tisdag 15 september 2009

Carina berättar om sin "fria vecka"


Målning av Camilla Måne

Carina skrev till mig, några inspirerande rader jag gärna vill förmedla vidare till er
Min man och jag är "daglediga" och har så varit ett längre tid. Jag har funnit ut att mina stunder i ensamhet blivit begränsade, men är lika viktiga för mig som tidigare. Så då uppfann jag min "frivecka". Den återkommer ca. var 3:e månad. Min almenacka denna vecka är helt blank. Det känns underbart bara det! Varje morgon under veckan kan jag ligga kvar, meditera över och känna in vad den här dagen vill göra med mig.
Jag gör helt enkelt det som faller mig in i stunden.
Äter när jag vill, sover, vilar, promenerar, yogar, gör egna utflykter. Ja, allt vad jag vill göra finns det tid för. I början var det en utmaning t.o.m för mig ( jag har haft ett väldigt inrutat liv och många tider att passa tidigare i mitt liv och har fortsatt att leva så av gammal vana, trots att jag inte behöver det längre. Faktiskt också en rädsla över att släppa taget och bara vara i flödet).
Pratfasta- en dag i tystnad
På söndagen avslutas sedan veckan sedan med en hel dags "pratfast". Det är det bästa av allt! Vi försöker också att hålla all kommunikation med omvärlden avstängd, som telefonen, tidningar, radion, datorn och tv:n likaså. Under 12 timmar säger vi inget till varandra.
På kvällen har vi en "sharing"
och talar om hur dagen varit vad/om vi kommit fram till några nya insikter (det sker nästan alltid). Min man har själv ett intresse för personlig utveckling och har gått med på det här, även om det var svårt för honom i början (han ville gärna skriva små lappar till mig med onödig information, som kunnat vänta). På det här viset får ju även han en " frivecka" att göra vad han vill, som han nu kommit underfund med, så han tycker numer själv att det bara är bra.
En kreativ dag
Faktum är att pratfastedagen ofta blir en väldigt kreativ dag för mig. Jag lyssnar mer inåt vad jag vill göra när allt annat brus utifrån tystnar, ofta blir sån´t gjort som jag tänkt på länge, men som inte blivit av och nu blir det gjort med stor lust och med lätthet.
Tänk, så lätt allt går när man gör sån´t man vill,
...när man vill. Jag upplever att många ensamstående kvinnor, speciellt 50+, den grupp som jag tillhör och känner till, är både mer kreativa och gör mer saker som de vill. När man bor i ett parförhållande tar man väldigt mycket hänsyn till sin partner utan att egentligen veta om det, eller ens behöva det, det blev min insikt den här gången under "tysta dagen".
Prova Retreat en dag hemma
För att få tystnad kan man visst åka på retreat ibland, men har man inte möjlighet till det kan man gärna prova åtminstonde en dag hemma då och då i tystnad och se vad som händer. Det är också en större utmaning hemma, eftersom man har tillgång till alla störningsmoment, som tv, telefon, data osv. Har man familj kan det vara svårare att var i tystnad. I en familj kanske man kan "kura skymning" under tystnad under någon/några timmar, det är ett underbart sätt att varva ner på och lyssna inåt. Kram // Carina

Boka in en fridag och en pratfasta
Många av oss kanske inte kan ta en hel frivecka men vi kanske kan inspireras av Carina att ta en fridag samt en pratfasta... Så boka in en fridag till dig själv och om du inte kan ta en dag ta en halv dag eller några timmar... Anne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig