lördag 24 augusti 2013

Närvaro och fokus - en Lyxvara!

Jag uppskattar Närvaro och fokus!
Tänk så mycket det finns som distraherar idag... sociala media och mobiler inte minst..  Jag njuter av att umgås med vänner där det finns närvaro... Vänner som är där med uppmärksamheten i mötet.... Min tid är värdefull och jag vill att varje stund och möte ska kännas värdefull. Det händer att jag har ett telefonmöte med någon då vi har bestämt tid i förväg och för mig är det helig tid. Då sätter jag mig tillrätta i min fåtölj, kanske med en kopp te, ibland ett tänt ljus och det känns så skööönt att prata med en vän som också har prioriterat vår tid tillsammans och sitter där lugnt med närvaro och fokus. Det känns när någon är helt där!

Det händer dock att jag bokat viktig tid
....att prata med någon  och den personen då håller på att slamra med andra saker... eller är ute och promenerar.. och man hör bilar och annat i luren... vinden som blåser m.m. Självklart är det helt okey om jag bara ringer upp spontant... då är vi ju där vi är... Men just när jag har vikt en viss tid för att prata i lugn och ro med någon, då känns det störande om den andra personen inte har vikt sin tid på samma sätt utan gör en massa annat samtidigt.

Sen kan det ju vara så för någon att hon har en rörig situation hemma och då är det mer lugnt att gå ut och prata och det kan kännas helt okey det med...

Jag tror vi behöver fundera på hur vi förhåller oss till olika media
....och hur vi vill använda vår mobil m.m. För en del är det säkert helt okey att prata på medan man gör en massa annat samtidigt...och om det är okey för båda så är det ju utmärkt... men för mig är det inte det och därmed tänker jag respektera hur jag känner det...  För en del är det t.om naturligt att sitta och fibbla med mobilen och kolla i facebook medan de umgås men det passar inte mig alls.

För några veckor sedan umgicks jag med en väninna
...som inte tål mobiler så bra och som därmed uppskattade att jag stängde av min mobil när vi sågs... Så skönt det kändes... Bara vetskapen om att den är på och man kanske skulle behöva kika om någon hört av sig.... det tar också bort närvaron i stunden... Men jag har förstått att så många har svårt för denna lilla handling - att helt enkelt stänga ner en stund.

Jag tror vi behöver lära oss att hantera sociala medier
....och mobiler m.m... och ganska snart kommer vi kunna läsa en massa artiklar om det i tidningar m.m. För den kommande generationen kommer det vara en självklarhet... men många av oss har inte vant oss vid detta än och har inte heller medvetet tänkt till hur vi vill hantera dessa medier... och då tar de över både vårt eget liv och vår relationer..

Min tid är värdefull och din med...
Detta känns som ett aktuellt ämne... Hur tänker du?

Ett litet tillägg.. 
I ärlighetens namn vill jag erkänna att det händer ju att att jag sitter och kollar facebook i mobilen när jag är med min man... ja jag kan till och med tycka det är lite mysigt :) men när vi verkligen ska prata och umgås då känns det viktigt att stänga ner.

6 kommentarer:

 1. Jag håller helt med dig, tycker precis likadant.
  Jag har inget behov av att alltid vara nåbar och tycker det är meningslöst att tala med någon som håller på med något annat samtidigt tex fibbla med mobil, tycker det är respektlöst mot den andra personen. Jag vill vara närvarande i ett möte. Är inte samtliga parter närvarande i mötet med varandra blir det ju inte något möte, då är ju var och en upptagen med sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med ditt gensvar Eva ! Känns som det här är ett ämne som är bra att lyfta fram och prata mer om.. tack!

   Radera
 2. Jag tänker likadant. Jag har slutat använda mobiltelefon ofta då jag inte tål den så bra.
  Det har blivit en mycket lugnare atmosfär i mitt liv, jag tycker om att ha den avstängd.
  Nu i sommar har jag varit tvungen att ha den påslagen – vilket har påmint mig om hur stor skillnad det är! Välbefinnande i och med total närvaro, har fattats mig – och då har jag stängt av telefonen och fått detta tillbaka.
  En gång umgicks jag med en väninna med smart phone, vi hade inte setts på länge och skulle nog inte ses på ett tag därefter. Men det enda jag minns av den kvällen var hennes ”förlåååt!” när jag påpekade att hon satt med näsan i mobiltelefonen hela tiden och kollade av facebook samt chattade – när vi skulle umgås!
  Detta medför många nya tankar som man gärna vill dela med sig av. Stressen som försvann i min värld bara genom att stänga av mobiltelefonen – ca ett år var den helt av. Vilken skillnad! Nu verkar det bara vara jag som upptäcker hur molnen förändras varje dag, vilken doft vinden bär och att löven börjar bli höstgula igen. Sådant hade jag inte märkt om jag hade tanken på att få eller skriva sms m.m. Tack för att du tar upp det här, det är så oerhört viktigt – för livsglädjen, kvaliteten och hur vi ser på varandra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ingrid för dina fina tankar om hur det blev en lugnare atmosfär när du stängde av mobilen. Jag blir inspirerad o känner att det är enklare att vara närvarande i alla fina stunder då. Ska prova med längre perioder utan mobil. Kram Anne

   Radera
 3. Det här med mobiler är på många sätt en gåva men ibland blir det till ett gift om man inte själv har bestämt och tar kommandot över den. För mig känns det helt otänkbart att sitta och titta på min mobil när jag är med vänner. jag vill liksom du vara närvarande med den människa jag har framför mig och det kan jag inte vara om jag samtidigt måste besvara varje gång det plingar till. Samtidigt omger jag mig med människor som gör på ett annat sätt och då blir jag snabbt obekväm. Men det är svårt. Önskar jag hade kunnat vara mer ärlig och säga hur jag upplever det. Tycker det är konstigt att det har blivit en självklarhet att hela tiden svara omedelbart och samtidigt välja bort människan framför...Kram Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kloka tankar Pernilla.., ja det handlar nog mycket om att ta kommando o bestämma sig för hur vi använder mobil fb mm. Samt lustigt som du säger - hur många prioriterar mer att svara än att umgås med den de är med. En bok med titeln: mobilvett o etikett kanske vore på sin plats.  kram Anne

   Radera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig