torsdag 10 oktober 2013

Gudomliga Gudinnor och Dakinier vi kan inspireras av!

" Den som läser en tantrisk text eller kommer in i ett tantriskt tempel, möts omedelbart av en överväldigande samling av kraftfulla kvinnliga bilder. Man upptäcker en hel värld av kvinnliga buddhor och ett oräkneligt antal kvinnor som kan ge oss upplysning. De kallas Dakinier. Dessa dakinier hoppar och flyger,obundna och nakna med böljande hår och deras kropp är böjd i slingrande dansställningar. Deras ögon utstrålar passion, extas och en stark intensitet "

Jag läser boken "Gudomliga Gudinnor"
Så här säger Miranda Show som skrivit boken: Min avsikt var att i görligaste mån upptäcka och visa fram handlingskraft, kreativitet och självinsikt hos kvinnorna inom den tantriska buddhismen. Till skillnad från många västerländska teorier om att männen var de tongivande och att kvinnorna endast användes i deras syfte att nå upplysning så visar Miranda Shaw hur det med all sannolikhet var tvärtom att kvinnorna var de tongivande inom tantran och att männen hade en djup vördnad för dem... Miranda har gjort ett djupt arbete i att utforska tantran vilket hon även fick välsignelse av Dalai Lama att göra och därmed tillgång till en mängd manuskript, intervjuer med tantriska yogier och yoginier samt rådgörande samtal med Indiska forskare.... Genom detta visar hon oss en helt annan bild av kvinnorna inom den tantriska traditionen... Kvinnor vi kan inspireras av.

"Det finns gott om bevis för att kvinnor fullt ut deltog i den framväxande tantriska rörelsen. Tantriska biografier beskriver modiga, frispråkiga, oberoende kvinnor. Tantriska texter föreskriver hur kvinnor bör respekteras, tjänas och dyrkas rituellt. Tantrisk litteratur introducerar övningar som utförs enbart av kvinnoor och andra som utförs av kvinnor och män tillsammans. Tantrisk teori för fram ett ideal av samarbetsinriktade, ömsesidigt befriaande relationer mellan män och kvinnor"

"Med tanke på den generellt höga status som kvinnor hade i tantriska sammanhang menar flera indiska forskare att tantra (både den hinduiska och den buddhistiska) hade sitt ursprung bland prästinnor och de kvinnliga shamanerna i de materialistiska stammarna och landsbygdssamhällena."

"Den indiska världsbilden avspeglar inte västerländska värden utan rymmer en djup respekt och vördnad för de magiska förmågorna och gudomliga krafterna som finns medfödda i kvinnligheten"

"Kvinnorna inom den tantriska buddismen och deras gudomliga motsvarigheter kallas ofta för dakinier, vilket kan översättas med "kvinnor som dansar i rymden" (himlavandrerskor) eller kvinnor som njuter av tomhetens frihet. ... spåren efter kvinnorna i den tantriska buddismen är ibland dunkla, gåtfulla och till och med dolda och maskerade, men de finns där för var och en som vet var man ska leta efter dem. När man väl har funnit dem, är deras spår glödande, upplyftande och provocerande, när de vinkar mot dem som söker efter dem från en rymlig värld av himmelsk frihet"

Klicka här och beställDancing dakini Tibet

2 kommentarer:

 1. Vilka härliga beskrivningar av kvinnornas uppgift... "dansande i rymden".. wow!
  Gillar också det första, "Dessa dakinier hoppar och flyger,obundna och nakna med böljande hår och deras kropp är böjd i slingrande dansställningar. Deras ögon utstrålar passion, extas och en stark intensitet"

  Wow! Tack för informationen:)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med ditt gensvar !! ja visst är det härliga meningar som inspirerar... . och visst behöver vi kvinnor mer av det. KRAM Anne

   Radera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig