lördag 20 augusti 2011

Maya- indiansk "präst" - andlig guide.. på besök!

Maya indian och "Ajqij" - Andlig guide!
Denna helg har vi den stora förmånen att ha Rolando Yxcot Pérez här i Mundekulla. Rolando är en Maya Kiché indian från Guatemala och kan liknas vid en präst eller Ajqij (som på mayaquiche språk betyder: tidens räknare). Rolando har rest i Canada, USA, Mexico och i olika länder i Centralamerika för att dela med sig av sin kunskap inom Maya traditionen och mayakalendern.

Rolandos brorson bor i Emmaboda !
När vi hade ett event här så besökte Lugi och hans familj Mundekulla och Peter och han började prata och kom så småningom fram till att han hade en morbror som var Maya-indiansk "präst" Så då bjöd Peter in morbrodern till Mundekulla och betalade resan hit och han fick därmed även besöka sin brorson här i Sverige för första gången...

Kontakt med urgammal Mayatradition
När jag lyssnar till Rolando får jag plötsligt kontakt med den urgamla Mayatraditionen och dess stora vördnad för och tacksamhet för allt i naturen... Det är inget man kan läsa sig till utan som jag upplever det kan man få sådana upplevelser när man möter en människa som bär det med sig, inom sig och visar det i sitt sätt att leva, vara, prata och med hela sin varma utstrålning.

Hur ofta tackar ni solen och luften frågar Rolando?
Ber ni om tillåtelse innan ni går i vattnet och badar? För de som är djupt hängivna den mayaindianska traditionen är det en självklarhet att be om tillåtelse. Rolando frågade luften om han fick flyga hit... för som han sa så smutsat ju luften ner när vi flyger... ja kanske kan jag inte riktigt förklara det med mina ord men Mayaindianerna ser den stora anden i elden, luften, vinden och vattnet och i solen och jorden... Allt är en del av den stora Anden och därmed är det också självklart att visa tacksamhet för det som naturen ger och uttrycker... Innan man hugger ner ett träd dansar man runt det och ber det om ursäkt... Innan man går in i bastun ber man om tillåtelse av elden, vinden, vattnet och jorden... för vilka är vi att bara klampa på?

Jag får en aha-upplevelse
...och inser att även om jag älskar naturen och vill värna om den så har jag ändå gått genom livet med en slags okänslighet och inte riktigt varit tacksam och känt den djupa vördnad och samhörighet som Rolando förmedlar... För det är nog något man behöver bli uppväxt med nästan.. men jag är ändå djupt tacksam för denna glimt in i Mayatraditionen som ger mig ett uppvaknande i den riktningen... och påminner om något som jag känner igen och vet djupt inom mig.

På eftermiddagen får vi en egen session med Rolando!
Varje person är född på en speciell dag och det visar lite vad man har med sig i detta livet och vilka utmaningar man kan råka ut för... Det datum jag är född på handlar mycket om "Vägen"... och att vara en vägvisare för andra... och att vägen är öppen för mig om jag vill resa... han pratade jättemycket om "vägen" som på spanskaju heter just "el Camino"... och det lustiga är ju att jag just funderat på att vandra pilgrimsvandringen.."El Camino" vilket Rolando bejakade... Sedan sa han att Gul var min färg!!! Ja han kanske skulle kunnat lista sig till det.. men faktum var att när jag sedan slog upp min dag enligt mayakalendern så har den just färgen gul... Så gult är bra för mig sa Rolando.. det hjälper mig och stärker min andlighet.. Dessutom är solen viktig för mig och jag kan meditera på solen och ha gula solar inomhus ... Jag älskar ju solen!!

Bekräftelse på Solveig !
Efter min session kom jag på att det här var ju även en bekräftelse att jag valt helt rätt namn när jag för några år sedan bestämde att kalla mig Anne Solveig (Solveig var ju innan dess mitt andranamn)... Sol och veig = väg... där är det ju igen... Spännande!!

Resor väntar
Det där med resor tyckte jag först inte stämde så mycket men jag reste en hel del när jag var yngre... men sen har jag tyckte det varit så skönt att vara hemma en tid... men som någon uttryckte det... att vara i Mundekulla har ju varit som en resa med nya människor från andra kulturer så jag har fått det man får på en resa på hemmaplan... och visst har vi hunnit resa lite med... till Indien.. Hawaii och Afrika.. Men jag tror också att vägledning kommer när vi behöver det och just nu har jag haft planer på 4 -5 olika resor under närmaste året!! Så kanske behövdes det en puff i den riktningen med.

Imorgon är det Mayakalendern!
som han ska berätta om.. jag lovar att rapportera för jag tycker själv att det skrivits så mycket om detta och att det känns tryggt att få information från en säker källa... kram och Godnatt!

4 kommentarer:

 1. Åh, vad spännande! Det skulle jag också vilja göra.
  Roligt att det var just gul och väg, allt faller på plats liksom. Jag får gåshud av hur häftigt det är. !

  Kan känna att du är en vägvisare, kommer hit för inspiration och motivation osv. :)

  Ingrid

  SvaraRadera
 2. Ja det var fint Ingrid.. och som du säger.. allt faller på plats och stärker mig på min väg... varmt tack kram

  SvaraRadera
 3. Wow så intressant och spännande! Verkligen viktiga budskap
  Är underbart när allt faller på plats och man upptäcker hur de större universella sammanhangen hör ihop.
  Att sedan få det bekräftat av en vis präst är ju riktigt magiskt -grattis! :o)

  Hjärtekram

  SvaraRadera
 4. Ja det var mycket spännande och fint Christina.. och han var så genuin med en varm jordnära andlighet... ja det är fint med när saker och ting faller på plats... hjärtekram till dig med.

  SvaraRadera

Hej!
Tack för att du ger dig tid att kommentera. Du som inte har en egen blogg eller googlekonto kan i rutan "Kommentera som" välja: Namn och webbadress (funkar nog även utan webadress), eller Open ID eller Anonymt.
Hoppas det fungerar annars får du prova dej fram !
Varmt tack, din feedback betyder mycket för mig... Anne Solveig