måndag 10 augusti 2009

NLP och hälsa dag 5

Jag lämnar nu ambitionen att försöka förklara vad NLP är och hur det fungerar. Det är en mängd tekniker som är ganska lätta att använda- när man väl kan dem vilket kan kräva lite träning - och som kan hjälpa oss mycket i livet. Jag kommer berätta det som inspirerar mig och lite av min egen process.

NLP och Hälsa
Söndagen ägnade vi åt att fokusera på NLP och hälsa och vi fick lära oss hur vi kan använda NLP för att förstå varför vi har fått en viss sjukdom eller smärta och vad den har för budskap. För att förstå budskapet behöver vi gå in i smärtans kärna. När vi väl har förstått det så måste vi följa budskapet om vi vill hela den smärta eller sjukdom som vi bär på. Om vi inte gör den förändring som behövs så måste kroppen säga ifrån igen.

Louise Hay var tidigt ute med denna kunskap
Louise Hay var lite pionjär när det gäller detta och i hennes bok ”You can heal your life” finns det i slutet en förteckning och de tankemässiga eller känslomässiga orsakerna till olika sjukdomssymptom och de tankar och känslor som kan bota dem. Lise Borbeau har också skrivit en mycket bra bok omkring detta. "Kroppen talar till dig" Där finns med ännu mer sjukdomssymptom och lite mer utförliga tankar om vad de beror på. I slutet har hon även några bra frågor man kan ställa sig själv.

NLP-övningen omkring hälsa
var dock mycket bra då den både plockade fram tydligt varför vi fått en viss smärta/sjukdom samt vad vi behövde göra för att släppa den.

Huvudvärk försvinner enkelt och lätt
Eva gjorde en demonstration med en av deltagarna som hade huvudvärk. Först gjorde hon en process där hon hjälpte deltagaren att förstå varför huvudvärken kommit och vad den hade för budskap. När hon insett budskapet som handlade om vad hon behövde göra just nu i livet för att ta hand om sig själv, så avslutade hon processen med att lyfta ut den symbol som symboliserade den och släppa iväg den. Sen var huvudvärken borta.

Att hitta en positiv och stärkande känsla när vi behöver den
I denna övning fick vi påminna oss om positiva och upplyftande situationer vi varit med om och sedan föreställa oss att vi ställde oss på en matta och där leva oss in ännu mer i just den situation vi tänkte på. Verkligen försöka hitta hur vi kände oss då samt att vi även kunde förstärka den känslan ännu mer. När vi gjort det en stund så klev vi av mattan och valde en ny situation. Detta upprepades minst 3 gånger. Den sista gången klev vi bara upp på vår fantasimatta och då var känslan ankrad där (som man säger i NLP). Sen kunde vi rulla ihop vår matta och plocka fram den igen när vi behöver den tex när vi står framför en publik.

3 kommentarer:

  1. Intressant! Jag skulle vilja gå till roten med varför jag har tandproblem och hur jag kan bota det. Den andra övningen har jag fått äran att prova på, den med mattan. Trodde inte alls det skule funka men visst gjorde det det! Vi borde gå in i yckiga minnen ika mkt som vi gör i våra mörka minnen. Dagens påminnese ti mig sjäv :) Tack för att du delar med dig!

    SvaraRadera
  2. Tack själv .. Javisst är övningen med mattan bra och mycket användbar och du har verkligen rätt i att vi borde gå in mer i lyckliga minnen. Lycka till med tänderna. Ps jag tor jag ska skriva ner övningen vi gjorde för att gå till kärnan av smärtan eller sjukdomen för det var en så bra och användbar övning.. kommer senare när jag har tid.. Anne

    SvaraRadera
  3. Tack själv .. Javisst är övningen med mattan bra och mycket användbar och du har verkligen rätt i att vi borde gå in mer i lyckliga minnen. Lycka till med tänderna. Ps jag tor jag ska skriva ner övningen vi gjorde för att gå till kärnan av smärtan eller sjukdomen för det var en så bra och användbar övning.. kommer senare när jag har tid.. Anne

    SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig