 f.kr och framåt i tiden har man hittat en mängd venusfigurer liknande Venus från Willendorf (se bilden nedan). De anses vara en slags Frukbarhets-Gudinnor och många tror att de även setts som Moders-Gudinnor. Därmed kan man ana att även de här Kvinnogfigurerna kan ha symboliserat en Moders-Gudinna. Det innebär isådana fall att vi har en mycket lång historia där Moders-Gudinnan varit den centrala Guds-gestalten. Det kan vara bra att påminna oss om detta och hämta kraft från det kära systrar.

2 kommentarer:

  1. Vill tipsa om en blogg som jag hittade: http://singthechange.blogspot.com/

    Hon skriver bl.a. om starka kvinnor, och Pandoras ask, som inte alls är det vi tror det är.. :)

    Ingrid

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset.. hon kändes härlig.. ska läsa mer när jag har tid. kram

    SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig