lördag 23 maj 2009

En dag på Ayurvedakursen

Idag har Lisette pratat om dagliga rutiner som rekommenderas enligt Ayurveda. En sak som vi pratade mycket om var just att smörja in sig med varm olja på morgonen. Jag gjorde det under en period i vintras och det var helt underbart. Att massera sig själv är ju som att ge sig själv kärlek och den varma oljan kändes mycket bra. efteråt kände jag mig varm och skön och mjuk i hela kroppen samt även positiv och i balans. Så nu ska jag ta in denna vana igen i mitt liv.
Insikt om sina egna behov.
Idag matas vi hela tiden av olika dietoch träningsförslag, samt idéer om hur vi ska leva och vad som är hälsosamt. Det fina i Ayurveda är att man utgår från att varje individ är unik och därmed har sina speciella behov. När man får veta vilka doshor som är mest utmärkande (vata, pitta eller kapha) samt vad man behöver tänka på för att utifrån det skapa balans, då känns det mycket enklare att finna harmoni och hälsa. Det mesta som Lisette har sagt idag är sådant som jag känner igen i mig själv och därmed på en gång kan ta till mig. Men jag märker att jag förut har utgått från hur andra lever och jämfört mig med dem. Är man som jag ganska stresskänslig så är det ju mycket viktigt att ta hänsyn till det. som kvinnor vill vi ju så gärna tänka på alla andra och känner inte alltid att vi har rätt att ta hänsyn til lvåra egen behov. Därmed känns det så skönt att få en kunskap som Ayurveda som stöd i att ta hand om mig själv och respektera mina behov.
Vad vi gör på Ayurvedakursen
Idag har jag lett en skön avslappning där deltagarna fick lyssna till sig själva och känna efter hur de ville att deras liv ska se ut när det gäller olika områden som inre harmoni, relationer, hälsa, hem, sysselsättning och kreativitet. Därefter fick alla skapa en visonskarta om det som kändes viktigt för dem. Just nu är de lediga och njuter av vår sköna spa och realxavdelning med bubbelbad och bastu. Jag har ställt in lite gott té, samt frukt, nötter och torkad frukt och solen lyser in så fint i relaxen. Där finns även sköna vilstolar där man kan sitta och titta ut över ängen och den lilla sjön. Lite lugn och vacker musik spelar i bakgrunden.. Blir du sugen.. Välkommen hit på en kurs eller retreat.
Kanske skulle gå ned en stund själv där och njuta lite...

2 kommentarer:

  1. hej
    jag undrar vad det är för olja du använder och smörjer in dig med? hettar du upp den på spisen bara?

    SvaraRadera
  2. Vilken olja man skall använda beror lite på om du är Vata, Pitta eller Kappha. Vata som jag har mest av mår bra av Sesamolja som är värmade. Men just den oljan ska upphettas till 110 grader för att mogna vid ett tillfälle så jag har köpt den färdigpreparerad genom Lisette. Du kan beställa från hennes butik www.avihla.se Men det går även bra med vanlig olivolja eller kokosolja som då kan användas som den är.

    Du värmer den genom att hälla lite olja i en plastflaska som du ställer i ett krus med varmt eller hett vatten en stund. Bra plastflaskor med en pip på kan också beställas genom Lisette.

    SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig