lördag 29 november 2008

Den feminina andligheten

Tänk vilken skillnad det skulle kännas om du som liten flicka gick till kyrkan och fick höra att Gud var den andliga Modern, Gudinnan som bryr sig om dig och alltid finns där med sin kärlek.
Det högsta andliga i en kultur präglar oss mer än vad vi tror. Med fadern, sonen och den helige anden så är det inte mycket utrymme för det feminina andliga. Ändå har under en mycket lång tid i mänsklighetens historia Gudinnan eller den stora Modern, Skaperskan, varit det högsta andliga som männsikan tillbad och vördade. Liksom naturen hela tiden födde fram det nya livet så var det ju kvinnan som födde fram det nya livet med. Därmed tänkte människorna att den skapande kraft som låg bakom allting måste vara kvinnlig. Detta innebär att kvinnorna under denna tidsperiod respekterades och hade en speciell ställning i samhället. Mycket finns att läsa om det här bland annat i böcker av Birgitta Onsell men också i tex Bägaren och Svärdet av Riane Eisler samt den kvinnliga arkeologen Maija Gimbutas som varit med och tolkat en mängd utgrävningar. Hon upptäckte att det finns tydliga tecken på Gudinnedyrkan och männsikor som levde i fredliga samhällen där kvinnorna hade en god och jämlik ställning i samhället. Detta under tidsperioder av flera tusen år. Slutligen kan jag känna att det gör en skillnad i mitt eget liv att tänka på det gudomliga som en feminin energi eller kraft som varsamt omsluter mig med sin kärlek. Ha det gott Anne

2 kommentarer:

  1. Hej. Har också kommit över boken Bägaren och Svärdet och den ger en sådan kraft och bekräftelse på en sanning som bor inne i mig. Jag känner mig mer självklar som kvinna och har mer tilltro för det jag och alla vi kvinnor representerar. Underbok bok!
    Underbar blogg!
    Tack!

    SvaraRadera
  2. Tack för positiv feedback om bloggen.. Kul att du med läser Bägaren och Svärdet. Ja det är en sådan bok som väldigt många kvinnor skulle ha glädje av och som ger oss en ny grund att stå på... Anne

    SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig