onsdag 20 maj 2009

Gudinnecirkeln - kvinnocirkeln

Nu behöver jag er hjälp lite. Jag skriver ju på en bok som jag tänkte skulle heta Kvinnocirkeln. Har funderat även på namnet Gudinnecirkeln och nu dök det upp igen när det närmar sig. Vilket tycker du är bäst. Boken ska ju handla om Kvinnocirklar och det kanske är lite bredare och når fler. Men Gudinnecirkeln är ju så vackert med. Det kunde ju även vara så att den till exempel hette Gudinnecirkeln men att underrublriken var Att växa genom kvinnocirklar eller något sådant. Ge gärna en kommentar eller maila mig på anne@mundekulla.se och dela dina synpunkter.
Gudinnan
Här kommer ett litet utdrag om Gudinnan som jag har med i boken
"Jag kommer i boken ibland att använda mig av benämningen Gudinna. Därmed vill jag berätta vad det betyder för mig. Jag tycker ordet Gudinna är så vackert och påminner oss om något djupt och heligt. Jag vet att detta vackra och heliga finns djupt därinne i varje kvinna. Gudinnan bor där inom dig och väntar bara på att få ge sig till känna och komma till fullt uttryck i världen.
Gudinnor, genom tiderna
Genom historien har det funnits många Gudinnor. Det kan ge oss kvinnor mycket att studera de Gudinnor som finns där, som alla står för olika aspekter av det kvinnliga. Den grundläggande inspirationen till dem alla är dock Modergudinnan – Skaperskan som man har funnit spår av i många olika kulturer. En av de äldsta och mest kända Gudinnestatyetten man funnit är Venus från Willendorf som hittades i en grotta i Willendorf i Österike. Hon beräknas vara ca 24.000 år gammal. Många liknande fynd har gjorts som alla talar sitt tydliga språk om en kultur som varade fram till 2000 - 4000 år f.kr och har rötter minst 20 000 år bakåt i tiden och troligen mycket längre bakåt än vi kan ana.
Gudinnan - Skaparinnan
Den djupaste innebörden i Gudinnan som jag ser det är att hon är Skaparinnan, den eviga kärleken som omsluter allt och alla och som finns i allting skapat. När vi väljer att kalla oss efter hennes namn så påminns vi om den delen av oss som är ett med den skapande källan, ett med den universella livsenergin och därmed bär alla de egenskaper vi förknippar med denna energi såsom kärlek, ljus, frid, tillit, evighet m.m. Det viktiga är att varje kvinna får finna sin egen unika relation till den universella skaparkraften och benämna den på sitt eget sätt. Men jag väljer här att kalla den för Gudinnan då det passar mig.
Vi är Gudinnor
Eftersom vi är skapade av Gudinnan så är vi lika henne. Även om vi genom hela livet har lärt oss att vi är ingenting värda, att vi är dåliga och inte kan något så vet vi djupt därinne att det inte är sant. Vi är skapade av samma universella livskraft som skapar allting i fulländning, från det minsta grässtrå till det största trädet. Därmed är vi också fulländade. Vi är Gudinnans döttrar och hon bor i varje kvinna liksom det gudomliga även bor i varje man. Vi kan ha glömt det och vi kanske inte längre har kontakt med Gudinnan inom oss men hon finns där ändå djupt inom oss. Där i vårt djupaste inre lyser hon och strålar och väntar på att vi ska vända oss inåt och upptäcka henne så att hon även kan få lysa genom oss ut i världen.
Gud inne
betyder för mig att det gudomliga finns inom oss. Gud inne i oss och i allt skapat.
Gud innan var Gud innan patriarkatet tog över. Hon påminner oss om att det endast är en kort tid som vi har tänkt på Gud som manlig och som Fadern och att det under 10.000-tals år och förmodligen mycket längre var Gudinnan, den stora Modern som man såg som ursprung till allt skapat.
Gudinnan och kvinnocirkeln
Hur kommer då Gudinnan in i det här med kvinnocirkeln? Det viktigaste syftet med en kvinnocirkel är som jag ser det, att återknyta kontakten med det ursprungliga och sanna i vårt inre, återknyta kontakten med vår inre Gudinna. Endast när vi lever genom henne kan vi känna djup inre frid, glädje och tillfredställelse i våra liv. Endast då kan vi även ge något äkta och vackert till andra och påminna dem om vilka de är innerst inne. En Kvinnocirkel är för mig en cirkel med underbara vackra gudomliga Kvinnor - Gudinnor som vet sitt värde.
Jag ser kvinnocirklarna som ett sätt att påminna och stärka varandra i detta. Påminna varandra om att vi redan är fullkomliga, att vi är älskade precis som vi är och stärka varandra i att ge ut av våra unika gåvor och resurser samt sprida ljus i världen.
Det är dags för Gudinnan att ta sin rätta plats i världen. Hennes tid är här !

6 kommentarer:

 1. HEJ! Tycker namnet Gudinnecirkel är vackert - gärna med din tanke till underrubrik. Kvinnocirkel är dock främst för mig ett tillfälle att stärkas som tjej. Kraven utifrån, inte minst från media, är evigt starka. Generationerna har glidit ifrån varandra och oskriven kunskap är värdelös i dagens samhälle. Den kan vi återfinna i cirkelform. Kram L8

  SvaraRadera
 2. Hej Lotta
  Kul att du säger det, trodde du skulle gilla Kvinnocirkeln mer. Jag håller med dej om att Kvinnocirkeln främst är till för att stärka oss och det är det hela boken handlar om. Det jag skrev om Gudinnan är bara ur ett kapitel i boken för att förklraa vad jag menar med ordet Gudinna. Kram Anne
  Ps jag hör av mig i veckan om tider för nästa träff

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag tycker tvärtom att Kvinnocirklar är ett mycket tydligare namn och klargör mer vad boken handlar om. Känns mer lättillgängligt.

  SvaraRadera
 4. Tack att du säger det .. jag uppskattar jättemycket era synpunkter och visst är det nog så att det blir tydligare på en gång när man ser boken vad den handlar om... Så välkommen med fler förslag ni som har synpunkter

  SvaraRadera
 5. gudinnecirkeln låter spännande och gudaskönt

  kvinnocirkeln låter lite "jämställdhets"-nojjigt samt lite mer som en stödgrupp

  SvaraRadera
 6. Tack ! Jag känner mycket för Gudinnecirkeln.. det låter lite djupare på något sätt och lite mer åt det andliga också.. men fortsätt gärna och ge kommentarer....

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig