tisdag 22 mars 2011

Myten om Mödomshinnan

Det finns ingen Mödomshinna.
Det var ganska nyss jag hörde detta första gången och visste inte riktigt om jag skulle tro på det... Kan något som vi växt upp med att tro på bara inte vara sant längre? Men nu har jag även sett ett program som förklarar det tydligt och klart ... "Myten om mödomshinnan" Jättebra och jätteviktigt. Du behöver inte känna dig dum om du inte visste detta.. jag tror att de flesta människor faktiskt inte vet det än i dag.. och inte ens en del läkare.

Tänk så mycket det har ställt till med
...och ännu mer i vissa länder där kvinnan måste bevisa att hon är oskuld och därmed blöda på bröllopsnatten. Kloka kvinnor har sett till att på något sätt fixa blodfläcker på lakanen ändå.. för det är väldigt få kvinnor som blöder första gången.. men visst kan det hända och då beror det inte på att mödomshinnan spricker.

Hur skulle vi kunna ha en hinna som sitter i vägen?
Då skulle vi ju inte kunna menstruera t.ex. T.om RFS kallar det nu slidkrans tror jag någon sa...vilket innebär de veck som finns i slidan och kan tänjas ut. En del kvinnor kan dock ha en liten del av slidmynningen täckt av en slemhinna... tror jag de förklarade det..

Jag vill varmt rekommendera Tv-programmet
om detta så att vi snabbt kan sprida denna kunskap.. inte minst med tanke på kvinnor i en del andra länder... som ju skulle slippa mycket besvär och rädsla om denna information kom fram i ljuset. Men även här i Sverige skulle det göra en skillnad för kvinnor.

Ger frihet till kvinnor!
När det gäller killar så räknas det ju fortfarande som manligt och häftigt om de haft många tjejer.. medan om en tjej haft många killar så anses hon inte lika värdefull..... Myten om mödomshinnan har ju använts för att tillsammans med detta ideal begränsa kvinnan sexualtitet. Nu när vi vet att ingen faktiskt kan se om en kvinna varit tillsammans med en man eller ej så innbär det även en frihet för kvinnor att njuta av sin sexualtitet mer... men det finns fortfarande mycket att göra även när det gäller att ändra idealen så kvinnor mer fritt kan njuta av sin kroppar och sin sexualitet och samtidigt känna sig värda respekt och kärlek.

Myten om mödomshinnan går i repris sista gången Fredag kl 14.30 i TV2 .. kan varmt rekommenderas. Du kan även se det på URplay.se där ligger det kvar ett bra tag...

Läs gärna Anitas fina kommentar som jag tycker är underbar och inspirerande.

4 kommentarer:

 1. HA myter är verkligen till för att krossas!! Jag blir ju inte ett dugg förvånad av att detta felaktiga har uppkommit - endast för att hålla oss "kvinnor på mattan"

  Tänk om männen som hittade på detta (för det är väl självklart att det var män ... eller dumma kvinnor för den delen!!), begrep att de även försämrad för sig själva och alla generationers kommande män och kvinnor ... för om vi kvinnor fick och får vara mera fria i vår sexualitet så blir ju sexlivet kanon BRA för alla parter JU!! (Är det inte egentligen vad alla önskar sig innerst inne...) Det behöver ju inte för den delen innebära att alla börjar rumla runt till höger o vänster utan koder är väl ändå att det ÄR TILLÅTET att NJUTA av sitt sexliv!! För ALLA!!

  Vilken psykologisk skillnad att vi kvinnor aldrig har haft någon m ö d o m s h i n n a (jäkla fult ord!!) utan istället haft en SLIDKRANS - vackert!!

  TACK Anne för detta viktiga inlägg - gu vad engagerad jag blev! Och idag ska jag stolt vandra fram med min kvinnlighet ...
  Blír detta måhända ett tema på årets kvinnofestival - med tillverkning av "smycksslidkransar" - Fniss!

  KRAMeliKRAM!!

  SvaraRadera
 2. Anita!!! du uttrycker det så underbart tydligt och bra.. vill uppmuntra alla att läsa ditt inlägg här ovan...
  ja vilken skillnad på ord som du säger.. mödomshinna och slidkrans...ja visst är det vackert... men det kommer finnas utrymme att skapa i år med..precis det man vill :)

  Nästa år hade jag redan tänkt att temat för Kvinnofestivalen kommer handla mer om att njuta av våra kroppar och av vår sexualtitet...varm kram

  SvaraRadera
 3. Tack för ditt inlägg idag om mödomshinnan.
  Jag för min del kände mig väldigt korkad när jag sett programmet. Jag som gått och trott på denna dumhet.....det är klart att det inte kan finnas någon hinna!! Då skulle vi ju inte kunna menstruera som du/de säger i programmet.

  Jag har bara tagit in det som en självklarhet och vetskap i ungdomen och inte funderat mer på mödomshinnan och dess existens eller icke existens genom livet, tills nu då.
  Tack igen för att du tog fram myten i ljuset och upplöste den.

  SvaraRadera
 4. Tack Carina
  Känn dej inte korkad.. utan klok som upptäckt detta nu... klart vi tror på information vi får.. tills vi får veta något annat.. ha det gott.. kram Anne

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig