lördag 17 oktober 2009

Lama Pema - och relationer

Lama Pema i Mundekulla
Just nu känner jag mig väldigt rik. Tänk att få bo på en plats dit det kommer så mycket underbara människor, både lärare och deltagare. Just nu är ju Lama Pema här och det känns som ett stort privilegie att få vara med den här helgen och sitta upp i solsalen tillsammans med ca 30 andra personer och lyssna till en tibetansk lama. Dessutom en lama som det lyser och strålar om och som är både klarsynt och kärleksfull. Det räcker med att se Lama Pema för att inspireras i det andliga livet. Men att dessutom lyssna till honom ger ju ännu mer. Att sen få gå ned i den vackra matsalen som är som en glasveranda och äta en supergod vegetarisk buffé det känns lyxigt.

Buddhism och relationer
Jag vill gärna dela med mig till lite av det Lama Pema förmedlade och speciellt det som har lite anknytning till relationer då det ju är vårt tema i Gudinnekolan denna månad. Pema pratar mycket om compassion och att ge till andra och hur mycket glädje vi kan känna när vi ger. Samtidigt som han också säger att när vi ger så kan vi fråga oss vad vi ska ge, hur vi ska ge, när vi ska ge så att vi bäst kan hjälpa andra. Att utveckla compassion är bland det viktigaste vi kan göra säger Lama Pema. Han blir rörd när han säger det tibetanska uttrycket för compassion som ju är mycket rikare och djupare. Det betyder ungerfär: Something of great importance that has to be kept in the heart. Pema själv är ett levande uttryck för compassion … var han än kommer vill han hjälpa och i Nepal där han vistas mycket finns det många fattiga som behöver hjälp och som han samlar in pengar till för att stödja och bygga skolor och kloster. Pema är både enkel som ett barn men även som en vis mästare när han ömsom gråter och ömsom skrattar och förmedlar sina djupa budskap med mycket humor.

Gudinneskolan buddistisk meditation
Att meditera kan ge mycket säger Pema och han pratade idag också väldigt fint om vilket privilegie det är att ha blivit född som människa och om allt vi kan göra som människor, alla val vi har. Vi behöver inse att vi inte vet hur mycket tid vi har här säger han och uppmuntrar oss till att ta vara väl på tiden och inte använda den till meningslösa saker utan använda den väl och göra gott för andra.

Meditation är sinnesträning
Det känns väldigt starkt när han säger det och jag känner att jag egentligen vill ge mer tid till att meditera och verkligen avsätta en längre stund varje morgon. Jag brukar ju alltid sitta en stund men jag skulle vilja ge lite mer tid till att börja dagen väl. Sen vill jag verkligen sätta igång med en del viktiga projekt som jag väntat med… men som jag känner att jag vill ge min engagemang till.

Analyserande meditation
Pema pratar mycket inspirerande om analyserande meditation där vi tex kan fokusera på ett negativt beteende som vi vill släppa tex ilska och se på det ur olika perspektiv för att kunna inse att det inte ger oss något att bli arga.. utan tvärtom bara ställer till det för oss själva. Ju mer vi analyserar och ser de negativa beteende vi har ju tydligare blir det hur meningslöst och även skadligt det är för oss och ju enklare kan vi släppa det. Att inte vara slav under jobbig känslor är ett av målen med meditation. Meditation är sinnesträning och endast när vi kan styra sinnet kan vi vara lyckliga.

Fokuserande meditation
Det andra sättet att meditera på är ju att fokusera på ett objekt och därmed träna sinnet i att bli stilla. Det kan vara ett ljus, en blomma eller en bild på en andlig lärare m.m. När tankarna börjar snurra så återvänder vi bara till objektet.. Vi kan börja med att titta på det med lite halvslutna ögon och sedan blunda och se det i vårt inre.

Gudinneskolemeditation - Relationer (med buddistisk inspiration)
I morse gjorde vi en meditation som liknar den jag föreslagit tidigare nu när vi har temat relationer så jag beskriver den så gott jag uppfattade den så kan du prova om du vill.

Slut ögonen och fokusera en stund på andningen tills du varvat ned och är närvarande.

Börja med att tänka goda tankar och se ljuset och sanningen i dig själv (denna första del var ej med i dagens meditation med Pema - men som jag hörde av flera andra så finns den med i andra buddistiska traditioner där meditationen kallas Loving kindness meditation.

Tänk sedan på människor som är lite neutrala för dig och inse att de alla djupast innerst inne längtar efter lycka och inre frid. (se ljuset och sanningen i dem- mitt tillägg)

Tänk sedan på människor som är dig nära och kära och inse att det också längtar efter lycka och frid (se ljuset och sanningen i dem)

Slutligen tänk på människor du har lite svårt för och inse att de med längtar efter lycka och frid.
(se ljuset och sanningen i dem)

Lycka till och vill du göra på ditt eget sätt så finn ditt sätt att göra detta på som passar dig.

4 kommentarer:

  1. Hej Anne

    jättefint att läsa om Lama Pema, rofyllande... Tack.

    Jag är själv hemma efter en SPA helg med min Mamma och min Syster, sen kvinnogruppsträff.

    Och nu ensamheten. OCH FRIDEN.

    Godnatt, ha det fint. Kärlek.

    stor kram Erika

    SvaraRadera
  2. Härligt att höra Erika.. låter så skönt med både Spa och kvinnogruppsträff. Vad kul! Har ni en kvinnogrupp där nu? Anne

    SvaraRadera
  3. Hej igen

    ja vi är 5 stycken som träffas med vår djupa längtan att dela sanningen, hjärtats rytm... Camilla Å och Annie, de känner du och två till underbara kvinnor, kan det bli bättre!?

    Fint du skrev om relationer igår och Loving Kidness!

    Ett tips! Gå med i Facebook om du vill ha ännu fler besökare, Stina, Sofi , Camilla Måne & Åkesson, Eva Cederblad mfl är med, du kommer hitta så många vänner där!

    Ha det underbart, kram Erika

    SvaraRadera
  4. Vad roligt att höra och vilka fina systrar du har med dig i gruppen... hälsa dem.. Tack för tipset om facebook.. jag har varit lite tveksam då jag redan spenderar mycket tid vid datorn men ska känna in...Stor kram Anne

    SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig