söndag 9 oktober 2011

En Puja på morgonen - Sunday Spirit Inspiration

En helig morgon ceremoni på ditt eget sätt!
I Indien är det vanligt att man gör en helig ceremoni på morgonen före frukosten. Idag hade jag gåvan att få möta en mycket fin man som är djupt dedikerad till det andliga. Han är Ingenjör och gick in i väggen för några år sedan. En längtan efter något annat förde honom in på yoga och sedan djupare in på den andliga vägen med bland annat resor till Indien.

Han berättade att han varje morgon gör en Puja...
Puja (sanskrit för 'ärebetygelse' eller'religiös dyrkan') är en ritual som de flesta hinduer utför varje morgon efter att ha badat eller efter att ha klätt sig. Jag blev så inspirerad när han berättade om sin Puja.. för det kändes som han gjorde den på ett så lekfullt och glädjefullt sätt... och den kändes så avslappnad fin och kunde varje dag se lite olika ut. Allt som allt tog den ca 2 timmar! Ofta låg han först kvar i sängen och gjorde en djupare avslappningsövning där han gick igenom hela kroppen... sedan ut och plocka blommor till sitt Altare... samt strö blommor runt huset.. visst är det underbart!!! och sen kunde han sitta vid sitt altare i stillhet... meditera... eller sjunga.. eller använda radbandet för att be böner.. m.m. Han beskrev det med sådan glädje och hängivenhet att jag fick sån lust att själv göra en längre puja på morgonen..

Gudinne-Altare
Att ha en andlig plats eller ett vackert altare är något jag vill rekommendera varje Gudinna till. Det viktiga är att denna plats ska se ut som du vill och att du lägger dit det som påminner dig om det andliga .. påminner dig och Gudinnan inom dig och den stora Gudinnan...eller det som är det gudomliga för dig.. Det kan vara blommor, en bild på en andlig förebild.. Gudinnestatyett.. Maria-bild eller staytett... eller något annat du tycker om och som påminner dig om det djupare andliga.. ditt innersta sanna kärleskfulla väsen..Att skapa sin egen Morgon-Puja.
Jag tror inte det är så viktigt hur vi gör den.. det som för oss djupare är alltid vår andliga längtan... vår dedikation och villighet att ge tid till vårt inre. När jag tänker på hur jag vill skapa min Puja.. så tycker jag det låter skönt att ligga kvar i sängen först och gå igenom kroppen... Att sedan gå ut och plocka blommor...sätta mig vid ett vackert altare.. kanske med lite lugn vacker musik i bakgrunden ... meditera en stund.. kanske sjunga något.. ev läsa en andlig text.. samt kanske även tänka på allt jag är tacksam för.. eller fokusera på hur jag vill att den här dagen ska se ut... och ibland göra lite yogaövningar för att mjuka upp kroppen... ja det kan ju se lite olika ut varje dag...

Att börja dagen med fokus på Gudinnan inom oss..
...ger oss en underbar start.. efter det kan det kan vi behålla en känsla av inre glädje och harmoni... vi kan också få till oss underbara budskap under den här morgonstunden som vi kan ha med oss under dagen. Jag känner att jag varit lite slapp ett tag med mina andliga stunder den senaste tiden.. och längtar igen till att gå lite djupare och ge tid till det som ju är viktigast... Nu fick jag ny inspiration.. Det känner jag Stor Tacksamhet för.

4 kommentarer:

 1. Underbart! Ett tips är:

  Leende meditation

  Bara le och titta på allt som du kan hantera att titta på: dina känslor, tankar, andas, vad du hör, vad du ser, eventuella obehag eller spänningar i kroppen och annat du kan uppfatta.
  Viktigt här är att inte förlora din medvetenhet om att du är iakttagaren, iaktta allt som du uppfattar utan att identifiera det med dina tankar och börja tänka.
  Så snart du upptäcker att du har börjat tänka, gå tillbaka till ditt LEENDE och börja iaktta, som om en procession passerar framför dig med allt det ditt medvetande kan uppfatta. Det är bra att göra detta så ofta som du kan komma ihåg det dag och natt. Använda eventuella obehag som en påminnelse att le och vara iakttagare.
  Detta är en underbar övning.
  Lycka till. Med Kärlek Inger

  SvaraRadera
 2. Tack Inger... Att le och vara betraktare känns fint.. jag brukar le när jag mediterar... tack för fint tips.. kram

  SvaraRadera
 3. Vad vackert! Vilken fin bild.

  Kramar, Karina

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig