lördag 11 maj 2013

Kvinnornas Ö

Se filmen kvinnornas ö
Det finns fortfarande platser i världen där det är kvinnorna som bestämmer, äger marken och fattar de slutgiltiga besluten. "Kvinnornas ö" är en så underbar för den visar hur stolta, vackra, självklara, starka och trygga kvinnor kan vara när de har vuxit upp i ett samhälle där kvinnan värdesätts... Man kan riktigt känna deras inre kraft och självklara värde.

- Kvinnorna är ju de starka,
...säger en kvinna som en självklarhet. - "Vi kom först därför är vi bäst... det är vi som föder barn och vi ger mat till dem som behöver" Tänk om vi hade växt upp i en kultur där vi fick lära oss att vi är starka för att vi är kvinnor.. istället för tvärtom...Där kvinnorna tog de slutgiltiga besluten... Ja visst ska vi vara jämlika men en tid framöver skulle nog både män och kvinnor vinna på att kvinnorna fattade mer beslut...

Dags för balans igen
Självklart har vi alla lika värde....och jag tror på en värld där både män och kvinnor värdesätter och respekterar varandra på ett likvärdigt sätt...  men det har varit obalans så länge. Därmed kanske det är så att vi endast kan få en  balans igen om vågen slår över lite mer åt det andra hållet först...jag tror det fungerar så ... Så låt oss ge våra  unga tjejer budskapet att de är starka.. att de ska vara stolta för att de är flickor för flickor och kvinnor är så kloka och bra på att fatta goda beslut som gynnar alla. Låt oss se unga kvinnor och vuxna kvinnor gå med huvudet högt, medvetna om sitt värde som dessa kvinnor i filmen... och med en självklar inre kraft. (samt låt oss även uppfostra de unga pojkarna att värdesätta sig själv och att respektera det feminina både i sig själv och i kvinnor)

Följ vackra stolta Elisa på ön Orango utanför Guinea Bissau i Västafrika. Hon har valt ut snyggingen Theobald på fotbollsplanen och sagt att hon vill gifta sig med honom. Han säger ja meddetsamma men deras mammor måste mötas för att ge tillstånd, för kvinnorna bestämmer på Bijagosöarna. För tjugo år sen var det bland dansande unga män som kvinnorna valde ut sin man. Idag är det på fotbollsplanen som de välkammade parfymerade männen visar upp sig för kvinnorna. Även männen är övertygade om att kvinnorna kom först, kan mer och är starkare... 

Så skönt att det finns några som fattat detta :) 

Starka vackra kvinnor som vet sitt värde på Bijagosöarna


Här kan du se filmen... se gärna hela.
http://www.svtplay.se/video/1203795/kvinnornas-o

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig