söndag 8 april 2012

Glad Påsk - Sunday Spirit inspiration!

En ljuvlig resa till våren i Assisi - Italien!
Jag har sedan länge varit inspirerad av Franciskus då jag förstod att han även vävde in kärleken till djur och natur i sin tro och att han såg det gudomliga i allt levande. När jag fick veta att även Klara verkade i Assisi och stod mycket nära Franciskus så blev jag inspirerad att åka dit. Påven har också under flera år i rad bjudit in representanter från olika religioner för att dela med sig en fredsbön och detta möte har ägt rum just i Assisi. Min man Peter har tonsatt dessa fredsböner från flera religioner och bland annat från Franciskus så han ville gärna komma ner till Assisi. Vi flög med Ryanair och på 2,5 tim så befann vi oss mitt i våren i Pisa. Där sov vi över en natt och såg lutande tornet och sedan tog vi tåget till Assisi.

Assisi och Franciskus
Mitt i den gröna dalen sticker den lilla staden upp som en stolt och välbevarad pärla från gången tid. Våren har nyss kommit och ljusgröna träd sprider en frisk doft och hela luften är fylld med fågelkvitter. Vi har kommit till Assisi, platsen där den helige Franciskus och den heliga Klara verkade på 1200-talet.
Bara att vandra genom gränderna här är som att förflytta sig många hundra år tillbaka i tiden till den tid då en ung man , son till en rik köpman och som tyckte om att roa sig och hade som mål att bli knekt, plötsligt valde att avsäga sig alla ägodelar och leva i total fattigdom med ett enda fokus… på det gudomliga som han såg i allt levande…  i solen såväl som i månen i naturen  såväl som i alla djur. Ja det sägs att han t.om höll predikan för duvorna.Kanske är det därför som Franciskus alltid haft en speciell plats i mitt hjärta eftersom hans kärleksbudskap innefattade allt levande, även kärleken till djuren som ibland glöms bort i det andliga budskapet.

Peter och jag i Assis vackra gränder...hela staden är välbevarad .

Jag utanför Stora Kyrkan (Basilikan) som byggdes till minne av Franciskus

Sankta Klara - S:t Clare  -  Chiara
Men Assisi är inte känt endast på grund av Franciskus. Klara, eller St. Chiara som hon heter på Italienska var en ung kvinna som också växte upp i Assisi. Hennes mor Ortulana hade en djup andlig längtan och var en av de få som hade vågat göra en Pilgrimsresa ända till Jerusalem vilket på den tiden kunde vara förknippat med mycket faror.  Därmed var hon av många en högt ansedd kvinna. När Klara skulle födas gick hon till kyrkan och bad innerligt. När hon hade fallit på knä för att bedja så hörde hon en röst som sa: ”Var inte rädd kvinna, för du kommer tryggt föda ett ljus som kommer lysa upp mer klart än ljuset självt.” Ortulana sparade dessa ord i sitt hjärta och flickan hon sedan födde fick därmed namnet Chiara som på italienska betyder ”ljus”.

Klara hade en stor längtan till det Gudomliga livet
Redan från tidig barndom fick Klara ...genom sin moder lära sig att ge till de fattiga. Genom sin mor fick hon sin andliga tro och hon lärde sig också att be. Klara växte upp till en vacker, god och rik ung kvinna och det fanns många friare runtomkring henne. Hon hade dock inget intresse av ett vanligt liv utan hennes längtan vara att leva nära Gud. Därmed sökte hon sig till ensamheten där hon i djup tystnad kunde höra och glädjas åt Guds röst i sin själs innersta kammare. Hon visste att hon inte var ämnad för att gifta sig även om hennes far nu gav påtryckningar åt det hållet… men hon visste inte hur hon skulle kunna leva ut sin gudomliga längtan. Genom att möta Franciskus blev hon inspirerad till att leva liksom honom i fattigdom och i ett liv helt ägnat till Gud. Hon begav sig ner till Fransiskus-bröderna i Porziuncula. Genom att böja knä inför Madonnan Maria och sedan klippa av sig håret som en tydlig symbol för att avsäga sig den här världens goda så gjorde Klara sitt stora val. Senare flyttade hon och de systrar som nu samlats omkring henne in i San Damiano som Franciskus hade upplåtit till dem att ha som sitt kloster.
San Damiano där Klara och hennes "systrar" bodde och verkade

Andlig inspiration i vår tid
Det är alltid så inspirerande att ta del av människor som har dedikerat sitt liv till sanning och kärlek och satt det främst. De förmedlar ett budskap som vi om vi lyssnar kan ta till oss på vårt eget sätt i vår tid. Vi såg även en mycket stark och vacker musikal om deras liv som berörde mig djupt. Den väckte en längtan att ännu mer leva det liv jag djupast innerst inne vill leva i kärlek, ljus och med inre frid och närvaro... och kunna ge ut av mina gåvor i "Gudinnans" tjänst...  låta mitt ljus lysa...och sprida ljus i världen... för jag tror att det är syftet med vår resa här och en del av oss känner det syftet djupare... och vissa tidpunkter i livet kommer det till oss lite mer tydligt, och denn resa gav mig en lite tydligare puff i den riktningen. Men alla är vi på den resan som leder oss hem.. hem till oss själva ..hem till det vi kan kalla Gud.. Gudinnan.. Universell Kärlek.. eller vad vi väljer att kalla den Kärleksfulla kraft som jag (liksom Franciskus såg det ) också tänker..finns djupt inom Allt levande.

Våren i Assisi
Ja det är ju alltid så underbart med våren och speciellt när man kommer från kylan och får dyka in mitt i ett ljusgrönt blommande landskap... och så mycket fågelsång det var här också... dessutom fick vi bo på ett ljuvligt hotell som jag älskade.. allt gick i gult nästan.. (jag älskar gult) samt att vi bodde högst upp med vidunderlig utsikt över den vackra gröna dalen.


Slutligen vill jag passa på att önska er en riktigt fin fortsatt Påskhelg...njut ..ta det lugnt..känn efter vad du djupast längtar efter idag och ge dig tid till det. Kram från Anne Solveig.


13 kommentarer:

 1. Ända sedan jag var tonåring har jag fascinerats av Franciskus av Assisi och precis som du, Anne, mycket för att han brydde sig så mycket om allt levande, djuren och naturen. Jag kände samhörighet med honom på flera olika plan. Jag har ett litet vitt häfte med "Franciskus bön" som jag läst många gånger och tycker mycket om.

  Det är en av mina drömmar i livet att någon gång åka till Assisi.

  Härligt att jag lite av en "slump" gick in här i din blogg idag och fick se de vackra bilderna från Assisi och läsa allt det intressanta du delar med dig av.

  Tack och en fortsatt fin påsk önskar jag dig!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 2. Härligt och inspirerande... vill också åka dit någon dag. :)

  och TACK för att du delar med dig av de härliga fotona och tankarna ..

  mycket intressant om de heliga!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Till Anna-Karin!
  Vad fint att vi delar vår fascination av Franciskus och hans liv.. och han stora engagemang och kärlek inte bara till människor utan även till djuren. Jag vet ju hur mycket din lilla valp betyder och blir alltid så glad när jag ser din kärlek till henne... Ja jag vill varmt rekommendera dig att åka dit.. det går inte att beskriva utan behöver upplevas. Denna tid eller lite senare i april- början av maj tror jag är allra vackrast i Assisi. Hör gärna av dig om du vill få råd..resan kan bli billig om du flyger med Ryanair. Ps. om du tittar in i min profil i facebook så har jag lagt upp fler bilder där. Kram Anne

  Ingrid!
  Ja gör det Ingrid... såna här platser där tiden stått stilla nästan och dit människor åker för själslig inspiration.. de är speciella.. dessutom kan man möta både fina munkar och nunnor här som gärna delar med sig om Franciskus och Klara samt även om sin egen väg. Kul att du fortfarnde kikar in här även om jag skriver lite mer sällan. Fortsatt fin Påskhelg önskar jag dig med. Kram Anne

  SvaraRadera
 4. Tack för detta underbara inlägg, Anne! Och vilka fina foton : ). Jag är nu tillbaka i Frankrike igen och det är försommar här. Underbara färger och det blommar överallt.

  Eftersom kanaliseringskursen gikc bra så kommer jag tillbaka till Stockholm igen i början av juni. Hurra!

  Jag älskar våren och den nya energin som sprudlar. Vad fint att du och Peter åkte iväg bara ni! Så viktigt.

  Stora kramar, Karina

  PS: Om din bok är klar till juni så vill jag jättegärna köpa ett ex då : ).

  SvaraRadera
 5. Kära Anne, Vilken härlig resa det låter som! Förstår verkligen din längtan efter att leva mer i stillhet med den fördjupade kontakten. Så vackra bilder och vad vacker du är! Stor varm kram Pernilla

  SvaraRadera
 6. Härligt att höra Karina.. ja ni har ju så underbart klimat i Frankrike..kanske ungefär som i Italien. Varmt grattis att din kurs gick så bra... Imorgon ska jag bli intervjuad av en tidning som är lite mer åt det mediala hållet.. den är ganska liten men jag ska tipsa om dej...Men det finns också en större tidning i Sverige som heter Nära... kontakta dem och berätta om det du gör...de kanske skulle vilja skriva lite... tidningar är ofta glada för tips... Samt varmt tack för intresse för min kommande bok.... ska ge mig själv lite speciell skrivartid och resa iväg och skriva under våren..men troligen är den inte klar till juni..men vem vet om jag nu sätter lite fart kanske jag fått till ett manus i alla fall.. Kram Anne

  SvaraRadera
 7. Tack Kära Pernilla!
  så fint att du kan förstå den längtan.. du känns lite som en "klostersyster":) Ja jag älskar stillhet och har suttit hela kvällen nu och kollat in Klara-systrarna på nätet... de finns över hela världen.. Nej jag ska inte gå med där men jag får inspiration att skapa något liknande men i vår tid och på ett annat sätt lite som Gudinneretreaten. Varm Kram

  SvaraRadera
 8. Tack så hjärtligt för din fina berättelse och vad härligt att höra om era upplevelser!!
  Det värmer och glädjer mig!

  KRAM Anita
  Ps och såå många vackra bilder, som inspirerar och ger en ljuvlig längtan i mig! (tog även del av både dina o peters på Fb)

  SvaraRadera
 9. Tack snälla Anne för att du rekommenderar mig : ). Och tack för tipset om tidningen Nära. Det känns lite läskigt att synas pa ett sa offentligt sätt men samtidigt vill jag gärna arbeta med det jag älskar sa da gäller det att synas lite grann : ). Jag tror att du vet hur det är : ).

  Ja, jag väntar med spänning pa din bok, Anne! Jag är absolut ett av dina manga och trogna fans ; ).

  Stora kramar, Karina

  SvaraRadera
 10. Tack fina Anita!!
  vad härligt att det kan väcka en längtan i dej...kul att höra av dig igen..hoppas du har det mycket bra. Varm Kram Anne

  Karina
  Ja jag nämnde dig och de skrev upp det...men vill du kan du ju ta kontakt själv också... det är ju jättebra att synas i tidningar i Sverige om du vill bjuda in till kurser här och du har en så vacker och levande utstrålning så bara att se dej skulle locka många att komma till dina kurser. STOR Kram Anne

  SvaraRadera
 11. Hej Anne! Så inspirerande med Assisi! Har du möjligtvis namnet på hotellet ni bodde på? Funderar på att åka dit med min man och fira min 50-årsdag! Med vänlig hälsning, Pia

  SvaraRadera
 12. Fontebella heter det.. tror de flesta rum har fin utsikt men ni kan ju alltid be om det för säkerhetsskull.. vi bodde längst upp nästan..

  SvaraRadera
 13. Tack Anne för snabbt svar!��Känns bra att få tips, känns verkligen som att man kan hamna både rätt och lite tokigt! Det är en hel värld därute och mycket att välja på:)

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig