fredag 23 november 2012

Gudinnan i solen på Malta!


Ja nu är jag äntligen på Malta!
… och jag har det oförskämt bra! Jag säger det med viss tveksamhet samt i tillit till att ni har det mysigt och bra hemma med… Kanske kan det annars inspirera er att ge er iväg på en resa med. Denna resa kostade ju väldigt lite och ändå bor vi jättebra med balkong med utsikt över vattnet på ett lugnt och bra hotell i ett mysigt rum och med jättefin frukost, även den precis vid vattnet och i morgonsolen!

Jag har ingen egen dator med mig så jag passar på att låna min kära systers dator idag när vi har en egen dag lite mer var för sig. 

Från templet Hagar Qim

"The sleeping lady" från muséet i Valette.. återfanns på ett altare i Hal Saflieni tempel.


Nu har vi varit här några dagar
..så vi har haft tid att utforska ön lite…Det har varit mycket att se alltifrån muséet i Valetta där de vackra Gudinnestatyerna finns till den gröna vackra ön Gozo och igår det som jag allra helst ville se. Templen Hagar Qim och Mnnajdra där de flesta av de fina Gudinnefigurinerna har hittats. Blev först lite besviken när dessa tempel nu är täckta med en segelduk. Jag har ju sett så vackra bilder av dem i solen och jag älskar verkligen bilden som Camilla tog men hon hade tur för samma år hon var där - men lite senare så täckte de över just dessa tempel då de märkte att de gamla stenarna som kommit fram i ljuset var mycket känsliga och började vittra sönder… Så det är ju bra ändå att det bevaras och kanske - läste jag- attde i framtiden tar bort segelduken igen.


 Vacker badstrand på Gozo, med röd sand.

På vägen till templen hoppade vi en dag av i denna underbara lilla fiskeby och gick runt där, badade ochåt en god måltid... hela viken var fylld av dessa typiska maltesiska  färgglada båtar.

Här blev det ett dopp lite utanför fiskebyn,


 Vid Mnajdra tempel


Hagar Quim och Mnajdra ligger så vackert! 

….så det var ändå en fröjd att bara vandra ner från Hagar Quim till Mnajdra i solen med utstiken över det blå havet. Jag kunde riktigt känna Gudinnans närvaro svepa över mig …som om Gudinnan själv vakade över denna plats och spred sin värme och sitt ljus…och som om platsens andliga syfte fanns bevarad än i våra dagar och kanske alla som besökt den med vördnad har bidragit till detta med… Ja det var verkligen en fin varm speciell känsla som jag bär med mig och som gör att jag vill återvända och kanske i framtiden även ta med mig en grupp till Malta… En grupp Gudinnor som kan inspireras av den urgamla Gudinnekulturen här.

Från templet i Mnajdra

Gudinneresa-idéer!
Jag och min syster samtalade lite idag om att kanske det kan bli en Gudinneresa i framtiden. Min syster gillar ju även att hugga och skulptera i kalksten, så det hade ju varit underbart!!! om den som vill då även kunde få skulptera fram sin egen Gudinna i kalkstenen under hennes vägledning… Kalkstenen är mjuk här på Malta ..i alla fall den ena sorten…och därmed bra att arbeta med. Satt en stund nere vid havet och skrev ned lite idéer vad man skulle kunna göra mer på en Gudinneresa. Bara att vara i solen och värmen är ju härligt i sig… att sedan kunna meditera, samtala i kvinnocirkel och lära mer om Gudinnekulturen, göra yoga, lyssna till sin inre Gudinna, vandra i vackra landskap, kanske sjunga, dansa, skriva, måla eller skulptera, samt förstås sola och bada och njuta av den vackra naturen… Ja det skulle kunna bli en underbar och mycket upplyftande vistelse.

 Ggantija Temples på Gozo

Malta känns mjukt och vänligt!
Det som är bra är att nästan alla pratar engelska här.. så det är lätt att kommunicera. Hela ön är liksom templen och Gudinnefigurinerna rund och varm och har en gyllene gulvarm ton av den guldgula kalkstenen som genomsyrar alla byggnader, förutom en del av de nybyggda hotellen som inte helt smälter in. Människorna är för det mesta också vänliga och lite engelskt artiga vilket känns trevligt.

Uppvaktning!
När man är själv en stund så får man hjälp med att känna sig som en GudinnaJ En trevlig ”Malteser” J dyker upp och får en att känna sig som attraktiv kvinna och Gudinna…  Den förste som dök upp var dock i ca 60-årsåldern vilket påminde mig om att även jag blivit äldre J… det är ändå en viss skillnad på de beundrare jag hade i 20-årsåldern när jag var ute och reste… Näste beundrare var en rund och glad Malteser ..kanske i 45-årsåldern som jag passade på att ställa några frågor till innan jag vänligt och beslutsamt förklarade att jag skulle vara själv en stund. Idag var det en snygging i ca 35- 40 årsåldern som ville prata en stund och gärna mer än jag ville … så det går framåt J kanske i takt med att jag blir mer brundbränd och blond av solen här… men jag är som sagt inte intresserad (ifall nu min käre make skulle titta in i bloggen) så vet du detJ Nej jag är här för att ta del av Gudinnekulturen men det gör ju inget att känna sig lite uppvaktad med när det sker på ett artigt och bra sätt!
Ha det nu så gott kära Gudinnor där hemma!
Kanske har jag inspirerat någon av er till att resa till Malta… Det är en vänlig och bra ö och det är dessutom jätteenkelt att ta sig fram med de så kallade hop on och off-bussarna. Där du beställer en rundtur och sen kan sitta på andra våningen i bussen som är öppen – utan tak- och se ut.. och hoppa av och på när det passar dej ..oftast med ca 30 min mellarum så kommer det en ny buss. Bra och enkelt system.

Jag kan berätta att vår resa inkl hotell med frukost kostade endast lite över 3000:-/var och då bor vi verkligen bra! Samt att jag tycker det känns bra att leva enkelt med och har köpt frukt och grönsaker av en tant här som jag sen kompletterar med nån god paj som finns lite överallt här. Den kostade 4 euro och så blev det ett litet glas vin till det som jag hittade i kylen på rummet. Lyxigt men sååå enkelt. Samt några gånger har vi ju varit ute och ätit med.

Kram på er
och än en gång… varmt varmt tack till er som gav er tid att skriva lite kommentarer här !!!  Jag vill att ni ska veta att det betydde mycket och gav mig verkligen ny inspiration att skriva här…. samt varmt tack även till er som inget skrev nu men som tittar in här i Gudinnerummet med jämna mellanrum… Jag är så glad att ni alla finns Kära Gudinnor och kanske någon av er i framtiden hänger med på en Gudinneresa till Malta …

Anne Solveig

6 kommentarer:

 1. Anne. Tack för skön läsning och vackra bilder. Fint att få resa genom att ta del av en annan människas upplevelse. kram och fortsatt njutning av värmen och sinnligheten./Pernilla

  SvaraRadera
 2. Tack Pernilla! Härligt att höra att du kunde resa med min berättelse... Nu är det snart dags för hemresa.. allt har sin tid... tar med mig lite ny inspiration. KRAM

  SvaraRadera
 3. Fint att få ta del av dina upplevelser och läsa din sköna skildring! Kram Anita

  SvaraRadera
 4. Tack kära Anita härligt att du kan glädjas åt det. Ni får se mer på Gydinneretreaten. Kram Anne

  SvaraRadera
 5. Hej Anne! Det var ett tag sedan jag var inne på din blogg men följer den kontinuerligt och uppskattar den sååå mycket!!! Stort & varmt TACK för att du så generöst delar med dej av din visdom!!!
  Såg du efterfrågde respons och jag har aldrig tidigare kommenterat en blogg (har bara läst ett fåtal bloggar). Det har på något sätt varit ett stort steg... Så denna kommentar blir min första! :-D
  Blir så inspirerad och sugen på att resa till Malta när jag läser din fina reseberättelse och njuter av dom vackra bilderna!!!
  KRAM Susanne Sun

  SvaraRadera
 6. Vad roligt att du följer min blogg Susanne och uppskattar den.. det blir jag sååå glad att höra... Jag hoppas vi en dag ses i verkligheten för du känns som en så fin person.

  Känner mig hedrad att min blogg är den första du kommenterar. Jag tror det blir fler Maltaresor och tänk vad kul om vi kunde ses där i Solen.. vi Sol-Gudinnor... ryser lite när jag skriver det. KRAM Anne

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig