fredag 8 oktober 2010

Konsten att vara nöjd och att uppskatta sitt liv.

Vi har fått en ny underbar städerska.
Ja nu för tiden ska ju allt heta nya namn.. lokalvårdare.. städtekniker... men vår städerska tycker det är bra att kalla hennes roll för städerska. Dessutom verkar hon med all rätt vara mycket nöjd med sitt jobb och de kunskaper och erfarenheter hon har och som vi nu får glädje av. Förut hade vi en annan tjej som städade och som var jättefin och duktig med, men det märks ändå dirkekt när någon kommer in som har arbetat inom ett visst område en tid... Hon såg allt som behövde göras och hon kom även med nya idéer som vi tyckte var mycket bra.

En konst att vara nöjd där man är
Dessutom verkade hon glad och harmonisk och tillfreds med livet. I dag är det nästan en press på att alla kvinnor ska utbilda sig vidare och klättra på karriärstegen, men även om jag vill stärka och inspirera kvinnor så kan jag också se att en del vill vidare och en del är nöjda där de är. Själv har jag städat och bäddat mycket i mitt liv på olika platser, bl.a under en längre tid på ett hälsohem, samt inte minst i början när vi hade Mundekulla och det fortfarande var ganska litet och vi gjorde Allt själva.. inkl lagade mat till grupper och kurser. Ibland hade jag både hand om maten och kursen.. lite tokigt.

Jag vet att det även kom upp i den politiska debatten frågan om hushållsnära tjänster och en del som ville att pengarna istället skulle satsas på utbildning.. Men det är nästan som man då förutsätter att alla kvinnor vill utbilda sig vidare. Jag tror det har funnits många kvinnor genom tiderna som varit mycket nöjda och stolta över sin roll som husmor. Dessutom har ju allt sin tid. När jag städade var jag fullkomigt nöjd med att kunna få in lite pengar på detta sätt och trivdes med det. Just då passade det mig bra i livet och jag hade mycket energi.

Jag har börjat tänka mer tacksamma tankar
Jag märker att jag under en längre tid varit lite otäligt och har viljat komma vidare .. inte vara där jag är i livet.. känt att jag borde vara någon annanstans och därmed inte varit nöjd... Det har ju varit bra på ett sätt för det har pushat mig att utveckals och ge mer tid till det som känns ljust och upplyftande och rätt för mig. Samtidigt känner jag nu att jag är ju på väg i min egen takt och att jag är nöjd och trivs med att vara där jag är just nu. Jag börjar tro mer och mer att det är så att jag är där jag är i livet för att det är helt rätt just nu.. sen kan jag ju alltid ta nya steg.

Tacksamhet ändrar perspektiv
Jag märker att det är mycket bra att tänka tacksamma och uppskattande tankar för plötsligt ser jag på allt i ett nytt ljus... jag uppskattar Peter mycket mer...han är ju faktiskt en väldigt fin man både till det inre och yttre och dessutom för det mesta kul och inspirerande att umgås med. Men jag har gått igenom en period när jag mest tyckte att det var fel på honom och gärna ville byta ut honom.... tror att det är fler som varit inne i det.... Men att börja se varandra med tacksamhet kan ändra perspektivet och även ändra människor.. för blir vi inte alla lite mer vänliga, kärlekfulla och positiva när vi känner att andra uppskattar oss.. Kram till er kära Gudinnor.

10 kommentarer:

 1. Så sant, så sant, Anne!
  Tacksamhet o uppskattning går hand i hand o väcker nya varmare känslor på båda håll.
  Vi känner nog så lite till mans/kvinns ibland,.. att blir det inte mer än så här...o får då lätt att se fel o brister hos varandra. Livet går ju upp o ner, vi går in o ut i olika faser- o utvecklas genom dem. Så kommer vi kanske i otakt i våra relationer o blir tveksamma om vi valt rätt...så en dag har vi kanske "vuxit ihop" igen o det känns plötsligt rätt!
  Livet är allt en spännande resa!
  Kram
  Lena

  SvaraRadera
 2. Tack Lena.. fint att få lite respons och du sammanfattade så fint det här med relationer.. ja visst väker tacksamhet och uppskattning varmare känslor och livet går upp och ner och i olika faser och ibland är vi helt i otakt.. ja det var fint uttryckt tycker jag... Ibland handlar det kanske om att ha en tillit till den andres resa med och att vi alla längtar efter att hitta hem i oss själva och är på väg dit.. Kram

  SvaraRadera
 3. Jättefint skrivet Anne och Lena. Jag känner verkligen igen mig. Och visst är det lättare att tänka att det är mannen som ska ändra sig och han som har problem än att verkligen kommunicera med varandra och framförallt jobba på sig själv ; ).

  Kramar, Karina

  SvaraRadera
 4. Jättebra tankar av dig med Karina.. ja du har helt rätt att vi oftast tar den lättaste vägen men som i längden blir svårare för tar vi inte itu med oss själva så kommer vi ju möta oss själva ändå i framtiden... Varm kram från ett idag soligt och vackert Sverige.

  SvaraRadera
 5. Det här inlägget gav mig komfort, en varm känsla av att allt ordnar sig, och det är bra som det är. :) Att vara i olika faser i livet är bara naturligt, och att vara nöjd vad man än gör känns ju som en välsignelse.

  Fin ny bild förresten. Den känns höstig och mysig! På med koftan och gå ut i den friska luften, känner jag för att göra när jag ser bilden. :D

  Kram
  Ingrid

  SvaraRadera
 6. Tack Ingrid.. ja visst kan man väl få känna så lite mer i livet... och att vara nöjd där man är, är ju en skön konst som kan ge mycket mer kvalité till livet. Tack för kommentar om den nya bilden... Igår var det en helt underbar solig och varm dag här och idag fint också men lite kyligare.. kram och alltid roligt att höra av dig. Anne

  SvaraRadera
 7. Håller med om att ibland måste vi ta en paus i livet och i den personliga utvecklingen, stanna upp och bara njuta av det vi redan åstakommit. Glädjas åt det ett tag, innan vi tar nästa steg, eller stannar där vi är, om det känns bra.
  Det får inte gå prestige inom personlig utveckling också, som det gör inom så många andra områden.
  Att vara nöjd idag kan ibland kännas som om det inte är ok, att vi hela tiden måste vidare.
  Vi måste få slappna av någon gång och bara tillåta oss att vara nöjd.

  Kram // Carina

  SvaraRadera
 8. Ja du har helt rätt Carina... det är nästan som att det inte är Ok att vara nöjd som om vi vore "bakom flötet" om vi nöjer oss med livet som det är... Kanske man skulle skriva en bok om konsten att vara nöjd... i alla fall en stund.. för det är klart att det kanske tillhör oss människor att vilja växa vidare också.. men kanske kan vi vara nödja i växandet med... ... kram Anne

  SvaraRadera
 9. åh, så härligt att vara tillbaka på din ljuvliga blogg! det är så givande att ta del av och just nu tröst för en genomförkyld själ, som så gärna hade deltagit på Mundekulladialogen i helgen - så mycket intresanta människor ni har samlat ihop!!
  Jag har senaste månaden irrat och flackat omkring i personliga stora förändringar och så den senaste veckans dunderförkylning med feber och hemsk hosta - funderar på hur jag ska tolka denna sjukdom just nu?!!

  Det där med att vara nöjd är en svår konst i vårt samhälle med så många valmöjligehter och så många mäniskor och tillstånd att förhålla sig till!!

  Funderar över om att vara nöjd verkligen är att stagnera, att inte "vilja" utvecklas mer ... om vi förhåller oss med öppenhet till kommande förändring och är nöjda under tiden ... det kanske är just då vi växer ..?
  Jag tycker att vara nöjd är stort, tror också att det kan vara väl så provocerande för medmännsikor (kanske frammanar till förändringar eller ifrågasättande av någons egen tillvaro - inte alltid välkommet)?!

  Nog är faran stor att det även går prestige i personlig utveckling! Allt ska ju helst gå så fort och det gäller ju att välja "rätt" kurs/bok/föreläsare etc ... eller varför inte ALLT!?

  JAg förundras över att det oändliga havet av böcker i personlig utveckling, självhjälpsböcker aldrig sinar ... det sägs ju att all visdom och vår nödvändiga kundskap finns inom oss var och en. Så var finns en kortfattad handbok i hur vi finner detta i oss???
  Eller är det rädslan som gör att vi inte vågar lyssna fullt innåt? Är det värdefullare att få denna kunskap utifrån eller är det en form av bekräftelse på det vi "redan Vet" som gör att vi läser dessa otaliga böcker, går kurser eller lyssnar till kloka män och kvinnor?!

  Tack, Anne för din sköna ärlighet - jag har också haft känslan av att "vilja byta ut mannen" - det jag då med blicken i backspegeln personligen har upptäckt har varit samma sak varje gång, nämligen;
  Jag har då själv genomgått en period av "förändring", då jag inte helt har varit nöjd med mig själv, inte känt någon form av tacksamhet eller kunnat visa uppskattning till min omgivning - och det har då varit otäckt enkelt att lägga "felet" utanför mig själv ...
  Så det där med kärleken till sig själv är och förblir grunden till att kunna ta emot och kunna ge kärlek till andra, med tacksamhet och uppskattning som fina små kärleksdekorationer!!

  Tänk om det är så enkelt som att när vi stannar upp (inte springer ifrån oss själva) så kommer vi automatiskt i kontakt med denna kärlekskälla och vi behöver ständigt vara där och ösa och fylla på!! För visst är det så att när vi stannar upp blir vi ETT med oss själva, ett med kroppp och själ och vi känner oss HELA!! Då är det enkelt att både känna kärlek och tacksamhet över både sig själv och omgivningen ...

  Tror jag just kom på orsaken till min nuvarande tuffa förkylning ... jag behövde helt enkelt sätta/lägga mig ner och vänta in min själ ... trots att jag känner att min förändring är positiv så har jag nog sprungit på lite fort och själen har nog inte hunnit med i svängarna, så det kan bli!

  Kram alla goa!!
  Anita

  SvaraRadera
 10. Tack Anita för dina alltid kloka tankar ... hinner inte svara så mycket på dem nu då det är dags att lägga sig.. men alltid roligt att få gensvar på det jag skriver... ja jag tror som du säger att förkylning ofta kan handla om att vila och vänta in vår själ... kram Anne

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig