tisdag 24 februari 2009

Två sätt att tjäna pengar

Nedanstående inlägg hittade jag på min vän Adinas hemsida och ville gärna sprida vidare. Jag har alltid känt att det viktigaste är att följa hjärtat syssla med det vi älskar och då kommer allt annat till oss med... och jag tycker att denna kvinna beskriver det så fint.

"Det finns två sätt att tjäna pengar. Det ena är att ge kunden vad han vill ha. För att göra det måste man först ta reda på vad det är och sedan utföra något som tillfredsställer behovet. När man levererar resultatet får man betalt, och det var det som var meningen med hela projektet.

I det här scenariot är det inte själva processen som tilltalar dig – du måste först räkna ut hur du ska utföra arbetet med lägsta möjliga utgifter, och sedan måste du överväga hur du ska få kunden att betala så mycket som möjligt. Dessutom måste du ju göra själva jobbet, skapa det kunden vill ha. När kunden betalar dig känner du hur motvilligt han gör det – även om ni kommit överens om ett pris på förhand känner du att han egentligen skulle föredra att betala mindre. Han vill betala så lite som möjligt, så att det blir pengar över till att tillfredsställa andra önskningar. I den här typen av transaktion är köpare och säljare involverade på samma nivå – önskningar. Hela deras interaktion, från beställning till betalning, är ett mycket subtilt krig.

Men det finns ett annat sätt att tjäna pengar – ett sätt där man inte följer kundens önskemål eller ens söker någon kund. Man gör någonting som skänker glädje, och själva aktiviteten är ett uttryck för kärlek. Man skulle göra det även om ingen betalade.

Den som då ser dig arbeta – om han är öppen – lägger märke till att du utstrålar kärlek medan du arbetar. En sådan människa känner sig inspirerad att stödja det du gör – hon vill att det ska fortsätta leva genom dig eftersom det inte är så vanligt i vår värld. Ibland handlar stödet om att hon köper din produkt även om hon egentligen inte behöver den, men oftare är stödet mer indirekt. Du kanske erbjuds en plats att semestra gratis på eller verktyg och material för renoveringen av ditt hus. Du kanske får betalt för något som du gjorde som en tjänst, inte som ett jobb. Och vadhelst du får åtföljs av den andra människans glädje i att ge dig det. Sådana människor vill aldrig ge mindre – faktum är att de önskar att de kunde ha givit dig mer!

När man tjänar pengar på det här sättet får man betalt för att bara vara – inte för det man gör. Det skiljer sig fullständigt från det man får höra i affärsvärlden – det är ett sätt att leva, och man tjänar egentligen inte pengar, de bara kommer, som en gåva. På samma sätt är ditt arbete en gåva till existensen utan något annat syfte än själva kreativiteten."
Sagarpriya DeLong, i Kärlekens båda ansikten.

Vill du läsa mer citat från kloka kvinnor så finns det på Adinas hemsida under http://www.lovingliving.se/klokakvinnor.html. Adina arbetar även med "The work" som är en jättebra metod för personlig utveckling. Det kan du läsa mer om på hennes sida.

Ha en underbar dag... det ska jag ha för jag har bjudit en en massa kvinnliga vänner på kvinoträff i Kalmar där vi ska fika, umgås och se på Louise Hayes film ...
kram Anne

1 kommentar:

  1. Tack! Väldigt bra, det är precis så det ska fungera.
    Kram Anneli

    SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig