tisdag 12 maj 2009

Living food i Värmland

Nu har jag varit en helg på Levande Födacentret hos Birgitta i Värmland. Det var helt underbart och fint och passade mig perfekt. Birigitta är en jättefin kursledare med en djup kunskap och erfarenhet om denna kost. Dessutom lagar hon den så att den blir mycket god att äta och vacker att se på samt att hon själv är väldigt enkel och trevlig. Hennes lilla center är precis lagom stort och rymmer ca 8 deltagare. Det ligger i hennes föräldrarhem som hon varsamt har gjort om för att passa sitt nya syfte. Därmed känns det så mysigt hemtrevligt. I samlingsrummet fanns det sköna soffor och solen lyste in så trevligt. Rummet hade även utsikt över sjön Värmeln. Det fanns också en stig som ledde ner till en vacker badstrand.
Härlig mat
För er som inte vet vad levande föda är kan jag berätta att det innebär att man inte kokar maten eller hettar upp den över 40 grader. När vi gör det så dör nämligen enzymerna som är viktiga för vår hälsa. Dessutom kokar vi ju ofta bort nyttiga vitaminer och mineraler. Levande föda är enligt Birgitta den mest optimala man kan äta då det är levande näring som även har groddats för att den ska bli mer lättupptaglig i våra kroppar. Jag har ätit levande föda förut och vet att det är gott så för mig var det inte nytt, men det gav mig ny inspiration att äta mer av denna föda. Levande föda är ju inte bara sallader utan man kan göra en mängd färser, biffar, såser, soppor även bröd m.m. Man kan även göra supergoda smoothies, glass, godis och kakor. Vill man inte äta maten kall till exempel på vintern så går det bra att värma upp till 40 grader vilket Birgitta ofta gjorde och det kändes bra för mig som är lite frusen.
Jag åkte dit för att få en ny inspirationskick
och det fick jag. Birgitta är inte så strikt heller utan uppmuntrar var och en att finna sin väg när det gäller hur mycket man vill gå in för denna kost. Hon kan själv smaka på annat ibland när hon är bortbjuden men känner att hon har mest energi när hon håller sig till levande föda.
För mig blev det en hälsoretreat-helg.
Det var så skönt att bara kunna vila och ta hand om sig själv och första dagen var jag väldigt trött vilket antagligen berodde på att denna kost även är mycket renande. Jag fick ett litet fint rum på andra våningen med utsikt över vattnet. Det var verkligen skönt att krypa in där och mysa och vila en stund.
Nu ska jag fortsätta
Jag vill gärna prova att äta så här ett tag nu för att känna hur det känns. Känner redan ett större lugn inom mig och mer harmoni samt känner mig mer pigg på morgonen. Men blir jag sugen på nåt så tänker jag nog unna mig det för min intention är ändå att leva mer på denna kost, inte just nu att helt gå över. Bara att äta mer levande föda tror jag kan skapa mer hälsa, harmoni och livsglädje.
Ayurveda och Levande föda
Jag tycker det finns mycket bra tankar i ayurveda och jag tror att vi människor är lite olika så hur vi än väljer att äta är det bra att ta hänsyn till vad vi själva mår bra av. Genom att läsa om en mängd människor som har levt på Levande föda en längre tid så har jag insett att de alla funnit sitt sätt att äta levande föda på som passar dem. Detta stämmer ju bra överens med Ayurvedan som menar att vi behöver äta den mat som passar vår kroppskonstitution. Därmed känns det spännande att samverka med Lisette med vår helgkurs under Kristi Himmelfärdshelgen då fokuset ju är på Ayurveda och hälsa. Varmt välkommen, det finns fortfarande några platser kvar och det kommer att bli en så skön och inspirerande helg.
Vill du veta mer om Living Food center i Värmland. se http://www.living-food.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig