fredag 26 april 2013

Gudinnan som kommer med våren!


"Det sägs att där Brigid vandrade fram där spirade det små blommor och vitklöver. 
Som en solens Gudinna var hennes gåvor ljus, kunskap, inspiration och den helande energin från solen"

Bridget fanns med oss under Gudinneretreaten!
När vi hade vår retreat så kom Gudinnan Bridget till mig så tydligt....Hon spred sol och ljus och värme under de 14 dagar som retreaten varade, och sen blev det kallt igen... Jag inspirerades av hennes ljusa lätta varelse, hennes nyfikenhet och glädje inför livet,  solen och värmen och alla underbara vårblommor hon  tar med sig.... Hon inspirerande oss till att vara kreativa och förde med sig känslan av det nya livet som väntar.... 

Imbolc - Saint Brighid’s Day
Egentligen firas Bridget i samband med Imbolc den 1 eller 2 februari eller vår motsvarighet Kyndelsmässodagen som också kallas Ljusmässodagen. Bridget kom med ljuset och med våren.... men i år har ju våren låtit vänta på sig så kanske tog det därmed en tid för Bridget att bli färdigmålad... men här är hon ljus och lätt och som den unga kvinnan ... och med lammen som en symbol för det nya livet... och den heliga källan att rena och hela sig i... och solen och ljuset och värmen och de små vårblommorna.


Bridget, målning av Anne Solveig Elmberg

Brighid, Bridget, Brig, Brigit, Bride och Bhride… 
...det finns många variationer av hennes namn:
Brigid kommer med våren och är den keltiska Gudinnan av ljus och inspiration. Imbolc är starkt förknippad med Brigid och firades i samband med att vårens början på Irland. Det är då tackorna får lamm, små blommor som snödroppar tittar fram och gräset börjar spira på marken.
Bridget är vårens Gudinna och associeras med elden, ljuset, värmen och soluppgången. Poesi, konst, inspiration, kreativitet, musik, smideshantverk, helande, hälsa, gudinnelighet, fruktbarhet och moderskap.
Brigid var även den irländska Moders-Gudinnan som fanns med när kvinnorna födde barn och som stod för inspiration och nytt liv, samt tände gnistan av poesi och kreativitet
Det finns många heliga källor som associeras med Brigid och människor brukade göra pilgrimsvandringar speciellt på Imbolc, för helande och välsignelse.
Hon är även en trefaldig Gudinna som står för poesi, helande och smideskonst/hantverk, samt mycket kopplad till ljus och eld och hemmets härd. Eldhärden var under denna tid kvinnans domän, varje morgon när hon tände eldstaden så välsignade hon den.
Bridgid var en så älskad Gudinna av urbefolkningen att när den kristna religionen tog över så kombinerade katolska kyrkan hennes egenskaper med ett helgon; Saint Brigid of Kildare som levde 453 – 524. Sankt Brigid sägs ha kunnat utföra mirakel. Hon grundade även kyrka vid Kildare där hon lät den tradition som funnits tidigare att alltid ha ett ljus tänt för att ära Gudinnan Brigid, föras vidare.
Det sägs att där Brigid vandrade fram där spirade det små blommor och vitklöver. Som en solens Gudinna var hennes gåvor ljus, kunskap, inspiration och den helande energin från solen
Bridget har firats sedan länge på Irland och firas där än i dag på Imbolc ...det som är vår motsvarighet till Kyndelsmässodagen. Denna tid är en lämplig tid för kreativa uttryck samt rening och att sopa bort det gamla för att välkomna det nya.


Ja nu är våren här

Kyndelsmässodagen - Ljusfest - Kvinnomässa
Kyndelsmässodagen har fått sitt svenska namn av den gamla traditionen att fira ljusfest denna dag Kyndel är ett gammalt svenskt ord för ljus, bloss och har omvandlats till den svenska benämningen kyndelsmässa. Även på andra språk förekommer ordet "ljus" i namnet på dagen, Candlemas på engelska ... I de katolska delarna av Tyskland kallas dagen för Mariae Lichtmess, vilket betyder Marias ljusmässa. Det finns
I vissa trakter i Sverige kallades Kyndelsmässan kvindermässa vilket troligen betydde "kvinnomässa", en dag ämnad för kvinnor att festa utan närvarande män. 

Ja det var lite Gudinneinspiration!
Nästa Gudinna som jag målar är Aphrodite...

Ha det gott Kram Anne Solveig

6 kommentarer:

 1. Åh såååå vackert du har målat henne ... med leende och ljus, tom lilla lammet ler =) och alla fina snödroppar ... och så Mundekullas lilla goa sjöpöl, där jag själv upplevt härlig rening flertal gånger!!
  Och tack för lärorik läsning som glädjer mig att ta del av, den sortens historia gillar tom jag!!
  Tack fiiina du, ser fram emot grekiskan ...
  Kramar <3!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhh tack fina Anita.. blir så glad att du tycker om henne... ja kanske är det Mundekullas lilla sjöpöl:) kul att du gillar att ta del av historian... jag tycker det är så fascinerande att de flesta av våra högtider som vi firar har ett ursprung från den tid vi vördade och firade Moder Jord och Gudinnan i hennes olika aspekter.... Varm kram Anne

   Radera
 2. Herre gud vilken vacker målning du gjort Anne! Du har verkligen talang. Du borde trycka upp posters och vykort och sådant med dina målningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhh Lovisa så glad jag blir av din kommentar... Jag har varit lite självkritisk när det gällde denna målning.. tyckte att jag borde "utvecklats" och målat på ett nytt sätt...kanske med starkare färger...men nu känner jag mej mer tillfreds genom era kommentarer och känner att vårens Gudinna kan ju vara just så ljus och spröd som de första snödropparna... och detta är ju mitt sätt att uttrycka mig... det blir ju bara så helt enkelt... Kul att du säger det där med posters och vykort för det är något jag vill utveckla med.. Tack o KRAM.. Anne

   Radera
 3. Jag måste skriva och tacka, för Brigid är min favoritgudinna och då, för ett par år sedan, vore jag över-glad om jag funnit en blogg som hyllar henne i ett inlägg. Så, tack!!

  SvaraRadera
 4. Åhh tack kära Ingrid.. kanske vet du mer om Brigid.. då får du gärna dela det. KRAM

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig