fredag 7 augusti 2009

NLP dag 3 - Att ändra sina inre bilder

En stilla morgon vid havet.
Vilka fina sommardagar det är nu… Idag började jag dagen nere vid havet och gjorde yoga. Det var en så där underbar stilla morgon och efter yogan blev det ett dopp i Kalmarsund. Sen bar det iväg till kursen i NLP. Det är väldigt intensivt och vi lär oss mycket varje dag. En hel del är ju sådant som jag vet sedan förut men det alltid är bra att påminnas om. Men en hel del är lite nytt.
Här kommer igen lite tankar och upplevelser från dagens kurs. Det är som sagt bara en liten del och min egen upplevelse och inte en beskrivning av vad NLP är.

Att ändra sina inre bilder
NLP handlar ju mycket om hur vi på ett enkelt sätt kan förändra de bilder i vår hjärna som leder till att vi inte mår bra. Det är nämligen så menar man i NLP att de känslor som väcks kommer från minnen som sitter som bilder i hjärnan men det kan också vara ljudminnen. Genom att gå in och förändra de här bilderna kanske göra dem mer färgglada och lite kul så kan vi släppa den negativa laddning de har. Detta kan göras på en mängd olika sätt och vi har provat på några. När man väl har lärt sig NLP och det sättet att tänka så kan man hitta på tusen egna metoder för att ändra dessa inre bilder och därmed de känslor som medföljer.

Helas genom flera metoder
Självklart kan en del känslor sitta mycket djupt och kräva andra sätt att helas på så NLP är ett sätt att släppa det som vi inte vill bära med oss eller lämna de bilder eller filmer i hjärnan som inte ger oss glädje. Sedan behöver varje människa finna ut sin väg att helas på som säkert kan innebära många andra sätt och metoder.

Det kan vara mer enkelt än vi tror
Den härliga känsla som väcks på kursen är i alla fall att det kan vara mer enkelt än vi tror att släppa de känslominnen som tynger oss eller gör oss ledsna. Det förflutna är en mängd fantasi-sammansättningar i vår hjärna sa Eva idag. Det kändes bra för jag tror att det inte finns ett sätt att se på verkligheten utan vi ser alla på den och tolkar det som sker oss genom vår egen karta eller utifrån våra egna färgade glasögon.. Så det kanske inte finns ett sätt at se vårt förflutna på utan en mängd olika sätt.

Vi gör alla vårt bästa i varje stund
Är en av NLP:s grundtankar vilket innebär att vi kan släppa skulden vi ofta lägger på oss själva och dömandet som vi har till oss själva och andra. Hur tokigt vi eller andra handlar så såg vi just då något positivt i att agera på det sätt vi gjorde. Självklart kan vi ändå lära av det och göra bättre val vid ett annat tillfälle.

Kärleksöra
Vi provade även idag att uppleva ljudminnen och ändra dem. Något annat som Eva berättade var att vi har ett öra som är mer mottagligt och som vi därmed kan ta emot kärleksfulla ord enklare med.
Här kommer en liten övning: Blunda och känn efter i vilket öra du bäst skulle kunna ta till dig om någon viskade eller sade något kärleksfullt till dig. Prova att tänka att han/hon sedan sa det i andra örat… Kan du märka skillnaden. Kan vara en god idé att ta reda på din partners kärleksöra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig