tisdag 22 september 2009

Maria och andliga kvinnor

Häromdagen skrev jag ju lite tankar från boken "When God was a woman" De handlade bland annat om att det hade varit bra om Skapelseberättelsen i bibeln hade lyft fram och stärkt oss kvinnor lite mer och om Eva hade fått en lite mer positiv roll. Därmed blev jag så glad över att hitta en bok som lyfte fram Maria så fint.

Maria
I går kväll var jag så pigg när jag skulle lägga mig och kunde inte somna, fick då impulsen att läsa en bok som jag inte tittat i men som legat där ett tag bredvid sängen. Den hette Maria och handlade om Jesu Moder Maria. Författare var Wilfrid Stinissen. Så här fint beskriver Stinissen Maria:

Det finns inget liv utan en moder.
"Att leva i Maria är att veta att man har en moder och att man är omsluten av hennes moderliga kärlek. Hon är himlens port geonom vilken Guds ömhet strömmar över världen. Maria är så ödmjuk och genomskinlig att hon tillåter det gudomliga att lysa igenom utan att fördunkla eller förringa det det allra minsta. Därför kan Gud utan risk använda henne för att göra det gudomliga handgripligt och konkret."

Adrienne von Speyr skriver
"Överallt där modern visar sig, faller allt det begreppsmässiga bort och försvinner avstånden. Alla skal smälter och varje själ blir direkt berörd av den himmelska världen. "Tack vare henne får Guds kärlek ett supplement av verklighet för dem. "Det finns ett Moderhjärta" skriver Elisabeth av Treenigheten. "Nämligen den heliga Jungfruns hjärta och du kan gömma dig i det.

Therese av Lieuyx
(även kallad Therese av jesusbarnet)
talar om den nåd hon fick i Magdalenagrottan (klostrets trädgård) och att hon en hel vecka utförde sitt arbete liksom utan att göra det, som om man hade lånat mig en kropp. Therese blev endast 24 år gammal och ville gå i kloster redan som 9-åring. Som 15-åring fick hon sedan tillåtelse av Påven att trots sin ungdom gå in i Karmelitklostret i Lieuyx.

Thérèse är känd för sin "lilla väg".
I sin strävan efter helighet insåg hon att det inte var nödvändigt att göra heroiska ting eller "stora gärningar" för att nå helighet och uttrycka sin kärlek till Gud.
Hon skrev,
"Kärlek visar sig i gärningar, så hur ska jag visa min kärlek? Stora gärningar är förbjudna för mig. Det enda sättet jag kan visa min kärlek är genom att sprida blommor och dessa blommor är varje litet offer, varje blick och ord, och att göra de minsta sakerna för kärleken."

Andliga kvinnor inspirerar
Jag tycker det är så inspirerande med människor som ger sig hän helt till det gudomliga. Det spelar ingen roll vilken religion de kommer från.. eller vilket land. Jag har en underbar bok som heter "Women saints of east and west" och handlar om heliga kvinnor från olika länder med olika religiös inriktning.

Kloster -Retreat
På olika sätt har även det här med att åka till ett kloster kommit till mig den senaste tiden så jag och några väninnor har pratat om att kanske åka på några retreatdagar tex till Birgittasystrarna i Vadstena kloster

Har du erfarenhet av kloster eller retretatvistelse ?
Är det någon som har varit på ett kloster eller en retreat i Sverige eller på annan plats som ni kan rekommendera?

4 kommentarer:

 1. Hej Anne!

  Har hört från en vännina att Heliga Hjärtats kloster i Borghamn ska vara bra och trevligt. Funderar själv på att åka dit. De har öppet från april-nov. för gäster.

  SvaraRadera
 2. Tack att du säger det... Det lustiga var att jag just kände mycket för det klostret och ringde dit men då sa de att det var fullt där i höst .. samt att de öppnar igen i mars... Jättetack.. min känsla var verkligen så stark att det var dit jag helst ville.. kram Anne

  SvaraRadera
 3. Wettershus nära Gränna - har hört gott om retreater med Carin Noelius - har en ny bok som heter Gud som älskare

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset Adina
  Jag har besökt Wetterhus en gång och det kändes fint... Bra att få tips om Carin.. ska ha med mig det... Kram Anne

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig