fredag 16 april 2010

Min farmor Margareta - en riktig Gudinna!

Idag fyller min farmor Margareta 99 år
Hon är lika pigg och klar i huvudet fortfarande och med i allt som sker... men kroppen behöver vila mer. Hennes stora intresse i livet har alltid varit naturen och främst blommor och växter men också djur. Av farmor har jag lärt mig så mycket... Hon tog tidigt med oss ut på det vackra Alvaret på Öland, när vi hälsade på henne där varje sommar, och hon väckte ett intresse för de blommor som växte där. Hon fick oss att se det vackra i varje blomma och att känna vördnad för naturen.

Farmor är en viktig grund i Gudinnerummet
Gudinnerummet hade säkert inte funnits på det sätt som det gör utan henne. Sedan jag flyttade ner hit först till Öland och sen till Småland så har jag och farmor blivit mycket mer nära vänner. Vi har haft så många fina samtal .. nästan alltid om blommor, djur och natur... och det är ju så trevliga samtalsämnen som vi båda blir upplyfta av.

Här sitter vi systrar med farmor på Alvaret.

Farmors kyrka var naturen
Farmor har alltid sagt att hennes kyrka är naturen och jag vet att hon hade en speciell känsla för Alvaret - denna stora öppna hed där det växker fullt av små blommor på sommaren och där det blommar en mängd orkidéer nu i maj-juni. När min farmor blev änka - allt för tidigt - hade hon det mycket tufft en tid och fick jobba mycket för att klara av hus och barn. Men hon har berättat att när hon gick ut på Alvaret då var det som allt rann av henne och hon kände sig så fri. På farmors vägg i stugan hängde det en tavla som jag har fått nu ... där står det:

Alvaret tidigt en morgon
här flödar himmelens ljus
rent och rakt och förklarat
detta är herrens hus.

Det har varit och är fortfarande en sådan trygghet för mig att min farmor finns... Det finns ingen guru i världen som kan ha ett varmare och mer kärleksfullt leende än hon när jag kommer och hälsar på henne. Jag tror att alla år som hon varit så mycket i naturen har gett henne det inre lugn och den utstrålning som hon nu har... när hon blev pensionär var hon dessutom utomlands varje vinter och njöt av sol, värme och växtlighet och kom sedan hem lagom till våren på Öland... Det ger mig inspiration att det finns många år kvar att njuta av i livet och att de bästa stunderna väntar....

4 kommentarer:

 1. Tack Anne för att du låter oss dela med dig av dina minnen med och av din farmor. Vilka avtryck hon har gjort genom att vara den hon är och låtit er dela det med henne. Vackert och kärleksfullt. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Din farmor är en sann gudinna, så fint att läsa. Jag kommer att tänka på min farmor som egentligen inte var min riktiga farmor. Men hon var den godaste människan jag någonsin mött. Hon hade alltid en tanke över till andra. Hon hann bli 95 år och hela tiden var hon aktiv, hon vävde mattor och jobbade med hembygdsföreningen. Ingeborg- Ödsmåls gudinna.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Tack Pernilla.. Ja min farmor har betytt mycket för mig och en hel del av det förs ju vidare liksom det gör för er andra med.... generation för generation ger vi kvinnor till varandra.. kram Anne

  SvaraRadera
 4. Till Eynea... så fint att du berättar om Ingeborg.. hon verkar ha varit en sann Grandmother och Gudinna som har gett dig mycket som du nu ger vidare... tack..

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig