tisdag 4 augusti 2009

En dag med vänner och Heliga Birgitta

En ledig dag med tjejerna
Jag var hemma som hastigast i Mundekulla men i morse susade jag, Helena, Mona och hennes dotter till Kalmar där vi gick runt och strosade och åt lunch. Det var så mysigt att åka iväg bara tjejer och ha en hel ledig dag tillsammans. Jag hittade även två spännande böcker på ett antikvariat i Kalmar. Den ena om Lina Sandell och den andra om Heliga Birgitta. Båda två andliga och starka kvinnor som påverkat många människor.

Öland och födelsedagsfirande
Sedan åkte vi över till Öland där vi firade min födelsedag med min syster Karin, hennes söner och en till väninna. Jag fyllde ju för några dagar sedan men hade inte tillfälle att fira riktigt då så nu hade de fixat bakelser och tårta och presenter till mig så jag kände mig så firad och hade inte alls väntat mig detta. Det var jättekul… Tack snälla ni..

Heliga Birgitta
Jag började läsa lite i boken och förstod att Heliga Birgitta inte alls fått det erkännande i Sverige som hon fått i tex Rom där hon ju bodde en stor del av sitt liv. Boken förtäljer att den negativa bilden av Birgitta i Sverige har en mycket lång historia som började med Martin Luther. Före reformationen hade Birgitta en mycket stark ställning i Sverige därmed fanns det ju en anledning för reformationens ledande män att nedvärdera Birgitta som ju även blivit i laga form utnämnd till helgon… Så att de själva skulle få mer makt. Denna nedvärderande attityd späddes sedan på av andra och finns delvis kvar än idag menar författaren .
Birgitta - Skyddshelgon för Europa
Påven Johannes Paulus den andre utnämnde 1999 Birgitta till skyddshelgon för Europa tillsammans med två andra kvinnor. Längre än så har ingen svensk avancerat menar författaren. Denna händelse fick dock mycket liten uppmärksamhet i Sverige. De flesta svenskar lever i lycklig okunnighet om denna exceptionella ärebetygelse… säger författaren Birger Bergh. Jag ser fram emot att läsa mer om Birgitta och är glad att någon lyft fram henne lite mer i ljuset.

2 kommentarer:

  1. Hej där! Jag heter Guadalupe, från Buenos Aires, Argentina. Jag ska komma och se din gudinne blogg ofta. Här har jag också en grupp kvinnor. Vi gör ritualer för fullmånen, ock andra heliga dagar. Det här året ska vi också ha en Festival för Gudinnan i December. Det är första gången vi ska organisera den, och vi ska ha Vicki Noble och andra kvinnor som hör till det här spirituella revolutionen. Ha det mycket fint!
    Kram från en syster i Buenos Aires

    SvaraRadera
  2. Åhh så glad jag blir att höra av dig.. hur hittade du Gudinnerummet? samt vad kul att du har kvinnogruppper med. I framtiden vore det så roligt att på något sätt kunna ha kontakt med varandras nätverk av kvinnogrupper så att vi känner att vi är en kvinnogemenskap som finns över hela jorden... Kram Anne

    SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig