söndag 19 maj 2013

NU tänker jag njuta av att vara den Jag Är!

Sååå befriande!

Efter alla dessa år av att försöka anpassa mig och vara mer social och mindre sensitiv än jag är .. så inser jag att jag förmodligen tillhör den grupp människor som genetiskt är lite mer sensitiva... och detta släkte finns enligt boken och forskning inte bara hos människan utan även hos djuren... och vi behövs... Det behövs sensitiva intuitiva djupt tänkande människor i samhället likaväl som det behövs de som kör på och tål lite mer stimuli...

Det här med att vara "extra sensitiv" är ju ganska subtilt
... och det betyder ju inte att jag för den skull är jätteannorlunda eller känner mig hyperkänslig... men jag är förmodligen lite mer sensitiv än det stora antalet människor och det känns bra att bara veta det ... Nu vet jag att vi även är flera som är extrasensitiva och vi är inte bättre eller sämre än andra,.... men vi har förmodligen en högre sensitivetet och när vi vet det så kan vi välja bort en del situationer som vi inte mår väl av och vi kan inrätta vårt liv så vi får den vila och den lugn och ro och egna tid vi behöver  ... kanske mer än andra.

Jag har just börjat läsa Elaine Arons fina bok 
"Den Högkänsliga människan"
På engelska heter boken "The Highly sensitive person - How to thrive when the world overwhelms you"  på svenska har det översatts till:  Den Högkänsliga människan - Konsten att må bra i en överväldigande värld"  men känslig förknippas så lätt med svaghet och just känslor... men boken beskriver mer en känslighet som har med intuition, sensitivitet m.m. att göra... så Extrasensitiv hade nog varit bättre tycker jag.. och thrive har en lite annan betydelse än att må bra.... thrive betyder mer att frodas... Dessutom är boken på svenska blå och lite stel och mörk tycker jag... medan den på engelska är ljus och gul och mer bejakande...för visst kan sensitiva människor lysa  och var utåtriktade med :) speciellt när de respekterar sin egen personlighet. Men stort tack att den ändå har översatts!

Jag har sett boken sen länge tillbaka
 ....och när jag nu har den i min hand så inser jag att jag skulle läst den för 45 år sedan redan... Då kanske jag hade sluppit känna mig fel när jag reagerade mer än andra på vissa situationer i livet... jag hade sluppit att ha dåligt samvete eller känna mig egoistisk för att jag valde att inte gå på en fest jag blev bjuden på och jag hade sluppit att gå på en del bjudningar som jag mer eller mindre uthärdade för att vara en "god medmänniska"... och för att jag trodde att jag borde det.

Jag skulle haft den i min hand 
.... när någon uttryckte att hon ville att jag skulle vara mer social ... Jag skulle vilja att en väninna hade läst den när hon många år senare uttryckte att hon hade upplevt det besvärligt att jag ville ha ett vilsamt rent rum när jag besökte henne... för jag står inte ut med kaos och oreda... Jag skulle önska att alla som spelar musik på högsta volym på restauranger när man ska äta, hade läst den och förstod att vi är många som inte kan fokusera och slappna av med en massa oljud runtomkring oss... Jag skulle vilja att alla föräldrar som har "blyga" eller drömmande barn, läste den så de insåg att deras barn har en massa andra kvaliteer och att de inte ska pusha ett barn att vara mer framåt eller utåtriktad än det är..

Ja det finns mycket mer som redan fallit på plats
.....efter en timmes läsning!! ... Den viktigaste känslan jag bär med mig nu är att jag inte längre tänker känna skuld för att jag är den jag är... utan respektera den unika individ jag är och ge mig själv det jag behöver utifrån mina förutsättningar. Ingen är bättre eller sämre men i vårt samhälle har det nog uppmuntrats ganska mycket att vi ska vara utåtriktade och framåt.. att vara blyg eller känslig har setts som en svaghet... Ändå är många filosofer, musiker, konstnärer, rådgivare m.m. "Högsensitiva" individer och det är en styrka.

Inspirerad och stärkt av denna bok tänker jag nu inrätta mitt liv 
....ännu mer efter den jag är och mina behov. Jag tänker ge mig själv mer tid till stillhet och vila och hitta hem till mig själv... Jag tänker bejaka ännu mer att endast göra en social grej i sänder... för att sen vila och finna balans igen... jag tänker förklara detta för min man som är precis tvärtom och alltid vill passa på att göra tusen sociala saker samtidigt när han ändå är på gång. Jag tänker inte gå på fester när jag inte vill vara social, eller tänker jag gå därifrån när det inte känns bra längre.... jag tänker be dem stänga av musiken när det blir för mycket för mig på restaurangen eller välja en restaurang där det är lugnt och stilla, vilket jag brukar redan... Jag tänker leva ett lite lugnare liv tidvis .. jag tänker ge mig iväg och vila med mig själv.

Jag är inte så mycket för etiketter
Det finns redan så många etiketter på oss människor...därmed har jag dröjt med att läsa den här boken.. men  jag märker att den redan gett mig mycket.... Det känns så skönt och befriande att någon beskriver en personlighet som jag känner igen mig i och bejakar detta sätt att vara och säger att det har ett stort värde och att det inte är fel och att jag inte behöver ändra mig utan istället ta hand om mig själv utifrån denna vetskap... Att jag istället kan börja se min extrasensitiva sida som en tillgång...

Redan har jag haft nytta av denna bok. 
Jag var i ett socialt sammanhang och kom till en punkt då jag kände att jag ville dra mig undan lite ... I vanliga fall hade jag nog inte gjort det utan "uthärdat och försökt skärpa mig" men nu lyssnade jag till mitt behov... och drog mig undan en stund och vilade och läste och ingen verkade märka det ens och sen fick jag lust att vara med igen och hade en trevlig kväll. Jag tror att den här boken redan har stärkt mig i att inte längre tro att jag är fel eller bör ändra på mig eller bör kunna klara av eller stå ut med vissa situationer bättre än jag gör.... den har istället fått mig att inse att jag kan skapa mitt liv mer så att jag inte behöver utsätta mig för situationer jag inte mår bra av... och istället ge mig själv det jag behöver det som gör att jag kan "frodas"  .

Elaine menar att ca var 5:e person ca 20 % anses vara highly sensisitve... och 22% kan anses måttligt känsliga och kan känna igen sig i alla fall i vissa delar ... och om du gör det då tror jag du med kan ha mycket glädje av boken.

Ha det så gott... KRAM Anne Solveig


9 kommentarer:

 1. Jag är också en högkänslig människa. Det är en befrielse att tillåta sig själv att vara den man är.

  Kram/Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att veta Anna-Karin... ja visst är det en befrielse att kunna vara den man är och boken och kunskapen om detta stärker mig ännu mer och det känns fint att veta att vi är fler. kram till dej. Anne

   Radera
 2. Tack Anne för tipset. Ska beställa denna bok. Känner igen mig i detta att vara en väldigt känslig person med ett stort behov av min rymd och tystnad. Jag har ofta behov av att säga nej till saker för att ge min själ ro. Känner genast av när det har varit för mycket brus runt omkring mig då behöver jag gå ut i skogen, landa och bara finnas till. Så viktigt som du säger att även uppmärksamma barn och unga vuxna på att detta är ett sätt att vara på som människa och det är helt ok. Tack för detta fina inlägg. stor kram Pernilla Ps min man hör liksom din man till kategorin mycket social person. Men när jag själv börjat förklara hur jag fungerar och vad jag behöver för att må bra blev acceptansen större. Det viktiga är som du säger att inte bruka våld mot sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror du kan ha mycket glädje av boken med Pernilla .. i det samhälle vi lever i där idealen ofta är att prestera och vara social, behöver vi lite hjälp med att verkligen ge oss egen tid och tillåta oss att vara dem vi är. Ja alla barn som är blyga,inåtvända eller drömmande, känsliga är ju så viktigt att värna om med... Ja det är bra att förklara för männen med och jag tror min man fattade lite mer nu när jag berättade om boken och att vi är fler :) Varm Kram Anne

   Radera
 3. Älskade Anne Solveig, Älskade Alla. När jag läser det du skriver inspirerar det mig till denna text.
  Detta känns sant för mig just nu. Kanske det kan inspirera.
  Att vara i ”den här världen” men inte utav den.
  Vi är evig Kärleksenergi som upplever just nu genom den kropp vi har. Vi kan själv bestämma om vi vill vägledas från vårt inre sanna jag Kärleken eller följa yttre vägledning där någon försöker vägleda oss för sin egen vinnings skull.
  Vi är här för att lära oss att följa vårt inre sanna Kärleksfulla jag. Lära oss vara och ge Kärlek. Lära oss att livet är en Kär-Lek. Att vi redan är fullkomliga och att allt redan är som det ska vara. Vi är här för att uppleva Kärlekens Skönhet i alla sina former.
  Med hjälp av dualiteterna finslipas vi som stenar i havet. Vi får mjukare och rundare form som till slut blir sammetslen. Som en mjuk, skön, slät, varm sten som vi kan hålla mot vår mjuka kind eller i vår hand och förundras över den sköna känslan.
  Vi behöver som träden låta våra rötter växa så vi står stadigt. Låta vår krona växa i samma takt så vi är i kontakt med helheten. I Balans.
  När vi är i kontakt med vårt inre sanna jag är vi Kärlek och skapar Kärlek.
  Vi vibrerar på Kärleks energins vibrations nivå, vi känner oss lätta, sanna, harmoniska och i balans.
  Moder Jord med sin vackra natur vibrerar också på denna Kärlekens vibrations nivå, därför mår vi bra när vi är i naturen.
  ”Den här världen” är illusionen, dualistiskt skapad av både de som är i kontakt med sitt inre sanna jag som har kontakt med Källan, Kärleken, som skapar för helhetens bästa och de som inte är i kontakt, de som skapar för sin egen vinnings skull, av girighet.
  När vi som har kontakt rör oss i ”den här världen” (illusionen,) har vi svårt att sänka vibrationen för att passa in med dem som fortfarande är kvar i den lägre vibrationen och det som är skapat på den lägre vibrationen och vi känner oss vilsna.
  Sök då inåt i tystnad och stillhet i naturen så får vi energi och vägledning, vår vibration känner igen Moder Jords vibration och vi återfår balansen. Vi kan be vårt sanna inre jag om hjälp att hålla kvar Kärleksvibrationen även när vi är ute i ”den här världen” så blir vi beskyddade så att ingen kan sänka vår vibration igen. Det blir lättare och lättare efterhand att stanna kvar i den sanna känslan.
  När fler och fler följer sitt hjärtas röst, sitt inre sanna Kärleksfulla jag blir ”den här världen” lättare att vara i. ”Den här världen” börjar då vibrera tillsammans med Moder Jord. Då ser vi alla Paradiset som Moder Jord alltid varit, den Kärlek som funnits där hela tiden eftersom hon är skapad av Källan, Kärleksenergin.
  Så fort människorna låter Moder Jord vara den hon ÄR och vi låter oss få vara de vi redan ÄR återställs all Skönhet.
  Så utom så inom
  Så inom så utom
  Tack Moder Jord för att jag får njuta av din Skönhet. Tack Kärlek för att du så Kärleksfullt vägleder mig.
  Jag Älskar Dig
  Kramar Kärlek

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära Inger... som alltid uttrycker du dej så djupt, vackert och kärleksfullt... och ger ett fint nytt perspektiv på detta...

   Ja när jag skrivit om det här med högkänslighet så vet jag ju samtidigt att det handlar så mycket om att hela tiden lyssna inåt och följa det som känns rätt innerst inne för var och en av oss.. oavsett om vi är "högsensitiva" eller ej...

   Samtidigt kan det vara till en hjälp att få yttre förklaringar som andra med kan acceptera och förstå... det blir lättare att följa sitt inre när även omgivningen kan bejaka det...då slipper de döma oss och det kan bli lättare att acceptera och ta hand om sig själv när vi ser våra egna behov mer tydligt...

   "När fler och fler följer sitt hjärtas röst, sitt inre sanna Kärleksfulla jag blir ”den här världen” lättare att vara i. "

   Ja visst är det så och ibland kan böcker och viss kunskap göra det enklare för oss att bejaka och följa det som känns rätt innerst inne även om vi skulle kunna göra det ändå... Jag har förstått att denna bok har fyllt den funktionen för en mängd människor och därmed vill jag lyfta fram den... Men visst är vi alla här för att lyssna till vår inre vägledning och lära oss och att leva i sanning och kärlek. KRAM till dej. Anne Solveig

   Radera
  2. Ps. Samt att jag tycker du uttrycker fint det här med vibrationer och att värna om och vara kvar i kärleksvibrationen även när vi är ute i världen...

   Radera
 4. Ja, absolut, det är så vårt sanna jag visar oss vägen....genom dualiteterna...genom att synkronisera så vi hittar en bok vi behöver läsa just då....möter en medmänniska som säger något vi behöver höra som finslipar oss....vi hittar en sida på nätet vi behöver läsa...m.m
  Vi känner inom oss att det är något vi ska göra, läsa, se, uppleva......för att vi behöver lära oss något.
  När vi sedan läser en bok, ser en film eller pratar med någon så känner vi om det slår an en ton i oss, om det känns rätt för just mig, om det känns rätt och sant tar vi det till oss. Känns det fel släpper vi det. Det är så vårt sanna jag visar oss vägen, genom en känsla i maggropen eller i vårt bröst. Vi leds varsamt fram mot Helhet, Kärlek och Balans.
  " Med hjälp av dualiteterna finslipas vi som stenar i havet. Vi får mjukare och rundare form som till slut blir sammetslen. Som en mjuk, skön, slät, varm sten som vi kan hålla mot vår mjuka kind eller i vår hand och förundras över den sköna känslan.
  Vi behöver som träden låta våra rötter växa så vi står stadigt. Låta vår krona växa i samma takt så vi är i kontakt med helheten. I Balans."
  Jag önskar dig all lycka.
  Kramar Kärlek

  SvaraRadera
 5. Tack fina du... ja vi vägleds hela tiden och det är en konst att lära sig lita till vägledningen... känna igen den där tonen.... men så mycket enklare livet blir när vi gör det... KRAM till dej Anne

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig