torsdag 4 november 2010

Rensa i röran

Att rensa ut
Innan jag rensade ut det mesta jag ägde, för ca 12 år sedan, så förstod jag nog inte riktigt hur mycket det kan ge.. tänkte därmed beskriva det lite mer här i bloggen. Att rensa ut gamla saker, kläder, böcker, prylar, foton och annat som inte längre betyder så mycket för oss, det är ju som att rensa ut en gammal del av vår personlighet som vi är färdiga med. En del saker kan ju faktiskt påminna oss om dem vi har varit och hålla oss kvar i negativa mönster. Att släppa dem är ju ett sätt att välkomna vårt nya jag.

Kläder
T.ex: du har köpt kläder på rea som du inte tyckte så mycket om... de hänger i garderoben och används sällan och när du har dem på dej så känner du inte direkt att du är ditt bästa jag... Skänk bort dem nu och det finns mer plats i garderoben för nya plagg.. Att köpa billigt på rea det vi inte helt gillar är ett budskap till oss själva att vi inte tror vi har råd eller inte tycker vi är värda det bästa. Jag har gjort det jättemycket och till slut skänker jag ändå bort det... och det verkar som att när vi har lite mer utrymme i garederoben då kan nya vackra plagg komma in magiskt och lätt.

Böcker
Om bokyllan är fylld av böcker som du inte helt känner för eller läser längre så skänk dem till någon annan... eller sälj dem till ett antikvariat. De speglar bara den du har varit och som du har vuxit ifrån nu... Men de böcker du fortfarande gillar kan du självklart ha kvar. Jag har skänkt bort massor med böcker men sällan saknat någon.. det mesta kan man dessutom låna eller köpa igen om det skulle visa sig viktigt.

Foto
har du fullt med foton över situationer du inte trivdes så bra i eller på alla dina före detta pojkvänner... Ja då kan det hindra dej att släppa in en ny relation... Rensa ut även här.. behåll det du verkligen tycker om och som påminner dig och fina möten och positiva stunder. Jag har slängt en massa oviktiga foton samt en del som jag tyckte var pinsamma... och bevarat dem jag verkligen tycker om och som är på de människor jag älskar... Foton kan ju också påminna om en del av ditt gamla jag som du är färdig med... Titta på dem och känn vad som väcks och släng det som inte känns bra.

Relationer
Rensa på ett inre plan också... För att kunna släppa in en ny kärleksrelation så behöver vi rensa ut ev oförätter, negativa känslor m.m från tidigare relationer... Att gå igenom varje relation och förlåta och se vad vi lärde är mycket bra... Först när vi är fria inuti och inte längre bär på agg till tidigare partners så tror jag vi kan bjuda in en ny fin relation... Jag gjorde det i alla fall innan jag träffade Peter och det kändes mycket bra och viktigt.

Roligt och givande
Ja det kan kännas mycket bra och meningsfullt att ge bort saker till dem som vill ha dem.. Jag lät mina vänner välja ut målningar som de fick av mig... kul att komma hem till gamla vänner nu där mina målningar hänger... jag skänkte även till hjälpverksamhet... kläder, böcker m.m. En kvinna som inte hade så mycket pengar fick min fina säng och blev så glad för det... ( jag ni behöver ju inte rensa ut sängen, jag flyttade ju och fick inte med mig den) hennes syskonbarn från Polen fick en massa kristaller... Ja det var helt enkelt en väldigt rolig process och det skedde små mirakel så att jag kunde ge varje sak till just den som behövde det.

Det kan ge en otrolig lättnad och ett Nytt liv!
Ja det finns mycket att rensa ut och jag minns vilken otrolig känsla av lättnad jag kände i flera månader efter att jag hade rensat ut min lägenhet och mitt gamla liv... Jag flyttade då även till Öland, där jag fick allt jag behövde igen när det gäller möbler t.ex och jag gick omkring och kände mig så fri och lätt och njöt av att inte äga så mycket och ha släppt så mycket bagage... Men nu är det ju 12 år sedan den senaste stora utrensningen så det är dags igen... ska bli spännande...
"Rensa i röran" är en jättebra bok som jag fått mycket inspiration av.

6 kommentarer:

 1. Tack!! för din berättelse. :) Den gav mig mer mod...

  jag rensade förförra sommaren garaget med min syster, som också hade det som projekt! Hon hade läst Louise Hays Du kan hela ditt liv, och kände sig jätteinspirerad.. :) jag gjorde mig av med saker jag inte ville ha, och behöll det som kändes rätt i hjärtat.

  När jag kom hem till Lund nu i september, blev jag rädd att jag slängt min fina kjol i all "rens-hysteri"! Men se, den hade jag, av alla tjugo kjolar jag slängde, valt att behålla.. just den fanns i mitt minne som "viktig kjol". Jag tror man vet vad man vill spara, och det som inte känns viktigt längre, eller "tyngt" av negativa associationer, blir direkt i soptunnan. (Eller ge bort, men det känns skönt att tänka "soptunna", för det ger känslan av att det verkligen försvinner från mitt liv!)

  Gud vad jag skriver mycket. Men det är ett viktigt ämne, kul att du gjorde ett helt inlägg av det!

  Kram,

  Ingrid

  SvaraRadera
 2. Härligt Ingrid! Så fint att vi kan stärka och peppa varandra i detta och det är din förtjänst att inlägget kom till.. fick inspiration av det du skrev. Ja man kan ju ta upp varje sak och känna efter.. hur känns det lätt? positivt?glädjefullt? eller tungt? tråkigt? .. då blir nog de fina och viktiga kjolarna kvar.. Stor kram och det är bara kul att du skriver och svarar.. det är ju det jag gillar med att blogga..

  SvaraRadera
 3. Tack så mycket för påminnelsen!
  Jag måste verkligen bli bättre på att göra mig av med grejer. Min separationsångest gör det svårt. Och tyvärr är jag en samlare.
  Samtidigt som jag känner en tillfredställelse i att kunna ta fram något ur mina gömmor och pyssla ihop något nytt av det, återbruk, miljövänligt, ekonomiskt. Så känner jag också att det är tungt med alla saker som ligger undanstoppade överallt.
  Jag tycker att det är svårt.

  Tack för detta:
  "En del saker kan ju faktiskt påminna oss om dem vi har varit och hålla oss kvar i negativa mönster. Att släppa dem är ju ett sätt att välkomna vårt nya jag."
  Detta gör det lite lättare. <3

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Ja du har ju en viktig poäng med att man kan återbruka och göra om vissa saker.. speciellt kläder bör absolut få en andra chans tycker jag om vi ser en möjlighet i det.. jag har själv sytt om om en del kläder och plötsligt kommer de till användning och jag slipper att betala en massa pengar och springa runt i affärer...
  och det är ju ävenmiljövänligt som du säger...

  Men vissa saker pånminner oss om gammalt som vi är klara med och det är bra att släppa tycker jag och ger man vidare så kan ju andra ha gläjde av det dessutom.. Tack sagogrynet för kloka tankar...kram

  SvaraRadera
 5. Hej Anne,
  och tack för att du påminner oss alla om att se oss omkring i vår vardag och få en tankeställare; "behöver jag verkligen allt det där som jag har i lådor, skåp och andra skrymslen". Ofta är man ju lite feg och tänker att vissa saker kan vara bra att ha...och man tänker på alla dessa minnen som man har kring saker och ting..Men vad skönt det är då man har bestämt sig och man har "slängt" eller skänkt bort det man inte behöver. Tänker också på Malin som loppar så fina fynd hela tiden, saker som har gjort sitt hos den förre ägaren och som nu blir till vacker inredning hos Malin.
  Vi håller fortfarande på med vårt husbygge (/renovering) och det ger oss en fantastisk möjlighet att se över vårt "bråte". Häromveckan slängde vi ut hela köket, vi har rivit ut väggar och tak och golv..och när vi ändå höll på så gick vi igenom alla våra kastruller och grytor, tallrikar och fat o.s.v. och vi tog bort allt som vi inte vill ha kvar till det nya köket. Det kändes riktigt bra!!
  Våra olika faser i livet hjälper oss också att välja vad vi vill spara och inte. Kommer ihåg när jag var 11 år och hade en enorm samling med bilder på Herrey´s och dessa bilder var mitt allt, jag skulle aldrig släppa taget om bilderna. Nu, som nästan 40-åring, prioriterar jag annorlunda, man har en helt annan distans till livet och till saker som omger mig.

  Tack för dina kloka ord och allt gott till dig Anne och tack för boken (vad fin den är!!!).
  Många kramar från Nina Rönnblad.

  SvaraRadera
 6. Hej Nina!
  Så roligt att höra av dig.. Jag och Peter kom precis hem från Eva och Andreas Garami där vi tillbringar en mysig kväll... ja visst är det härligt att man kan "loppa" som Malin och att det vi slängt, skänkt kan komma till ny glädje.
  Bra idé att rensa ut i köket.. vet redan några grytor och annat som har tjänat ut.. ska ta tag i det med.. tack för inspirationen och kul att höra av dig. Vad roligt att du tyckte boken var fin.. Stor Kram Anne

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig