måndag 19 oktober 2009

Gudinneskolan - Loving kindness Meditation

Ge lite extratid till en fin Meditation
Nu är det bara 12 dagar kvar på Gudinneskolans tema omkring meditation. Därmed känns det viktigt att ge lite extrafokus till temat relationer. Jag vill därför introducera en mycket fin meditation där du både fokuserar på kärlek till dig själv men också till dina närmaste och till alla levande varelser. Loving kindness eller Metta-meditation är som jag förstår det en av de grundläggande meditationerna inom buddhismen och säkert en anledning till den vänlighet och kärlek som lyser och strålar ut från många buddister. Kanske kan denna meditation även bli en vana i ditt liv.

Kom med och meditera på Loving kindness
Visst skulle det väl vara spännande om vi alla i Gudinneskolan gav minst 10 minuter/dag till denna meditaiton och gärna mer om vi kan eller minst 5 minuter. (hellre lite tid än ingen) Vill du vara med och prova. Då kan vi sedan dela med oss till varandra vad det har gett.

Loving kindness – Metta meditation
Metta bhavana, or loving-kindness meditation, är en metod att utveckla medkänsla (compassion) Den kommer från den buddistiska traditionen men kan enkelt praktiseras av vem som helst. Loving kindness handlar i grunden om att utveckla universell kärlek till alla levande varelser inklusive oss själva. Den sanna kärlek som alla har inom sig.
Den handlar om att bry sig om, känna omsorg, varsamhet, kärlek, vänlighet, vänskap och en känsla av värme till sig själv och andra. Genom att praktisera meditationen öppnas vårt hjärta till djupare och djupare nivåer av kärleksfull vänlighet och sann kärlek.
Loving kindness är inte beroende av hur den andra personen känner om oss. Processen handlar om att bryta ned det som står i vägen för kärleken till oss själva och sedan det som står i vägen för kärleken till andra.

Vi börjar med oss själva
Detta är en variant av Loving Kindness meditation. Jag har hämtat inspiration från flera olika källor.
Vi börjar med oss själva för om vi inte har en del av denna villkorslösa kärlek till oss själva är det svårt att ge till andra. Sedan inkluderar vi dem som är nära oss…. Sedan dem som är lite mer neutrala för oss.. och dem vi kanske har lite svårt för… slutligen inkluderar vi alla levande varelser och allt levande såsom djur, träd, växter m.m.

SÄTT IGÅNG med LOVING KINDNESS MEDITATION
Sätt dig bekvämt tillrätta… så att du sitter avslappnat och bra men ändå rak i ryggen. Börja med att andas in och ut och ha fokus i ditt hjärtcentrum mitt i bröstkorgen. Fokusera din medvetenhet helt på ditt hjärtcentrum.

1. Kärlekfull vänlighet till dig själv
Medan du andas in och ut och har fokus på ditt hjärtcentrum, stilla ditt sinne och finn ditt inre centrum. Generera goda varma, mjuka och kärleksfulla känslor till dig själv. (Du kan tex påminna dig om en stund när du känt dig älskade eller fylld med kärlek)
För din inre syn se dig själv fylld av kärlek, se ditt sanna jag fullkomligt tryggt.. försök att också känna positiva dessa känslor inom dej som: trygghet, kärlek, frid m.m eller det du vill.

2. Kärleksfulll vänlighet till dina nära och kära
Från dig själv gå vidare till dina närmaste och dem du har kär. Börja med någon som är nära ditt hjärta och som du har mycket kärlek till. Känn värmen i hjärtat när du tänker på dem.. fortsätt sedan och inkludera dina närmaste, familj, partner, nära vänner m.m. Se dem trygga, lyckliga och välmående, se det inre ljuset i var och en av dem.

3. Kärlekfull vänlighet till andra människor
Se sedan dem du inte känner så väl men som finns I din omgivning, tex grannar, arbetskamrater männsikor i ditt närmaste samhälle och i hela Sverige... sänd kärlek och lycka till dem, sänd goda tankar och känslor och se deras inre ljus…

4. Kärleksfull vänlighet till dem du har svårt för
Tänk sedan på dem du har lite svårt för. Välj gärna ut en av dem och se den personen i ditt inre på samma sätt, se det goda i honom/henne, se det ljuset som finns där… försök att vara nöjd med det lilla du lyckas.

5. Inkludera alla levande varelser på jorden…
människor, djur, växter. Se ljuset och kärleken i allt och alla.. se människor, djur och växter leva i harmoni och kärlek med varandra.

6. Se sedan hela jorden för ditt inre
lysa av frid, fred, ljus kärlek, harmoni m.m. Säg tyst eller tänk i ditt inre om du vill: Må alla levande varelser vara trygga, lyckliga, känna frid, hälsa, glädje, kärlek….

Denna meditation kan göras på många liknande sätt .. vill du veta mer så googla på Loving kindness, det finns mycket att läsa eller titta in på denna länk där du kan läsa mer: http://www.buddhanet.net/metta_in.htm

Lyssna gärna på denna vägledda meditation på 12 minuter...
så får du en bra introduktion

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig