fredag 3 december 2010

Egen Retreat med vänner!

Hej Alla fina Gudinnor!
Så mysigt att titta in här i Gudinnerummet och veta att ni finns där. Det har varit mycket omkring mig ett tag men nu har jag landat igen och har det så bra. Peter har åkt till Afrika men jag valde att vara hemma och funderade mycket på om det var rätt beslut att stanna i kylan när jag kunde följt med till Afrika .. solen och värmen och även trevliga vänner som åkte dit nu.

Njuter av att vara hemma!
Just nu är jag så glad att jag valde att vara hemma... Lyckades få hit fina vänner som kommer turas om att hälsa på mig och just nu är Gudinnan Sofi är. Vi har det sååå mysigt. Vi har hur mycket som helst att prata om då vi inte setts på ett halvår...Vi sitter vid brasan och har sharing och har minikvinnocirkel med varandra.. lyssnar och ger feedback... Vi äter härlig fruktsallad till frukost och i morse började vi dagen med yoga och vägledd meditation och vi ser på bra filmer. Igår såg vi på en film med Ester Hicks och "Abraham" Jättebra tankar som inspirerade oss båda.

Det är underbart vitt och vackert ute !
...och vi kommer nog ge oss ut på en skidtur och sen ska vi Spa:a.. Nästan så man känner skuld över att ha det så bra och att bara njuta och umgås. Vi pratade igår om att vi behöver ändra inställning så att det känns mer enkelt naturligt och lätt att njuta i vardagen.. Tror vi svenskar har en så stark inprogrammering att vi ska göra nytta och arbeta och att vi känner oss duktiga då... Men vi behöver känna oss duktiga när vi njuter, vilar och har det bra.

Tänk att man kan skapa en så fin retreat här hemma och med ganska enkla medel. Så viktigt att lyssna till sig själv.. var nästan på väg att följa med till Afrika ändå men vet att det inte hade fyllt de behov jag har nu ... Med Sofi här så fokuserar vi på vad vi vill i livet och hur vi kan uppnå det.. samt hur vi kan njuta mer av livet...


Hus- Moders - Gudinnan av Sofi Aronsson

Hus-Moderns Gudinna
Sofi skapar ju underbara skulpturer i Papier Mâché. Vi har valt att inspireras varje dag av någon av dem. Hus-moderns Gudinna har vi nu pratat om nu och hon har varit med oss när vi ätit frukost och mat. Tänk vilka fina kvalitéer en husmor har och så mycket kärlek hon kan ge andra i form av nybakat bröd, bullar, mat, sylt och saft.. samt skapa ett välkomnande varmt hem, städa och se till att det är fint... Jag tror att kvinnor förr i världen var stolta över denna syssla... men lustigt nog har det nedvärderats så en del nästan skäms över att baka eller vara hemma och ta hand om hus och barn. Vi pratade om att det är ju ett fantastiskt och flexibelt arbete där man får röra på sig .. vara både inne och ute.. umgås med sina barn.. baka .. göra fint och att själva städandet ju också är ett djupt arbete och att det sker något inom oss när vi utför yttre sysslor.. Att städa kan ju vara en spegling av att städa i sig själv... släppa taget, rensa ut och gå vidare. Tänk att så många har värderat det högre att sitta instängd på ett kontor vid en dator hela dagarna när de istället kunde vara husmödrar... sticka, baka sy gardiner, påta i trädgården m.m.

Tänk om Husmodern var uppskattad och välbetald!
Ja nu kanske ni tycker att jag idealiserar detta alltför mycket.. men är det inte så att vi även idealiserar att t.ex bli advokat eller flygvärdinna och har egentligen en husmor inte mer möjligheter att styra sin dag.. Självklart är det underbart att kvinnor idag kan utbilda sig och syssla med det de vill.. Men tänk om Husmor var ett uppskattat, värderad och välbetald sysslesättning .. skulle inte det vara en ganska trevlig sysselsättning då? Ja kanske ser jag framför mig gamla tiders husmödrar, men jag tror vi kan ta en liten del av dem och mixa med den moderna kvinnan och få fram en så här härlig skapelse som Sofi har gjort... som är stolt över och njuter av det hon gör och som ger så mycket kärlek och värme till alla i familjen genom sin närvaro och genom alla sysslor hon utför. Kanske är det just uppskattningen och att inte ta denna syssla som självklar som är viktig.

En fredlig värld behöver fler Husmödrar
Tänk så mycket det kan ge en familj att det finns någon hemma som välkomnar när barnen kommer från skolan och har bakat bullar när man kommer hem... kanske brinner det en brasa i en öppen spis.. någon som samlar familjen och självklart kan detta ju även vara en husfar... Tänk vad det skulle betyda för vårt sammhälle och den unga generationen och vilken trygghet det skulle skapa. Självklart förutsätter det att husmodern själv trivs med detta.. hon skulle ju kunna ta en stund och göra yoga, mediterar, läsa en bok, utbilda sig, skapa, bjuda in väninnor sitta på farstukvisten i solen med en kopp kaffe eller med en smoothie... och själv klart skulle hon kunna utbilda sig vidare och lära mer om hon ville det samtidigt.. hon kan ju anställa en städerska... och städerska är ju också ett yrke att vara stolt över!

8 kommentarer:

 1. Vad fint du skriver, Anne! Men det är ju mitt liv ; ). Eller ja, delvis i alla fall. Och jag försöker påminna mig om att njuta av och se värde i att ta hand om mitt hem och barnen. Och så är det ju! Dessutom känner jag att eftersom jag även lägger energi och tid på egna projekt och att ha egentid så kan jag ge utan att vara självuppoffrande eller vilja ha något tillbaka.

  Kramar, Karina

  SvaraRadera
 2. äntligen ett nytt inlägg!
  och så skönt att höra att du gjorde det som kändes rätt, även om logiken kanske sade något annat? (Afrika är varmt, etc.?) härligt.

  det värmer att höra, vad ni gjort. så mysigt, så lyxigt verkar det som, där i mundekulla.. :)

  husmödrar - ett stort ämne, men är själv förtjust i sysslorna, så håller med dig! kontorsjobb är inte lika skönt för kroppen som ett varierat hushållsarbete...
  kram

  ingrid

  SvaraRadera
 3. Härligt Anne - och Sofi

  ni är för fina, nu slipper jag ha dåligt samvete för att jag inte jobbar mer, för jag trivs att "dona" hemma, och göra yoga, lata mig.

  jobbar ca 25 timmar i veckan och kan ibland ha dåligt samvete att inte jag jobbar mer... Men vad är livet? och vad är viktigast?

  Stor kram Erika

  SvaraRadera
 4. Härligt Karina! Du verkar vara en äkta modern Husmoder.. ja passa på att njuta av den tiden .. och allt det innebär och härligt att du även ger tid till dig. KRAM

  Ja Ingrid.. vi har känt oss mycket lyxiga idag och haft en mycket fin dag.. härligt och kul att du med tycker att husmorsysslorna kan vara mysiga.

  Härligt Erika att du har det värdefulla högt uppskattade fredsarbetet att vara husmor på deltid i alla fall. Tycker du väljer superrätt både för dig själv och Hampus.. fortsätt att njuta av den tiden...kram och hälsningar från mig och Sofi.

  SvaraRadera
 5. söta fina !!!
  Viktigt och bra inlägg...
  Livet handlar om att till vara och använda/leva i vår fulla potential !!!!
  Vare sig det handlar om att sälja cyklar, resa jorden runt som missonär eller för den delen ta hand om och vårda sin familj och sitt hem..
  Alla lika viktiga, lika värdefulla !!

  Att se varje dag som en gåva full av möjligheter, DET är en fantastisk gåva !!

  Tack för din inspiration och dina viktiga budskap..
  kram

  SvaraRadera
 6. Tack härliga Ängla-Anna!
  Ja du har ju så rätt i att var vi än är så kan vi njuta av det och sprida kärlek runtomkring oss och livet är verkligen fullt av möjligheter.. Stor kram och ha en helt underbar dag.

  SvaraRadera
 7. Det var väldigt strongt att stanna hemma när lockelsen av ett varmt Afrika tillsammans m vänner fanns som motpol ... klokt att lyssna inåt!! Toksynd om du hade missat dina senaste sköna dagar - eller hur, Anne!!!
  Det låter så ljuvligt att "reatreeta" med god vänVänner hemma istället - ibland har vi verkligen förmågan att krångla till livet och letar efter det vi söker/behöver så långt bort ifrån oss själva - när det egentligen är så enkelt att hitta det inom oss istället eller att lyssna till andras klokskap .... Det är ju faktiskt rätt långt t Afrika ...

  Det där med att njuta i sin vardag och känna någon märklig skuld över att ha det bra - visst blir det konstigt!! Det är väl egentligen bara glädje och tacksamhet man känner ... och när blev det skamligt att känna det, kan jag undra samtidigt som jag känner igen mig allt för väl!!

  Husmoders-gudinnan - vilken underbar inspirerande och bejakande skulptur!!! Vilken viktig belysning ni gör! Hur blev det så här och vart är vi på väg om vi inte stannar upp och bryter riktning!!!??
  Varför är det mer värderat att arbeta utanför hemmet, tjäna pengar så man kan betala för att lämna bort sina barn, köpa allt färdiglagat (mat, bröd,sylt, saft etc etc), köpa kläder istället för att själv sy o definitivt inte laga något när det är trasigt, och så det senaste RUT att låta någon annan städa efter sig och betala för det.
  Jobba - tjäna pengar så att jag kan betala för att någon annan gör det jag kunde gjort själv istället ... konstig ekvation.
  Nä nu har det bara blivit trendigt om jag tycker om att "designa" mitt hem ... eller kanske vi är på väg tillbaka (=framåt med nya tankegångar!) - vore välgörande tror jag!!

  Personligen har min viktigaste livsuppgift varit familjen och hemmet, men jag behöver verkligen jobba för att känna stolthet över det också ...och inte nedvärdera i jämförelse med andra utbildningar och yrken! Det är ju ändock en enorm liverfarenhet man samlar på sig som är ovärderlig!

  Tack för detta värdefulla inlägg!!
  Kramis Anita

  SvaraRadera
 8. Ja det var verkligen helt rätt beslut och dessutom är det ju en så vacker vinter just nu. Ja tänk att en egen retreat kan ge så mycket samt att det kan ge minst lika mycket att spendera tid med en klok väninna som att gå på en kurs...

  Kul att du gillade tankarna om Husmors-Gudinnan.. Ja jag tycker du ska vara verkligt stolt över den tid du gett till familj och hem.. den är oersättlig och ingen annan kan heller fylla den uppgiften. Tycker du beskriver jättebra hur tokigt det har blivit..
  Det ligger så mycket kärlek i att vara med barn och familj.. att koka sylt och allt det där.. den kärleken kan inte köpas genom barnpassning och fabriksgjord sylt.. och bröd med en massa konserveringsmedel i... Dags att inse Husmoderns värde.. är glad om jag kunde inspirera lite.. detta skulle kunna lyftas fram mer.. KRAM

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig